Vor dispărea peste 120 de medicamente

Scăderea cu 35% a preţului medicamentelor ar putea însemna retragerea a peste 120 de produse de pe piața din România, spun reprezentanții mai multor asociații ale pacienților. Pe masa reprezentanților Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) se află opt pagini cu nume de produse ce urmează a fi retrase de pe piață. Măsura scăderii cu 35% a prețului medicamentelor care și-au pierdut patentul face parte din programul de guvernare al PSD.

Potrivit directorului executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, sistemul de asigurări de sănătate nu va face nicio economie prin această scădere cu 35% a prețurilor medicamentelor care au ieșit de sub protecția brevetului. „Singurii care sunt afectați sunt pacienții, fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea și bineînțeles și producătorii de medicamente, deoarece vor fi puși în situația să facă față la niște situații dificile. Nu este ușor să ai pacienți care umblă după un medicament și să le spui că nu mai poți să le comercializezi din motive economice“, spune el.

Pacienții vor fi cei mai afectați

Conform unei analize făcute în vara anului trecut, aproximativ 120 de medicamente sunt cu risc de dispariție de pe piață. Lipsa lor ar putea afecta în jur de 800.000 de pacienți din diverse arii terapeutice. „Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicația pentru aparatul respirator, a sistemului nervos central și a aparatului musculo-scheletic“, continuă Zaharescu.

Și Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), este de părere că în aceste condiții vor dispărea foarte multe medicamente de pe piață. „Scăderea cu 35 la sută a preţului medicamentelor înseamnă 35 la sută sub minimul european. Nu cred că vreo companie este dispusă să îşi scadă media europeană de preţ, ca să ajute pacienţii din România.“ Ea susține că pacienții nu vor mai găsi medicamentele de care au nevoie şi nu vor mai avea cu ce să se trateze, pentru că sunt situații în care nici firmele de generice nu asigură stocurile necesare sau nu acoperă tot necesarul. „Problema cea mai mare sunt medicamentele ieftine, pentru că ele pot controla, până la un anumit nivel, anumite terapii. Cu costuri foarte mici pentru Casă“, a continuat Lăpădatu.

800.000 de bolnavi vor fi afectați de lipsa medicamentelor din farmacii

Zilnic apar noi medicamente care dispar de pe piața românească

Potrivit președintelui Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu, vor exista efecte negative pentru bolnavi. „Pentru pacienți, efectele sunt negative. Așa cum am spus, în ultimii ani, românii au acces din ce în ce mai puțin la medicamente. Din România pleacă foarte multe medicamente și presupun că toată lumea știe că există un site la MS și ANMDM, unde zilnic apar noi medicamente care dispar de pe piața românească“, a afirmat Gănescu.

Notificările producătorilor

Pe 27 ianuarie, pe site-ul ANMDM erau 338 de medicamente cu probleme de discontinuitate temporară sau permanentă sau chiar cu renunţarea la autorizaţia de punere pe piaţă a produsului pentru România. Producătorii care notificau autorităţile române că au renunţat la autorizaţia de punere pe piaţă a aproximativ o sută de medicamente sunt din România, Marea Britanie, Slovacia, Belgia, Norvegia, Franţa, Germania, Olanda, Luxemburg, Islanda şi Cehia. Guvernul PSD a promis, în programul de guvernare, reducerea cu minimum 35 de procente a preţului medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul şi au fost înregistrate ca medicamente generice, precum şi un program naţional prin care, pentru fiecare boală, fiecare pacient va avea la dispoziţie un medicament gratuit pentru afecţiunea sa. În octombrie 2016, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu propunea şi el ca peste 450 de medicamente care au ieşit de sub patent să se ieftinească în trepte, cu 35%, pe durata a trei ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.