Uniunea Judecătorilor solicită amânarea audierii lui Kovesi

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a trimis o scrisoarea secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pe data de 23 martie prin care a solicitat să amâne intervievarea Laurei Codruta Kovesi pentru poziția de procuror-sef DNA „până în momentul în care Ministerul Justiției va face publice atât criteriile pe care le-a avut în vedere la înaintarea acestei propuneri catre CSM, cât și motivele pentru care această procedură nu a fost folosită pentru restul funcțiilor aflate într-o situație similară”, anunță judecătorii într-un comunicat.

„UNJR subliniază faptul că propunerea Ministrului Justiției privind reînvestirea doamnei Laura Codruta Kovesi în această funcție a fost făcută fără a se urma o procedură clară, deschisă și predefinită, așa cum a cerut nu doar sistemul judiciar, ci si Comisia Europeană în ultimele rapoarte MCV”, se arată în scrisoare, conform comunicatului.

Judecătorii citează raportul MCV pe 2015 care menționează că „în 2016 vor avea loc o serie de numiri în posturi-cheie și atât procesul, cât și rezultatele vor constitui un test important pentru capacitatea sistemului judiciar de a menține procesul de reformă într-o perioadă de schimbări”.

„Posturile de președinte al Curții Supreme de Casație și Justitie, de procuror general și de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție sunt toate posturi care necesită proceduri clare, deschise și predefinite”, se mai arată în raportul MCV.

De asemenea, spune Uniunea Judecătorilor, pe data de 29 februarie 2016, comisarul european Vera Jourova, întrebată despre această numire, a spus: „Cred că această este decizia ministrului Justitiei și nu aș vrea sa mi-o asum. Pentru mine, dacă este permisă de actualele reguli, dacă regulile sunt transparente și binecunoscute de public, poate fi făcut așa.”

Mai mult, se mai arată în comunicat, inclusiv ministrul Justitiei Raluca Prună, întrebată despre numirea sau reînvestirea următorului procurur-șef DNA, a spus pe data de 22 decembrie 2015 că va face o procedură transparentă.

“Eu înțeleg din motive de transparență să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanță, astfel încât să fiu împacată cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului și, finalmente, pe masa președintelui. Nu voi face o procedură complicată, pentru că la aceste funcții de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligația morală, și am să fac asta, să merg personal în țară, la curțile de apel și la parchetele de pe lângă curtea de apel să-i incurajez pe cei integri și foarte buni să-și depună candidatura”, a spus aceasta, citează judecătorii.

„Este neclar ce a făcut-o pe Ministrul Justitiei Raluca Prună să își încalce propriile afirmații și recomăndarile Comisiei Europene, însă acest fapt a creat aparența unei înțelegeri politice, prin care rolul CSM în această procedură devine practic lipsit de relevanță. Această aparență este întărită și de faptul ca Ministrul Prună a afirmat că deja Presedintele Iohannis este de acord cu numirea, desi doamna Laura Codruta Kovesi inca nu a primit avizul CSM”, afirmă judecătorii.

Procurorii sunt magistrați și parte a autorității judecătorești, autoritate care e condusă de lege, reguli, proceduri și guvernată de transparență. Independența procurorilor, la fel ca cea a judecătorilor, are și o latură de aparență: nu e sufient să spui că magistrat că ești independent, trebuie să se și vadă că ești independent, se mai afirmă în scrisoare.

„Exact această aparență de independență este pusă la îndoială în acest caz, când pentru o singură persoană din conducerea parchetelor, Ministrul Justiției Raluca Prună a decis să facă excepție de la practica anterioară și recomandările Comisiei Europene, propunându-o pe doamna Laura Codruța Kovesi pentru un nou mandat la conducerea DNA fără «proceduri clare, deschise și predefinite»”, argumentează judecătorii.

Judectorii au arătat că mai există și alți procurori șefi, chiar în DNA, al căror mandat expiră în curând. „În acest context nu se justifică de ce procedură inedită aleasă de Ministerul Justiției este dedicată unei singure persoane, cu atât mai mult cu cât rezultatele unei instituții au în spate eforturile întregii echipe de conducere.”

„În situația în care exista mai multe persoane în situații identice, o astfel de excepție, privind o anumită persoană, nedublată de o motivare transparentă, obiectivă și rezonabilă a acestei alegeri, constituie nu doar un tratament discriminatoriu, dar pune din nou sub semnul întrebării și sub auspicii politice numirea procurorului șef DNA, fapt ce contravine în mod evident recomandărilor din MCV, asumate ca atare de România”, au spus judecătorii.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a militat de fiecare dată pentru excluderea oricărei înțelegeri politice în numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor, solicitând în mod constant ca aceste numiri să fie consecința unui proces transparent, obiectiv și care să asigure egalitate de lanse tuturor candidaților, se mai arată în comunicat.

„UNJR își asumă în continuare același demers pentru apărarea unor valori fundamentale pentru bunul mers al justiției, indiferent de persoanele implicate în acest proces”, spun judecatorii.

„Crearea de excepții de la reguli și proceduri, indiferent de persoana implicată, crează un precedent periculos și vulnerabilizează, în cazul de față, atât DNA-ul cât și persoana care dorește să-l conducă”, se mai afirmă în scrisoare.

Judecătorii și-au încheiat scrisoarea reiterând, potrivit comunicatului, solicitarea adresată CSM pentru a amâna interviul doamnei Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-sef DNA „pâna când procedura de selecție urmată de Ministrul Justiției nu va fi făcută publică, așa cum a solicitat și Comisia Europeana prin rapoartele MCV”.

Șefa DNA Laura Codruța Kovesi va fi audiată de Consiliul Superior al Magistraturii pe 24 martie pentru reînvestirea în fruntea instituției.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a trimis CSM propunerea privind reînvestirea lui Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA la sfârșitul lunii trecute.

Ministrul Justiției a anunțat la bilanțul pe 2015 al DNA că va propune reînvestirea procurorului șef al instituției Laura Codruța Kovesi. Potrivit legii, avizul CSM este consultativ, propunerea urmând să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.