100 miliarde lire sterline, în adâncul oceanului

foto The Telegraph

Căutătorii de comori de pe fundul mărilor şi oceanelor au acum un motiv de întristare. Dar poate şi de speranţă. O echipă de salvare a descoperit în largul coastei Peninsulei Coreene, pe fundul mării, epava unei nave la bordul căreia se bănuieşte că se află lingouri şi monede de aur care valorează la ora actuală peste 100 miliarde lire sterline.

Epava crucişătorului ţarist Dmitrii Donskoi a fost descoperită la sfârşitul săptămânii trecute de o echipă de scafandri şi oameni de ştiinţă din Coreea de Sud, Marea Britanie şi Canada, scrie The Telegraph. În munca lor, ei au fost ajutaţi de două submarine, cu ajutorul cărora au reuşit să capteze imagini din aproape toate unghiurile vasului.

Cadrele arată că nava respectivă a fost grav avariată în lupta cu navele de război nipone, în luna mai 1905, fapt care a dus cel mai probabil la scufundarea acesteia, pentru ca aurul să nu ajungă pe mâinile japonezilor.

Potrivit cercetărilor, vasul rusesc a naufragiat cu 5.500 de casete cu lingouri şi de monede din aur.

„Corpul navei a fost grav afectat de bombardament, cu pupa aproape spartă, dar puntea și părțile laterale ale navei sunt bine conservate“, a afirmat un reprezentant al Shinil Group, finanţatorul descoperii.

Dmitrii Donskoi

Lansat la Sankt Petersburg în august 1883, Dmitrii Donskoi a fost dotat atât cu un set complet de vele, cât și cu un motor pe bază de cărbune. Vasul avea patru tunuri de opt inci, 14 arme cu șase inci și patru tuburi de torpilă. Crucişătorul Donskoi, cu o lungime de 306 metri, a fost alimentat cu aburi.

Nava a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în Marea Mediterană și Orientul Îndepărtat și a fost trimisă la cea de-a doua escadrilă a Pacificului din Rusia după ce flota japoneză a distrus majoritatea puterii navale a Rusiei în Orientul Îndepărtat în timpul războiului ruso-japonez din 1904.

În 1904, Japonia a atacat exploatațiile rusești din Orientul Îndepărtat, iar Donskoi a evitat iniţial contactul inamic. În luna mai 1905, Donskoi a luat parte la faimoasa bătălie de la Tsushima, care a fost o victorie decisivă pentru Japonia. După luptă, vasul avariat a navigat spre nord, urmărit de navele japoneze. La o zi după bătălie, ofițerul comandant al navei, căpitanul Ivan Lebedev, a scos-o de pe coasta orașului Ulleung și a încercat să evacueze echipajul pe insulă.

Totuşi, aproximativ 60 de membri ai echipajului au fost uciși și încă 120 au fost răniți înainte; căpitanul Ivan Lebedev nu apucase să ancoreze pe insulă. Pe 29 mai 1905, nava s-a scufundat. Există zvonuri care susţineau că vasul ar fi fost scufundat chiar de echipajul care spera că, în acest fel, comoara transportată nu va intra pe mâinile niponilor.
Există rapoarte că Dmitrii Donskoi transporta fondurile flotei: 5.500 de cutii care conțineau bare de aur, precum și un transfer separat de 200 de tone de monede de aur. Aurul a fost depozitat în portbagajul navei pentru a-i împiedica pe japonezi să-l prindă. Grupul Shinil estimează că aurul va avea o valoare totală de 101,3 miliarde lire sterline.

Compania declară că intenționează să ridice nava în octombrie sau noiembrie. Jumătate din orice comoară găsită la bordul navei va fi înmânată guvernului rus, a spus compania, în timp ce 10% din restul vor fi investite în proiecte turistice pe insula Ulleungdo, inclusiv un muzeu dedicat navei.

O parte din restul comorii va fi donată unor proiecte comune pentru promovarea dezvoltării în Asia de Nord-Est, a spus compania, cum ar fi o linie feroviară din Rusia către Coreea de Sud prin Coreea de Nord.

Galionul San Jose, un alt vas de miliarde

Până acum, „cea mai mare comoară din istoria umanității“ era cea descoperită în 2015, la bordul galionului San Jose. Acesta era un vas spaniol scufundat în 1708 de forţele navale britanice în largul Cartagenei. A fost vasul principal al unei flote care transporta aurul şi argintul din colonii spre Spania, iar încărcătura sa era evaluată la un miliard de dolari. Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a declarat atunci că epava a fost descoperită în largul coastelor Cartagenei de o firmă americană unde lucrează şi câţiva dintre cercetătorii care au găsit Titanicul în 1985. A fost identificată după tunurile de bronz cu delfini gravaţi, despre care se ştie că erau unice. Căutătorii de comori de pretutindeni căutau această corabie de decenii.

În cele din urmă, nava a fost descoperită la 27 noiembrie 2015, într-un loc unde nimeni nu se gândise să caute, a spus președintele Santos. Alte cinci epave au fost descoperite pe fundul oceanului în cursul acestor explorări. Galionul, care a făcut parte din flota regelui Filip al V-lea al Spaniei, a fost subiectul unei dispute în justiţie între guvernul de la Bogota şi Sea Search Armada, o companie cu sediul în SUA care se ocupă cu căutarea de astfel de epave. În 1981, compania spunea că a descoperit zona în care se află epava. Pe atunci, compania şi guvernul columbian erau parteneri în această căutare şi urmau să împartă câştigurile, potrivit legislaţiei internaţionale. Ulterior, guvernul columbian a spus că epava este proprietate a statului. În 2011, o instanţă americană a stabilit că aceasta aparţine Columbiei.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Tezaurele noastre puse la păstrare, avant la lettre, premedita! Neîndoios, România are drepturile sau acţiunile majoritare asupra acestui tezaur rusesc!

  2. Doamna ziarista,dupa cate am vazut este vorba de ceva in jurul a 1-1,5 miliarde in aur la pretul actual nu de una suta miliarde.Stii dumneata cam cum arata 100 miliarde in aur? Mai taie niste zerouri din articol si din IQ-ul dumitale ca te faci de ras.Inteleg ca nu ai intelegerea istoriei din moment ce in acelasi articol mixezi niponi cu japonezi.

  3. Dupa cateva minute pe abac, ajung la rezultatul de 2.500 tone/aur .Nu stiam ca imperiul tarist rus transporta tot tezaurul a catorva generatii viitoare pe un vapor de razboi ,intr-o batalie.Ceva decenta autorule,cuvantul in gasesti pe Dex.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.