Vicepreşedintele CJ Bihor, urmărit penal de DNA

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au dispus urmărirea penală a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss (UDMR), preşedinte al CJ Bihor la data comiterii faptelor, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare a banilor (trei fapte), se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Alături de acesta sunt cercetaţi Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăţi Lotus Market Oradea, pentru spălare a banilor (două fapte), Vilmos Laszlo Bojtor, pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor (trei fapte), Gheorghe Ioan Roatiş, administrator al societăţii Martex Trans SRL Oradea, pentru spălare a banilor, Beheamin Rus, administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, pentru spălare a banilor (două fapte), Ferenc Miklossy cetăţean maghiar, administrator al societăţii Keviep Kft Debreţin, Ungaria, pentru spălare a banilor, Ferenc Laszlo Miklossy, cetăţean maghiar, administrator al societăţii East Bau Construct SRL Oradea, pentru spălare a banilor.

Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, Alexandru Iosif Francisc Kiss, Vilmos Laszlo Bojtor şi Beneamin Rus au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi din România, respectiv Selena SRL Oradea şi Trameco SA Oradea, dar şi din SUA – Wasleys Worldwide LLC Washington, prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 de euro.

Cei aproximativ 600.000 euro reprezintă, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite pe care Beneamin Rus, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, le-a plătit lui Alexandru Iosif Francisc Kiss, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor la data comiterii faptelor, pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Judeţean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, susţin procurorii.

Totodată, Kiss, Mudura, Bojtor, Roatiş, Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo sunt acuzaţi că au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţi comerciale înregistrate în România – Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, Martex Trans SRL Oradea, în Marea Britanie – Ariston Distribution Corporation LTD Londra şi în Ungaria – Keviep Kft Debreţin, prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.