1 noiembrie fiscal. Tot ce se schimbă!

bani-moneda-romania-inflatie

1 noiembrie fiscal a venit cu de toate: impozit pentru IT-iști, cash mai puțin la magazin, TVA mai mare.
Legea austerității promovată de Guvernul Ciolacu intră miercuri, 1 noiembrie, în vigoare pe anumite segmente ale sale, urmând ca de la 1 ianuarie să fie valabile și celelalte modificări după va apărea Codul Fiscal. Programatorii care câștigă mai multe de 10.000 de lei brut pe lună vor fi impozitați, TVA pentru anumite produse și servicii va crește, ducând astfel la creșterea unor prețuri, iar plățile cu bani cash vor fi plafonate.

Ce se întâmplă cu impozitarea IT-iștilor:

– IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru suma ce depăşeşte salariul de 10.000 lei brut
– Nu se mai acordă scutire CASS pentru angajaţii din construcţii şi agricultură
– IT-știi sunt scutiţi de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat ( cota 4,75% începând cu anul 2024), în limita unui salariu brut de 10.000 lei
– Nu se mai acordă scutire CAM pentru angajaţii din construcţii şi agricultură

Cum se modifică taxele și contribuțiile:

– Se aplică CASS la tichetele de masă şi voucherele de vacanţă
– Creşte TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei ( exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp
– Creşte TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco
– Creşte TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness
– Creşte TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice
– Creşte TVA de la 5% la 9% pentru expoziţii, cinematografe

Vor fi două cote de impozitare pentru microcompanii, astfel:

– 1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu au activităţi în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa
– 3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează într-un domeniu prezentat mai sus.

Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară. Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii.

Se limitează plățile în numerar

Conform pachetului de măsuri fiscale asumat de cei care doar iau, niciodată nu dau, respectiv Guvernul României, de la 1 noiembrie se limitează plățile în numerar.
⁃ se poate încasa în numerar de la o persoană juridică, în limita unui plafon zilnic de 1000 lei;
⁃ sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturi a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și respectiv 2.000 lei (pentru magazinele cash & carry);
⁃ fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri, sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1000 lei, respectiv 2000 lei;
⁃ se permit încasările cash între o persoană juridică și o persoană fizică în plafonul zilnic de 5000 lei.

Cine nu respectă limitele de plafonare va fi taxat imediat, statul încasând 25 % din suma care depășește plafonul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Gata, PFA/PFI vor sucomba. Adica, initiativei si curajului de a munci pt tine fara sa tii zece sefi incompetenti si lenesi in spate, li s-au pus cruce in tara asta de hoti. Bravo Ciulacu, Cioaca, Ionanis si restul gastii de trantori si impostori!

  2. Un şir lung de măsuri imbecile. Creşterea taxelor motivul fiind: INCAPACITATEA DE A COLECTA TVA! ÎN LOC DE 7 MILIARDE SE COLECTEAYĂ DOAR 1,3 … 1,5 MILIARDE.

  3. Foame de bani… realitatea este nu ca vor sa combata evaziunea fiscala, ei au nevoie sa mute toate economiile si rezervele in lichiditati de la populatie si firme in mediul bancar, de ce? pentru ca au nevoie ca bancile sa prezinte rezerve si depozite mari, in baza carora sa subscrie alte imprumuturi, si stati linistiti ca nu o sa fie multi privati, sanatosi mintali, care sa ceara imprumuturi, o sa fie imprumuturi catre stat, care are datorii… si cu imprumuturile facute anul asta, cat au fost? ca le-am pierdut si totalul, ei tot au ramas la final de an fara bani pentru salarii si au inceput cu austeritatea

  4. Hoților de furat le e frica! Sau, e competiție între hoți! Altfel nu îmi explic mizeria asta de lege.
    P s. Kilogramul de roșii în piața costă de la 10 la 15 lei la tarabagii care iau marfa fin supermarketuri și pe carton scrie că e producție românească din alte județe. Nu exista bon de casa, daca ceri un kg depasesc intenționat să facă suma rotunda fara sa te anunte dar îți cer suma cu tupeu. Tarabagii sunt pe aceeași mână cu politicienii si sefii piețelor pentru parandarat financiar sau sacose cu produse.

  5. Deci ma duc la magazin sa cumpar un televizor de 4000 lei. Pot sa il cumpar cu cash pentru ca eu sunt persoana fizica si magazinul e persoana juridica si maximul e 5000 lei sau maximul e 1000 lei?

  6. de ce plangeti ca IMM=urile platesc 3% cand noi platim 10% pe saluriu si 8% pe dividende, desi dividendele ca parte din profit au fost impozitate la firma cu 16%? Apoi nu utiati ca odata IMM au avut impozit mare 3 sau 5% apoi a fost redus tot de PSD, dar si-au dat seama ca asa a mers. Apoi ati uitat ca dupa revolutie impozitul pe salariu era in crestere de la zero la 25% pana a venit Tariceanul si l-a facut 16% si cred Ponta 10%. La fel pana la Tariceanu impozitul a fost 24 sau 25% din profit si l-a scazut pana a ajuns la 16%. TVA la alimente a fost 19% apoi Basescu l-a facut 24%, iar Ponta la redus la 9%…Si HORECA a fost ajutata scazandu-i TVA la 5% parca, dar asta nu i-a ajutat pe patroni sa fie atenti cu ospitalitatea din restaurant si hotel, provacandu-se toxinfectii alimentare…Si stimuland turistii sa aleaga vacante in strainatate pt ca la acelasi pret au conditii mult mai bune si vad locuri noi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.