3.350 lei taxa de parlamentar

Ministerul Administraţiei şi Internelor a iniţiat un proiect de lege care reglementează condiţiile în care candidaţii la alegerile parlamentare şi locale se pot înscrie în cursa electorală, scriu jurnaliştii de la Puterea.

Conform proiectului, candidaţii pentru un loc de parlamentar vor trebui să depună într-un cont al Autorităţii Electorale Permanente o sumă egală cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară, respectiv 3.350 lei.

Recuperarea garanţiei financiare se va face  în funcţie de numărul de voturi obţinute şi de tipul candidatului. Astfel, un candidat independent va trebui să obţină 20% din numărul total al alegătorilor din colegiul electoral în care a candidat, în timp ce pentru candidaţii susţinuţi de partide acest procent scade la 2%.

În proiect sunt stipulate şi condiţiile de înscriere în cursa electorală. De exemplu, un candidat independent  trebuie să fie susţinut de minimum 4% din numărul total al alegătorilor care au domiciliul în colegiul uninominal, dar nu mai puţin de 2.000 de alegători pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 de alegători pentru Senat. Dosarul de înscriere trebuie să conţină lista cu semnăturile, o cerere de înregistrare a candidaturii, o declaraţie pe propria răspundere în sensul că ai avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, o declaraţie de avere şi de interese şi dovada constituirii garanţiei financiare.

http://www.puterea.ro/articol/3_350_lei_taxa_pe_candidatura

Comasarea, acrobaţie electorală  fără plasă de siguranţă

Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei observă că priectul de lege privind comasarea alegerilor nu asigură candidaţilor la funcţii publice o variantă de rezervă dacă aceştia eşuează. Şi aceasta, pentru că noua lege nu le permite să candideze în acelaşi timp la un post de primar sau şef de CJ şi la unul de parlamentar.

„Dacă se va adopta proiectul privind comasarea alegerilor, problema se va pune altfel. Erau unii veşnic candidaţi. Nu o să mai meargă cu «lasă, bă, că, dacă nu nimeresc aici, mă duc dincolo »”, a admis deputatul PDL, Silviu Prigoană.

Acest proiect îi avantajează pe preşedinţii de Consilii Judeţene (CJ) şi primarii care intenţionează să candideze pentru un nou mandat deoarece scapă de contracandidaţii parlamentari. „Va fi un vid de candidaţi. Parlamentarii nu se vor înghesui la locale dacă alegerile se vor suprapune cu parlamentarele. Nimeni nu va risca. Pe de altă parte, nu poţi lăsa să candideze oameni cu 5-6 % aderenţă în judeţ cât au cei care acum vor să candideze la Consiliul Judeţean’’, este de părere Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi.

În schimb, liberalul Horia Uioreanu, aspirant la primăria Cluj Napoca, nu pare îngrijorat. „Eu am declarat clar că mă duc la locale. M-am pregătit un an de zile pentru această candidatură. Nu cred că o posibilă comasare va constitui un handicap”, şi-a explicat parlamentarul PNL opţiunea.

De aceeaşi părere este şi deputatul Radu Moldovan, candidat PSD la şefia CJ Bistriţa- Năsăud. „Noi, în Ardeal, pornim mai greu, gândim mai domol, ne decidem mai greu, dar când luăm un drum, îl urmăm! Nu ne răzgândim pe parcurs. Eu nu-mi asum riscuri, ci o candidatură. Mă interesează să nu înşel încrederea acordată de cetăţenii acestui judeţ în cale două mandate de parlamentar”, a declarat deputatul Radu Moldovan.

Adevărul susţine că păstrarea sistemului electoral şi a numărului de parlamentari, cerută de partenerii de guvernare în schimbul comasării alegerilor, se potriveşte cu aşteptările PDL.

Jurnaliştii apreciază că  reducerea numărului de parlamentari nu a fost susţinută cu toată convingerea de toţi democrat-liberalii.

Reprezentanţii UDMR au decis să susţină proiectul de comasare a alegerilor în schimbul păstrarii sistemului electoral actual şi a numărului de parlamentari. „Concluzia grupurilor reunite a fost că noi păstrăm sistemul electoral actual şi numărul de parlamentari, sistemul proporţional nu este un sistem perfect, dar este un sistem care asigură reprezentare proporţională, numai aşa vom putea susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare”, a spus Kelemen Hunor, la finalul discuţiilor cu parlamentarii UDMR. „Noi am susţinut sistemul electoral mixt, dar altă cale nu văd, rămâne actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fără susţinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru”, a mai arătat liderul UDMR, care a precizat că luni Coaliţia va decide şi asupra modalităţii de adoptare a proiectului.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/comasarea-acrobatie-electorala-fara-plasa-de-siguranta-956802.html

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Conditiile_UDMR-manusa_pentru_PDL_0_604140047.html

Ţările indisciplinate şi-ar putea pierde votul

Comisia Europeană ar urma să  capete puterea de a impune măsuri  de austeritate în ţările ţările zonei euro care primesc ajutoare financiare, consemnează Adevărul.

Propunerea este făcută într-un document confidenţial întocmit de biroul preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, obţinut de „The Guardian” şi  trimis ieri la cabinetele liderilor europeni de Herman van Rompuy. Acesta semnifică „uzurparea” funcţiilor guvernelor în ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia .

Propunerea face apel la „un control mai intruziv al UE asupra politicilor bugetare naţionale”, permiţând impunerea unei discipline fiscale la nivel supranaţional.

O altă propunere, mai radicală,care circulă în acest moment la Bruxelles, ar fi aceea că ţările ajutate  ar putea fi lipsite şi de drepturile de vot în cadrul UE.

http://www.adevarul.ro/international/Tarile_indisciplinate_si-ar_putea_pierde_votul_0_604140108.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.