Viitorul secretar de Stat: Aliaţii SUA au motive să fie alarmaţi de acţiunile Rusiei

“Rusia reprezintă astăzi un pericol, dar nu este imprevizibilă în modul în care îşi urmăreşte interesele. A invadat Ucraina, luând inclusiv Crimeea şi a sprijinit forţele siriene care au violat în mod brutal legile războiului. Aliaţii noştri din NATO au dreptate să fie alarmaţi de ascensiunea Rusiei”, a spus în timpul audierii sale în Senatul SUA Rex Tillerson, nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat in administraţia Donald Trump.

“În timp ce Rusia doreşte să fie respectată şi să fie relevantă pe scena globală, recentele sale activităţi nu au ţinut cont de interesele americane”, a mai spus Rex Tillerson. El le-a spus senatorilor că va încerca să creeze o bază de dialog cu Rusia, însă că Statele Unite trebuie să tragă la răspundere Moscova pentru acţiunile sale. “Acolo unde cooperarea bazată pe interese comune este posibilă, spre exemplu în reducerea ameninţării teroriste, vom explora aceste opţiuni. Acolo unde persistă divergenţe importante, SUA trebuie să fie gata să îşi apere interesele lor şi ale aliaţilor. Rusia trebuie să fie responsabilă pentru acţiunile pe care le întreprinde”, a spus Tillerson.

Secretarul de Stat nominalizat al Statelor Unite a subliniat că SUA trebuie să-şi tragă la răspundere nu numai inamicii, ci şi aliaţii care nu-şi îndeplinesc obligaţiile asumate. “Să-i tratăm la fel pe aliaţii care îşi îndeplinesc obligaţiile cu cei care nu o fac ar fi nedrept nu numai pentru noi, ci şi pentru vechii noştri prieteni care îşi onorează promisiunile şi ne întăresc astfel propria securitate naţională”, a spus Rex Tillerson, aducând aminte de declaraţiile în care Donald Trump avertiza ţările NATO care nu acordă bugetului Apărării cel puţin 2% din PIB, aşa cum s-au angajat în faţa aliaţilor.

Rex Tilerson, CEO al companiei ExxonMobil, considerat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, are nevoie de 51 din voturile celor 100 de senatori americani pentru a fi confirmat în funcţia de secretar de Stat. Partidul Republica are o majoritate de 52 de senatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.