Câți militari și echipamente are Rusia în Siria

Observatorul naval turc Yoruk Isik a postat fotografii cu nave de război ruse, încărcate cu tancuri și echipamente militare, în timp ce se îndreptau spre baza Tartus, de pe coasta de nord a Siriei, relatează Cotidianul.md.

Desfășurarea militară a survenit pe fondul atacurilor aeriene țintite de sâmbătă ale Statelor Unite, Franței și Marii Britanii împotriva unor instalații de armament chimic ale regimului de la Damasc.

Deși Moscova susține că și-a redus semnificativ prezența militară pe frontul sirian, realitatea de pe teren o contrazice. Bazele militare rusești de la Tartus și Hmeimim sunt veritabile citatedele militare pe harta Siriei.

Militarii

Numărul oficial cel mai recent este al personalului militar rusesc care a votat în Siria în alegerile prezidenţiale de pe 18 martie: 2.954 – 100% în favoarea lui Vladimir Putin.

Marea majoritate sunt mobilizaţi în baza aeriană de la Hmeimim, în nord-vestul Siriei.

O parte a militarilor ruşi din Siria sunt „consilieri” militari, care ajută pe teren armata siriană şi care au jucat un rol important în ultimele sale succese.

Este de adăugat poliţia militară, constituită în cea mai mare parte din batalioane provenind din republici musulmane din Caucazul rus, desfăşurate în localităţi recucerite de la rebeli, precum Alep, şi în „zone de dezescaladare” insituite în mai multe regiuni.

Vladimir Putin a dezvăluit în decembrie că un total de 48.000 de militari ruşi au participat la intervenţia în Siria de la lansarea acesteia în 30 septembrie 2015.

În mod oficial, peste 80 de militari ruşi au murit în Siria de la începutul acestei intervenţii. Însă pierderile în rândul mercenarilor ruşi ar fi mai mari.

Avioanele

În ceea ce privește aviaţia, aceasta este braţul armat al intervenţiei ruse. Între cele câteva zeci de aeronave desfăşurate, potrivit unor experţi, se află bombardiere de tip Su-24 sau Su-34, avioane multirol de tip Su-30 şi avioane de vânătoare Su-35 – ultimele producţii ale complexului militaro-industrial rus, dar şi elicoptere de luptă.

Rusia a pus să decoleze şi bombardiere strategice de tip Tu-22 şi Tu-160 din Rusia, cu scopul de a proceda la atacuri de deasupra Siriei, sau a folosit rachete de croazieră cu o rază de 4.500 de kilometri – o plus-valoare militară minimă, dar un simbol al unei armate ruse care doreşte să-şi afişeze puterea.

Tu-160 este un bombardier supersonic cu patru motoatre dezvoltat în anii ’80, cel mai mare avion de luptă din lume.

Avionul-vedetă s-ar afla, însă, în spatele cortinei: una dintre cele mai performante aeronave din arsenalul Rusiei. Pe 29 aprilie 2917, Beriev A-50 SRDLO a fost surprins zburând deasupra Siriei. Apoi, pe 3 mai, un satelit israelian a confirmat prezența unui A-50 pe platoul bazei aeriene Hmeimim.  A-50 este o aeronavă strategică de avertizare timpurie și de control bazată pe structura mecanică de II-76.

Piesa centrală a variantei A50 este sistemul de misiune Shmel-M prevăzut cu radar, are două antene în interiorul unei cupole de forma unui OZN. Cupola este montată pe vârful a doi piloni amplasați în partea dorsală a fuselajului și se rotește cu o viteză de șase rotații/minut. Radarul Shmel poate identifica ținte aeriene până la o distanță de 600 de kilometri. Aeronava este operată de doi piloți, un inginer de bord, un specialist în comunicații, un comandant, trei operatori de urmărire, trei navigatori de orientare și trei ingineri.

Bateriile antiaeriene

Cu scopul de a asigura apărarea bazei sale de la Hmeimim, Rusia şi-a instalat, în noiembrie 2015 foarte modernele baterii de apărare antiaeriană de tip S-400, pe care le consideră „perla coroanei”. Armata a desfăşurat, de asemenea, mijloace mobile de apărare antiaeriană – Panţîr şi Tor M1.

La Tartus, unde armata dispune de instalaţii portuare de mai multe decenii, au fost instalate baterii de apărare antiaeriană de tip S-300.

Toate acestea, în pofida faptului că nici rebelii şi nici jihadiştii nu au aviaţie, dar permit, la nevoie, să se impună o „zonă de excludere aeriană” în spaţiul aerian sirian.

În ceea ce priveşte navele, ele s-au succedat în Mediterana şi au procedat la mai multe serii de atacuri foarte mediatizate. În urma unor misiuni în largul Siriei, Amiral Kuzneţov -unicul portavion al Marinei ruse – se află în prezent în proces de modernizare, pe un şantier în Arctica rusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Stiri de pe surse spun ca Rusia nu are prea multi militari in Siria. Majoritatea rusilor din Siria sunt civili.

    • Aceleasi surse ne spun ca sunt americani,englezi,israelieni, majoritatea civili,pe astia nu iai numarat?

    • Pe aia nu i-am numarat desi e limpede ca sunt prezenti, pentru ca in articol e vorba de militari rusi. Una peste alta, observam ca s-a revenit la moda razboiului cu mercenari.

  2. să-i vezi pe micuţii sirieni cum o să povestească la examenul în limba paternă, adică în rusă, despre ce făcea Harun al Rashid în Bagdad împreună cu Vania cel Groaznic, travestit în cei 40 de oţi…

    • Bine zis! Ofi Rusia favorabilă lui Assad, dar nu din considerente umanitare! Pe ruși nu-i interesează petrolul sirian, ei au destul, dar îi interesează ca acest petrol să nu inunde lumea și să scadă prețul țițeiului rusesc! Nu zic că americanii or fi sfinți, dar ei și cu rușii se întrec în drăcii! Assad e problema: dacă s-ar căra, războiul s-ar termina, dar el vrea parale, fie de la ruși, fie de la americani. Și știe că dacă va nimeri în ghearele conaționalilor săi, îl așteptă o țeavă-n cur, ca pe Ghaddafi!

  3. Nu inteleg sensul articolului,in final cat personal rusesc este in Siria? Oare are vre-o importanta daca sunt 1000 sau 5000 ? Din moment ce ai o baza activa aviatica,ai nevoie de paza,bucatari,mecanici,tehnicieni,piloti si tot felul de miscatori de hartii si echipament,doctori,etc. Poate ar fi fost mai interesant sa ne spui cati americani,englezi,francezi si alte natii sunt pe acolo ilegal ca rusii dupa cate stim sunt legali si fac treaba buna.

    • Ce înseamnă „legali”? Că îl susțin pe un criminal care comite crime contra umanității, și nu vrea să lase ciolanul din gheare? Tot așa de legali erau comuniștii, în anii ”50,în România, reprezentanți ai poporului, care era forțat să-i voteze! Bulache, ce grad ai tu în KGB?…

    • Bine zis, toti ailalti le contesta rusilor prezenta, desi rusii sunt prezenti in Siria cf. unui tratat bilateral.Toti ceilalti, membrii NATO,in frunte cu Israelul si aliatii din Golf se sforteaza sa dea jos de la putere pe Rusia din …Siria ! Tot cu Soros in fata si cu Merkel la ….”primire” !

  4. O poveste de succes !Au eliberat Siria,urmeaza eliberarea Moscovei!

  5. Chiar asa! Care e scopul acestui articol!? Pai nu este evident ca Rusia are impreuna cu China si Iranul aceleasi interese strategice si anume de a bloca politica agresiva promovata de SUA si „aliatii ” sai de a nu se repeta istoria din Irak si Libia!? . Daca Assad cade, atunci incercuirea vesticilor se va apropria periculos de Iran. China este si ea aproape… suntem in plin razboi de reajezare a geopoliticii mondiale…Singura mea speranta este ca acest razboi sa ramana la stadiul de razboi al retoricilor si nu de un schimb de rachete…..

  6. Hai sa va dau niste date de la Departamenul apararii usa (DoD) date oficiale,pe luna aprilie 2018…”Contractori” in Siria,Iraq = 5508 din care sunt 2869 americani,Afganistan= 26647 din care sunt 10891 americani, restul de contractori cca 15000 prin alte zone nu conteaza in acest context.Aici vorbim de contractori si nu de militari sau mercenari care intra sub alte categorii pe care nu le gasesti nicaieri.Cam ce cauta contractorii americani prin Siria? cine ia chemat? vor sa construiasca o autosrada civila? nu sunt constructori,in realitate sunt angajatii diferitelor organizatii cu 3 litere sa destabilizeze Siria sub ori ce forma si pe voi va intereseaza cati rusi sunt pe acolo? Mai putini decat americanii in cele cel putin 14 baze militare si o treime de tara !

    • Ce bine informat ești tu, măi!… Știi sigur că contractorii ăia sînt de la CIA, dar rușii nu sînt de la KGB! Pe americani nu i-a chemat nimeni, și nici pe ruși. Și rușii, și americanii încearcă să oprească un război între trupele lui Assad și cele ale rebelilor sirieni. Or fi și interese geopolitice la mijloc, nu știu. Dar tot așa s-ar fi întîmplat și dacă împotriva lui Ceaușescu s-ar fi ridicat trupe naționale, într-un război civil. Și Ceașcă ar fi cerut ajutor de la chinezi, ca să facă ordine, doar era reprezentantul națiunii, ales legitim! Brrr!

    • De regula, citezi cu frenezie din RT dar, daca acum tot ai ajuns pe situl DoD, merita sa vezi si ce spune acesta despre actiunea din Siria: nici o racheta a Coalitiei nu a fost angajata, deci interceptata, avariata sau distrusa, si nici un avion, de apararea antiaeriana siriana, ale carei rachete au fost lansate pe traiectorii balistice, neghidate. Se mai spune ca rusii nu au intervenit. Avem deci de a face cu o bine cunoscuta confruntare prin interpusi a marilor puteri, carora putin le pasa de ceilalti.

  7. @Dan Doran. Ca sa afirmi ca pe rusi nu i-a chemat nimeni e clar ca vezi alt film !

    • Nu am spus că nu au fost demersuri ca să vină rusnacii, i-a chemat Assad în ajutor. Am spus că populația trăiaa destul de bine pînă să vină rușii sau americanii! Assad i-a chemat pe ruși, iar ONU a trimis trupele NATO, nuanță! Assade susținut doar de funcționarii lui de stat, dar poporul său nu-l mai vrea! Cel puțin, nu în viață!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.