„100 de ani muzică românească”, la Londra

Cristian Niculescu

Astăzi va fi inaugurat, ca parte a popularei Serii a Concertelor Enescu pe care Institutul o derulează neîntrerupt de mai bine de un deceniu, un program de patru concerte speciale menite să reconstituie, pentru melomanii britanici, 100 de ani de creativitate muzicală românească, componistică și interpretativă. Fiecare dintre aceste evenimente, derulat în primitoarea sală de concerte camerale a ICR Londra (200 de locuri) este deschis printr-o scurtă conferință a unui muzicolog român, care va introduce publicul în contextul istoric și estetic al perioadei prezentate.

Alexandra Paladi

Primul dintre cele patru concerte este intitulat Muzica Primului Război Mondial și propune lucrări scrise în perioada tragică a Primului Război Mondial, în interpretarea unui trio format din muzicieni de mare precizie şi expresivitate: pianistul Cristian Niculescu, violonista Alexandra Paladi şi violoncelistul Rodin Moldovan. Concertul, din al cărui program fac parte rar cântatul Trio pentru pian, vioară și violoncel în la minor de George Enescu (editat de Pascal Bentoiu), Sonata pentru violoncel și pian, H. 125 de Frank Bridge, dar şi lucrări de Claude Debussy sau Zoltán Kodály, va fi prefațat de o expunere a muzicologului Mihai Cosma.

Rodin Moldovan

Celelalte trei evenimente, derulate de-a lungul întregului An Centenar, sunt Muzica în România Mare” (aprilie), Partituri dincolo de dictatură (iunie) și Muzica secolului XXI (noiembrie), în care se vor reda, selectiv, o sută de ani de componistică românească, oferind auditoriului lucrări care n-au mai fost niciodată cântate la Londra, în interpretarea unora dintre cei mai buni muzicieni români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.