Tezaurul românesc de la ruși. Ce facem cu rezoluția?

Comisia Europeană va susţine joi o declaraţie în faţa eurodeputaţilor pe tema restituirii tezaurului românesc, însuşit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Declaraţia Comisiei va fi urmată de o dezbatere, după care va fi supusă la vot o rezoluţie conexă, conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Europarlamentarul Eugen Tomac a declarat la B1 TV cu privire la Rezoluția privind tezaurul românesc aflat în Rusia ca miercuri negocierile au fost coordonate de Traian Băsescu în ideea dea mulțumi toate grupurile politice,

Se va da un semnal politic puternic de solidaritate cu România, iar statul român nu mai este singur în viitor în ceea ce privește această păroblematică, va avea alături și Comisia Europeană, potrivit lui Tomac.

„Și eu sunt încrezător că mâine nu vom avea emoții la vot. Astăzi negocierile au fost coordonate de domnul președinte Băsescu în ideea de a mulțumi toate grupurile politice astfel încât să nu avem dificultăți când cerem votul pentru această rezoluție.

Cred că este un pas istoric, un pas important pentru că internaționalizarea acestei problematici ne va ajuta în perspectivă atunci când se vor relua relațiile cu Rusia și lucrurile vor intra într-o altă etapă. Vom putea discuta în alți termeni, evident când vom avea o Rusie democratică. În condițiile actuale nu își pune nimeni speranțe că lucrurile se vor schimba peste noapte, dar acest pas este important pentru că UE prin Parlamentul European, mâine va da un semnal politic puternic de solidaritate cu România într-un subiect care ne privește și care ne preocupă de mai bine de un secol”, a spus Tomac.

Eugen Tomac a mai sustinut că, prin această rezoluție, Comisia Europeană va fi obligată să susțină cauza României:

„Această rezoluție va fi transmisă Comisiei Europene și evident că Comisia Europeană are obligația după votul dat mâine să își stabilească printre priorități inclusiv acest subiect iar statul român nu mai este singur în viitor în ceea ce privește această păroblematică, va avea alături și Comisia Europeană fără niciun fel de reținere. Ăsta este mesajul pe care îl dă Parlamentul European prin rezoluția pe care am promovat-o”.
Intr-o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a spus că discuţia din plenul Parlamentului European despre tezaurul României însuşit ilegal de Rusia e importantă, pentru că oferă vizibilitate unui subiect despre care partenerii europeni nu aveau cunoştinţe.În timpul Primului Război Mondial, între 1916 şi 1917, România a trimis în Rusia ţaristă tezaurul naţional (ce a inclus cantităţi însemnate de aur, obiecte de partimoniu, colecţii de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejate în cazul ocupaţiei teritoriului naţional. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul şi a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi, precizează PE pe site-ul său în prezentarea acestui punct de pe ordinea de zi a sesiunii plenare.

Foto Arhiva
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

29 de Comentarii

  1. O rezoluție de șters la gura, în eventualitatea vizitei sculei 😉 pentru lucrări. Manipulări, înșelătorii prin manevre mincinoase.

  2. Poruncitii pensionarului,ce se vrea în NATO,că mai bine să-și dedice viața să facă un lucru bun căutând aurul la ruși. Nu l-am auzit niciodată să amintească,că rușii sunt datori românilor..

  3. Expresia populară este arhicunoscută, sau, ‘frecție la picior de lemn’.

  4. Rugam semnatari rezoluției sa șteargă geamurile istorie cu ea și apoi s-o arunce pe apa Sâmbetei spre Duminica. Suntem convinși ca acel semnal puternic se va pierde printre bolovanii cu minți zaharisite. Sasul când nu are ce face, își strica casa, apoi își disstruge tara. Bruxellesul când nu are ce face, da o rezoluție de pomana necajitilor de pe strada neputinței.
    PS. Oare ar putea BNR sa publice numele persoanelor care si-au depus valorile la BNR și aștepta, prin umasi, in lumea de apoi, sa le recupereze. Noi suntem convinși ca un procent semnificativ aparțin poporului ales. Asa ca e cazul sa plângem toți pentru pierderile lor. Asa e normal și firesc, fiindcă ei sunt mari sforari ai lumii civilizate și civilizatoare.

  5. De ce nu recuperăm mai degrabă aurul de la englezi? Germania și Franța au tot încercat să~și repatrieze aurul pe care îl păstrează în SUA și li s~a dat cu flit. Americanii le~au zis clar că nu se poate.
    Sau nu e voie să ne dăm șmecheri doar față de ruși, iar în fața „partenerilor” trebuie să fim viermi?

  6. Con spune:
    14 MART. 2024 LA 8:25
    Ka ka khazarii nu e nimeni: pe ce pun ka laba lor ka ka in khamunizm, nazism, samd, ce este al meu este al meu shi ce este al tau tot al meu. A se vedea V.Testament cu episodul Abel vs Caim. Orice asemanare cu ziua de azi este doar o intamplare, ka ka legionarul verde khazarul Zelea in raz belire cu legionarul roshu galbezitul khazarul Putin, este doar o intamplare. Khazarii noshtrii ne pacalesc ca deobicei, pentru ca trebuiau cerute shi teritoriile furate de Stalin & hitler=2 alogeni tzinutzi in „viatza”, precum Pomponelu Lenin.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Fuck UE daca nu vor sa rezolve problemele Europei, ca noi de fapt nu suntem UE, doar parte…

  7. Simplu: i-o trimitem lui Putina sa se stearga cu ea la dos. Putinantropul se sterge acolo cu tratatele internationale, d-apoi cu o prapadita de rezolutie care ii proclama hoti pe muscali……[Rumburak]

  8. Tezaurul se putea lua inapii doar daca eream prieteni cu rusii. Asa ca mai virbim peste cateva sute de ani. Piese din tezaur le-am vazut acum 15 ani la muzeul din San Petersburg pe net.Atunci rusii nu se fereau. Ereau 3 buc din Closca cu puii de aur care aveau si pietrele pretioase . M-a surprins culoarea albastru inchis a pietrelor la piesa cea mare. Adica SAFIR. Rusia se face de rusine dar nu-i pasa…asa cum nu le pasa americanilir ca au dat bomba nucleara in capul japonezilor .

  9. Citat: PE nu are drept de inițiativă, adică nu poate înainta propriile proiecte de legi. Acest drept de inițiativă îl are la ora actuală numai Comisia Europeană. gata
    Ia priviți cum ne duc cu zăhărelul și prin wiki: Adunarea nu avea, în mare, decât rol consultativ (adică acum ar avea)… Fără a beneficia de noi competențe, adunarea își schimbă totuși denumirea în Parlamentul European (toate același paragarf, la istoric…ROL CONSULTATIV)
    Iar Tomnac ne spune că pot da ordine la CEul lu’ duamna Ursula, nepoata celui mai bogat om din imperiul Țarist de la-nceput de sec XX.

  10. UE, deocamdată inamica Rusiei, mai bine așteaptă să facă pace cu Rusia și atunci discută datoriile dintre Rusia și țările membre. Acuma s-ar putea pune problema plății de către Germania atât a daunelor provocate statelor inamice/ocupate ( la Potsdam s-a hotărât să se solicite 10% din contravaloarea daunelor provocate, sumă redusă ulterior) cât și față de aliații ei din război la Paris s-a hotărât că aceștia își vor achita obligațiile restante din schimburile comerciale cu Reichul dar Germania nu va achita obligațiile rezultate din aceleași schimburi

  11. Eu îmi amintesc că nici măcar Sarkozy, președintele Franței, nu i-a întins mîna „Petrov”-ului cînd acesta era mare și tare prezidel la Bukale! …așa că, ce prestanță să aibă „Petrov”-u’ în șParlamentu’ ‘lii ioropenis, ca să ralieze toate grupările politice de acolo în jurul unei rezoluții de că’t, ce se și bazează pe „argumente” ridicole? Putorile ăștia nu au cu ce ocupa, acolo, pe salariile de mii de koko pe lună primite pentru NIMIC, ce vor să și le asigure cu rezoluția asta și în continuare, pe următoarea legislatură de NIMIC……[Rumburak]

  12. Aurul a ajuns in Germania! „27 august 1918: Acordul financiar germano-rus, semnat in continuarea Tratatului de la Brest-Litovsk, prevede daune de razboi si compensari pentru prejudiciile aduse Germaniei prin confiscarea si sechestrarea averii germane in Rusia. Compensarile in aur facute de Rusia in contul Germaniei se efectueaza, conform tratatului, in doua transe: prima de 42.860 kg aur si a doua de 50.676 kg aur. In total: 93.540 kg aur.Sunt singurele transe prevazute concret in tratat din cantitatea de aur pe care Moscova ar fi urmat sa o trimita catre Berlin (circa 245.500 kg aur) si, totodata cantitatile de aur care au ajuns ulterior la Berlin.
    10 septembrie 1918: se efectueaza primul transport de 42.860 kg aur de la Moscova la Berlin
    30 septembrie 1918: al doilea transport de 50.676 kg aur ajunge la Berlin (http://de.scribd.com/doc/207736448/Document-e-3).
    11 noiembrie 1918: Armistitiul de la Compiegne marcheaza infrangerea Germaniei si anuleaza Tratatul de la Brest-Litovsk, Acordul Financiar ruso-german si Tratatul de Pace de la Bucuresti. Conform armistitiului semnat intre Germania, Franta si Regatul Unit (art. XIX – Clauze financiare), aurul ar fi trebuit sa fie predat puterilor Antantei care au declarat ca-l vor tine in custodie pana la semnarea unui acord de pace. Formularea exacta din armistitiu este: „Restituirea aurului rusesc sau romanesc capturat sau in aflat custodia Germaniei”. Este clar ca textul din armistitiu se refera la cele 93.536kg aur transportate de la Moscova la Berlin in septembrie (cantitate echivalenta cu cea a Tezaurului Romaniei trimis, spre pastrare, la Moscova). (http://de.scribd.com/doc/207736453/Document-e-4).”

  13. Fiți liniștiți, dacă UE aprobă acestă rezoluție, Occidentul își trage un glonț în picior. O să vină fostele colonii și o să-și ceară aurul furat de marile puteri în sutele de ani de robie. Și au furat, nene… bogăția din Occident este consecință a jafurilor comise asupra coloniilor.

  14. Pana acum i-a durut in fund pe Comisia Europeana si restul de „patrioti” vanduti de tezaurul Romaniei. Acum ca e in razboi cu Rusia stai ca ne-a apucat condamnarea ! De fapt un moment penibil in care ne aratam inca odata pozitia noastra de slugi: „Uite stapanilor ce rea e Rusia nu-i asa ca asta vroiai sa auzi? ” Facem gura cu tezaurul dar nu ne pasa de unirea cu Republica Moldova un lucru de un miliard de ori mai valoros decat cateva piese de aur. Dar asta e, stapanii nu vor unirea e mai usor sa controlezi tari mici.

  15. Rezoluția va fi tipărită pe hărtie igienică . Ce vom face cu ea este evident. Dacă nu o s-o facem noi or s-o facă rușii , așa cum au făcut-o din 1918 și până în zilele noastre. În ipoteza în care aurul a ajus la vestici, atunci situația e clară , dati o tură prin capitalele vestice și vedeți cam ce s-a construit cu ”aurul” provenit din sectoarele ”coloniale” ale vesticilor. Au înapoiat ceva până acum ? Să răspundă marele guvernator BNR , care ar cam trebui mătrășit; a încălzit prea multă vreme scaunul de guvernator BNR, să ne lase cu gogorițele și potcoavele cailor morți. La ora actuală trebuie să vedem ce avem de făcut utilizând resursele de care dispunem. Deocamdată aceste resurse sunt risipite fără discernamânt de securiștii și interpușii lor aflați astăzi la guvernare. Câtă vreme vom mai accepta acest lucru nu se va întâmpla nici o minune. Fără partide politice care să impună control parlamentar real al serviciilor secrete vom continua să traim în acestă cocină securistă.

  16. To(lo)mac, trebuia intai sa se informeze despre traseul pe care l-a urmat tezaurul Romaniei. Prunariu, in mandatul sau de ambasador la Moscova, a fost contactat de autoritatile ruse, in legatura cu tezaurul. Negocierea cu Bucurestiul urma sa aibe loc, nu in forma restutuirii fizice a tezaurului, probabil, nu exista in posesia Rusiei, ci sub forma unor contracte economice. Partea romana a spus nu. Polonezii au spus da si au recuperat valoarea tezaurului. In relatia cu China, Rusia a cedat unele teritorii, de pe granita comuna, in scopul intarii relatiilor dintre cele doua tari. Nu Rusia a fost cea care s-a opus negicierilor, ci Romania. Verifica-ti declaratiile lui Prunariu, daca aveti indoieli

  17. Voi știți că și Rusia are o părere despre tezaur? Ați publicat acea părere? Este publica. Dați înainte cu tezaurul. Studiați nediscretionar istoria acestui tezaur și lăsați gargara. Nu mai merge nimeni după fenta. Oricum era aurul khazarilor,nicidecum al românilor. Aurul românilor este la Londra,deci tot la khazari. Lăsați vrăjeala.

  18. … si ce ne facem daca Putin ne da cu cozonacul in balta, prezentind documentele, cum adesea se zice, ca tezaurul romanesc a fost dat kaizerului german ca despagubiri de razboi dupa pacea de la Brest Litovsk(3.03.1918) si ca, mai departe, a ajuns la anglo americani dupa al doilea razboi mondial, tot ca despagubiri. Recunosc ca ce scriu sunt „adevaruri” neprobate, dar informatii circulate ici colo..

  19. Tomac şi alte slugi ca el fac zarvă fiindcă aşa li s-a poruncit, doar ca să-i irite pe ruşi.
    Vreți Cloşca cu puii de aur? Oare egiptenii nu ar vrea multe artefacte din istoria lor, mult mai valoroase, care se găsesc pe la Luvru, Londra sau Washington 😁?

  20. Apa dse ploaie. Asta avea ceva importanta daca era facuta acum zece ani.

  21. Se p(editat)Rusia pe tratatele si pe toata aceasta pleava si borhot uman UE ,Rusia a cistigat razboiul iar occidentul trebuie pus in genunchi pentru crimele ,genocitul si japca care au facut o prin colonii

  22. Bateti campii! Ascundeti adevarul…Pana azi doar Isarescu a recunoscut ca Tezaurul este Sechestrat de Moscova…asta e adevarat…Dar nici Isarescu nu a spus motivul sechestrarii….Motivul Sechestrarii este Agresiunea armata romana in Rusia incepand cu decembrie 1917…Si anexarea Basarabiei la Romania in aprilie 1918, anexare condamnata si de Statele Unite ale Americii….La 18 ianuarie 1918 Moscova a rupt relatiile diplomatice cu Romania ca urmare a agresiunii armate romane si a refuzului negocierilor de catre Romania….Media romana NU sufla o vorba despre Agresiunea romana in Rusia 1917….1918…

  23. Putin zis, amatorism. O astfel de problema o ridici cand relatiile sunt relaxate, propice unui astfel de demers. Acum relatiile Romaniei cu Rusia sunt in criza majora. Liderii UE, perfizi ca de obicei, vor sa ne arate ca sunt alaturi de Romania. Povesti pentru naivi. Tomac prinde muste !

  24. ce se mai aude de Marele Cor al Armatei Ruse,
    cand mai vine?

    -pe 4 aprilie 2024 se implinesc 80 de ani de la bombardamentele
    anglo-americane,
    3’000 de morti in Bucuresti!

  25. Citind comentariile acestui articol chiar te intrebi?
    -A fost aurul tarii(sau a fost a unor persoane private) trimis la Moscova? Se stie ca regina Maria si-a trimis bijuteriile iar Academia Romana valoroasa colectie de monede antice si medievale fara inventar ‘intr-un ladoi’ nestiindu-se ce s-a trimis!
    -Ca aurul trimis la rusi ar fi plecat la nemti in vara lu’ 1918, in doua transe, in baza Tratatului de la Brest…
    -Si Ceausescu a ridicat problema Tezaurului, intr-o discutie tovaraseasca cu Brejnev, primind un plici.
    -Ca dl. Prunariu(fost ambasador la rusi) a fost contactat de rusi in legatura cu Tezaurul…urmand ca Romania sa primeasca in locul aurului fizic contravaloarea unor contracte economice asa cum s-au inteles si cu polonezii intr-o situatie asemanatoare si s-a zis NIET!!!
    -Ca tot aurul natiei romane din evidenta BNR, la acest moment, se afla unde se afla si de ce?!?
    Etc., etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.