31 de ani de la abolirea pedepsei cu moartea

În 31 decembrie 2020 s-au împlinit 31 de ani de la ziua în care a fost abolită pedeapsa cu moartea în România. Constantin Udrea, un fost judecător militar, spune că legea prevedea expres executarea prin împușcare.

„Stimați cetățeni ai României, ne apropiem de sfârșitul unui an care, pentru țara noastră, a marcat un moment de cotitură istorică”. Așa și-a început Ion Iliescu discursul susținut pe 31 decembrie 1989. Înainte de Anul Nou, România se pregătea de o nouă viață: viața fără comunism. Tot atunci, Ion Iliescu anunța abolirea pedepsei cu moartea în România. Decretul a intrat pe vigoare pe 7 ianuarie.

De-a lungul timpului, România a avut un „du-te-vino” în privința pedepsei cu moartea: a fost abolită, apoi reintrodusă de mai multe ori. Din 1969 până în 1989, 367 de oameni au fost executați. Ultimii au fost chiar soții Ceaușescu.

„Momentul ales – ultima zi a anului 1989 și momentul în care Revoluția câștigase și se trecea la o altă etapă din istoria României – a fost un moment simbolic. (…) Sunt peste 1.100 de oameni care au murit în acele zile (la Revoluție, n.r.). Unii foarte tineri, chiar copii. Alții au ieșit și au avut curajul de a fi acolo, în stradă. A fost acel curaj care le-a adus moartea și nouă libertatea pe care probabil că noi, acum, după 31 de ani nu o mai înțelegem așa cum ea a fost înțeleasă în acele zile”, a declarat Cristina Păiușan-Nuică, istoric.

Pedeapsa cu moartea era pronunțată pentru fapte deosebit de grave, atentate, infracțiuni contra păcii și umanității, dar și atentate la siguranța statului, infracțiuni economice sau trădarea.

Fostul judecător militar, Constantin Udrea, povestește cum se făceau execuțiile în România.

„Persoanele condamnate la moarte erau executate prin împușcare. Aceasta era modalitatea. Împușcarea avea loc în locurile de detenție de regulă, în condiții anume pregătite, amenajate. A transpirat foarte puțin despre modalitatea în care se făcea, dar legea prevedea expres: executare prin împușcare”, spune Constantin Udrea.

„Este, totuși, o măsură barbară, suprimarea vieții unei persoane este o măsură barbară. Nici măcar biserica nu este de acord cu ea”, mai spune fostul judecător.

Constantin Udrea susține că dictatura de dinainte de 1989 încerca să-și pună amprenta inclusiv asupra justiției. Iar un rol important îl aveau procurorii.

„Toate anchetele secrete sunt pretabile la abuzuri, inclusiv în prezent, când se dorește infăptuirea corectă a justiției, ancheta trebuie să fie transparentă Pe vremea respectivă, în cauzele de acest gen, ancheta era netransparentă, fie că era făcută de procurorii militari, fie de ceilalți procurori. Pot să spun cu certitudine că atunci când se dorea ceva, se realiza. Au fost abuzuri, negreșit, care erau o consecință a trăsăturii statului nostru, care era o dictatură”, a mai declarat Udrea.

Cazuri de români condamnați și executați

Printre românii condamnați la moarte se numără și Ion Râmaru, un criminal în serie care a terorizat Bucureștiul în anii 70. El a comis 4 omoruri și mai multe violuri. Mai e și cazul lui Gheorghe Ștefănescu, care a pus pe picioare „afacerea Bachus”.

„Gheorghe Ștefănescu a făcut comerț cu băuturi alcoolice timp de mulți ani. A fost prins, a fost condamnat pentru delapidare cu consecințe extrem de grave. A fost executat la 4 decembrie 1981. Era un moment important pentru că era o pedeapsă împotriva cuiva care, practic, fura statul. El a făcut o cerere de grațiere, care i-a fost refuzată de Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu care folosea grațierea destul de des pentru a-și crea o bună imagine”, spune istoricul Cristina Păiușan-Nuică.

De menționat este că, dacă un inculpat era judecat în lipsă și lipsea pentru o perioadă de 7 ani, acea pedeapsă cu moartea se transforma în condamnare la 25 de ani de închisoare.

„Fac precizarea că și în prezent pedeapsa cu moartea e abolită pe timp de pace, dar pe timp de război, statele au dreptul să o introducă. Asta e prevăzută inclusiv în normele internaționale. Pe timp de război, poate fi oricând reintrodusă”, mai spune Constantin Udrea.

„Rolul oricărei pedepse penale se rezumă la prevenția săvârșirii unei astfel de infracțiuni. Deci are rol preventiv. Ea provoacă o vie emoție. Persoana care știe că se expune unei asemenea sancțiuni – o sancțiune supremă – va gândi mai mult înainte de a face ce ar urma să facă. Pe de altă parte, există și riscul ca persoane condamnate la moarte să fie condamnate și ulterior executate și, pe baza probelor care apar ulterior să se constate că sunt nevinovate. Nu mai există posibilitatea unei rejudecări”, mai punctează fostul judecător militar.

Și transmiterea secretelor de stat atrăgea condamnarea cu moartea.

Dar Constantin Udrea consideră că „trădarea este trădare”: „Un cadru militar care simte nevoia să se răsvrătească împotriva statului, să o facă public, să iasă din rândul forțelor armate, dar nu să trădeze prin transmiterea de secrete. (…) Statul român investește în tine, inclusiv încredere. Cel mai important. E de neînțeles să te duci pe teritoriul unui stat, indiferent că e prieten sau dușman… Trădarea e trădare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Asasinii care au organizat puciul anticeausist si acapararea Puterii in 1989 aveau nevoie de aceasta abolire a Pedepsei cu moartea, doar era pronunțată pentru faptele lor deosebit de grave: crimele comise in Decembriada,atentatele la siguranța statului, gravele infracțiuni economice, trădarea. Cei 31 de ani fara o Justitie independenta,fara pedepse juste pentru fapte deosebit de grave, au echivalat cu sabotarea democratiei,a gravelor infractiuni economice, „privatizarea” economiei romanesti, cu accesul impostorilor,infractorilor la activele economice ale Natiunii, a asasinilor si tradatorilor in functii politice, in pozitii de decidenti prin institutiile statului captiv. Fiecare an nou din ultimii 31 a insemnat pentru majoritatea cetatenilor un prilej de iluzii, iar fiecare sfârșit de an înseamnă o risipire de speranțe.

  2. Boul asta de Udrea sa spuna care criminal dovedit a fost executat nevinovat(” Au fost abuzuri, negreșit…”?!Nu are nici un argument,nici un caz cocret,numai sifoane pe masa lui

  3. In ce calitate a dat Ilici decrete?De sluga KGB?Atunci adevaratul conducator era MS Regele Mihai,pentru ca nu apucasera sa impuna constitutia lor

  4. De pilda, criminalii.
    Este corect sa faca inchisoare dupa ce i-au bagat pe altii in pamant?
    Dupa parerea voastra si a sorosistilor, DA.
    As propune nici sa nu mai fie condamnati…

  5. Pe 31 decembrie 1989 au fost arestati mai multi sefi ai Securitatii. In frunte cu Iulian Vlad. Apoi seara… a fost abolita pedeapsa cu moartea. Ce este de neinteles in aceasta succesiune de evenimente ? Oare nu Iliescu este cel care a readus parlamentarismul , partidele politice , separatia puterilor si Constitutia democratica ? Faptul ca liotele de prosti grohaie vesele la bancurile pe tema …nu mai moare odata Iliescu…nu stirbeste geniul politic al domnului in cauza. Pe 31 decembrie a negociat cu securistii sefi si le a promis ca nu vor avea castig de cauza turbatii revansarzi ai lui Coposu . Ca o garantie Iliescu le a oferit abolirea pedepsei cu moartea. Stati baieti si voi o vreme la bulau pana trece isteria . Va promit ca subordonatii vostri vor fi integrati in noua societate si ca nepotii vostri vor fi europarlamentari si reformistii USR Plus de maine. De aia si graba sa aboleasca pedeapsa capitala printr un mesaj de Anul Nou…de pomina.Doar ca …vedeti voi pui de nasui si de presade…Iliescu mai citise cate o carte…stia ca abolirea e la mare moda in lumea civiluzata…era un fel de prim soroshism . Nea Nelu l a impus fara sa fi avut face book …doar prin mesajul sarmalelor. In Norvegia intr o inchisoare sta un tanar care a omorit intr o zi peste 100 de persoane. Isi scrie memoriile. La noi o sa apara careva care va detona o grenada intr un salon cu nou nascuti ….si da …el nu va putea fi executat pentru ca nu vrea George Soros. Nu cred ca aveti capacitatea de a digera prea multele informatii date de mine la gramada.

    • Marian E
      Revanșismul justificat nu este turbat! Daca veneau ai lui Coposu si mai ales Ratiu ar fi facut dreptate, satanele comuniste sclavagiste, tortionare si genocidare ar fi fost executate din pacate cu glont nu prin jupuire si sarare de vii, iar Romania ar fi fost azi o tara cu adevarat democratica civilizata si avansata tehnic si uman!

      Anton
      Daca asta era singurta solutie sa scapam de bestia satanica si consoarta ei aflate la puterea tunci acei pucisti sunt eroi nu asasini. Sunt totusi asasini pentru ca nu au facut asta mi devreme din ’87 sau macar imediat dupa caderea zidului Berlinului si sunt vinovati ca au permis odiosului tortionar sa-si mute in Iran averile facute prin infometarea si exploatarea prin munca fortata a poporului.

      La adunatura asta de oameni rai vicleni prosti barbari si sangerosi numita romania si la sistemul nostru profund corupt si inuman ca tot ce este de sorginte comunista, pedeapsa cu moartea e o idee foarte proasta – vezi cazul Tundrea!

      Industria aia cu care va bateti voi in piept si la posterior era un amalgam fara sens de utilaje si metode de productie arhaice, ineficiente, prost implemetate si integrate ca urmare a lipsei de personal calificat externminat prin torturi experimentale si crancene orori in anii ’50-’60 si care produceau lucruri de proasta calitate – un fel de chinezisme – dar cu costuri foarte mari. Comparati un produs electrocasnic din europa de vest cu unul de la noi. E un rotor cu un stator, niste fire si niste plastice nimic complicat – cele vestice merg si acum dupa ani de exploatare cele romanesti se ardeau imediat cum le bagai in priza si iti mai dadeau foc si la casa. Exemplele pot continua – untul folosit de nemti pe post de materie prima in fabricile lor de sapun, tabla netratata mai ieftina decat minereul topita imediat de japonezi si folosita ptr a produce tabla de calitate superioara ptr SUA si tot asa….

    • Deci NU! Bine ca am scapat cum ascapat de comunism! CINSTE SI ONOARE CELOR CARE S-AU JERTFIT ATUNCI in fata bestiilor securiste care au tras in plin cu ura proletara si care au fost recompensati pentru crimle lor in loc sa fie pedepsiti. SPERAM CA INTR-O BUNA ZI SA PUTEM SA VA RAZBUNAM daca nu pe securisti atunci macar pe copii lor care au benficiat de pe urma crimnelor parintilor SI SA VA CINSTIM MEMORIA ASA CUM MERITATI!

      Cat despre tradare ea este fata de un stat dictatorial brutal criminal tortionar si genocidar adica, comunist deci este justificata. Pacepa a fost un erou si a fost indreptatit cand a tradat!

      Intr-o tara civilizata cu un sistem de justitie independendent de imixtiunea politico-militara dar sanctionabil – check and balances si aflat in ultima instanta in subordinea populatiei DA pedepsei cu moartea. In Romania NU!
      PS
      Breivik este un erou , aia 100 omorati au fost neomarxisti – sorosishtii usr-isti de acum de la noi ! Si faptul ca e in viata nu neparat bine ptr el avand in vedere in ce conditii e tinut fara niciun fel de contact uman si fara acces la stiri din lumea exterioara adica exact ce au facut, fac si vor face comunistii cat timp vor exista – TORTURA!

  6. Abolita pedeapsa cu moartea ca lege dar ce faceti cu cei care omoara zilnic prin accidente de masina, crime, batai si orice violenta la extreme, sau mortii engros in spitale!? Astia au liber la ucideri?

  7. 31 de ani de cind niste criminali (inclusiv economici) s-au amnistiat singuri, pentru faptele lor trecute, actuale sau viitoare ! Si toate astea sub vrajeala ca „trebuie sa intram si noi, domne, in rindul tarilor „civilizate” !”

  8. Canalia bolsevica Iliescu, pentru tot raul facut Romaniei, ar trebui batut in cuie, de limba, pe poarta Cotroceniului ! Ps : de asta noapte am mai pastrat citeva artificii pe care, chiar si daca va fi in mijlocul verii, le voi lansa din balcon, cind o crapa bestia asta ! (pps : mai pastrez citeva si pentru acelasi eveniment fericit si cu Basescu sau Iohannis !)

  9. Pana in 1990 era o Justitie mana in mana cu Securitatea,astazi avem o Justitie mana in mana cu SRI/SIE si Masoneria.
    Am vazut condamnati de „urgenta”in 3 luni doar pentru promisiune de mita,am vazut corupti ca fostul primar Oprescu,prins cu mita cash asupra lui,de 8 ani treneaza procesul:))
    De ce credeti ca sistemul politic din Romania de dupa 1990 nu are curajul sa puna pe picioare Curtea cu Jurati,instanta judecatoreasca, ce functioneaza in unele state si are competenta de a judeca faptele penale cele mai grave? În sistemul nostru judiciar instituţia juraţilor a fost desfiinţată din anul 1938 in timpul Dictaturii lui carol al II-lea si de atunci o tinem intr-o Dictatura ,cel putin in Justitie

  10. Deci statul trebuie sa protejeze criminalii si escrocii de calibru, nu pe victime.
    Adica sa-i protejeze pe alde Dinca si Petrov Basescu care a vandut flota Romaniei.
    Sa ne mai miram ca acum criminalii si hotii isi fac de cap?…..[Leo]

  11. Ambasadorul american in Romania DICTEAZA politica romaneasca. Diversi politruci si militari romnesti care lupta PENTRU INTERESELE americane sunt decorati de americani. Dar de ce nu luam modelul american in privinta pedepsei cu moartea? Sa lasam autoritatilor locale posibilitatea de a condamna la moarte, asa cum e la americani. Daca un judet ar primi acest drept, va asigur ca, a doua zi, jumatate din Romania s-ar muta in acel judet. Cealalta jumatate ar ramane la Bucuresti, sa participe la mitinguri de sustinere pentru bolsevicul cotrocean, sa strige JOS KOMUNIZMU si DRAGNEA E DE VINA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.