Trofee pline de bucurie, la “Gala Premiilor UNITER” de la Alba Iulia. Maestru de ceremonii, Ion Caramitru

La 100 de ani de la Marea Unire, Gala Premiilor UNITER s-a mutat la Alba Iulia, chiar în Cetatea Alba Carolina.

 

Printre picături de ploaie și camere foto, invitații – actori, regizori, oameni de teatru – au pășit pe covorul roșu. O reverenţă lui Ion Caramitru, care a reuşit şi de această dată să realizeze o seară magnifică, într-un oraş de poveste, neegalat în frumuseţe şi stil. Gala a adus pe scenă personalități marcante ale teatrului românesc, dar și actori la început de drum.

Amfitrionul Galei, Ion Caramitru

 

Regizorul Yuri Kordonski, actriţele Mariana Mihuţ şi Ileana Stana-Ionescu şi actorii Horaţiu Mălăele şi Victor Rebengiuc se numără printre laureaţii celei de-a XXVI-a ediţii a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc aseară, la Alba Iulia.

Mariana Mihut, Cea mai buna actrita alaturi de criticul George Banu
Cel mai bun actor in rol principal Victor Rebengiuc pentru rolul Berenger I
Horatiu Malaele, Premiul de Excelenta

Publicul din Alba Iulia a putut urmări ceremonia acordării Premiilor UNITER în direct, pe un ecran amplasat în zona statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, situată în fața Palatului Princiar din Cetatea Alba Carolina, luminat feeric.

Peste 100 de actori, scenografi şi regizori au fost prezenţi, luni seara, la Alba Iulia, la Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a 26-a ediţie, în cadrul căreia s-a sărbătorit teatrul românesc, fiind acordate peste 20 de premii pentru diferite roluri, activităţi sau spectacole.

Ca de fiecare dată, la capătul unui eveniment de amploare, rămân amintiri – cuvinte, emoții, imagini întipărite în minte. Scurt bilanț al celor mai importante momente, la finalul Galei Premiilor UNITER din acest an.

Recompensată cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, actrița Ileana Stana-Ionescu a urcat pe scenă fermecând audiența în fața căreia a ținut să precizeze: „Dragii mei, vreau să vă spun ceva. Eu am fost premiantă la liceu în fiecare an și am luat premiul I. Și am multe, multe plăceri în legătură cu asta. Dar așa ceva, cum este în seara asta, n-am trăit niciodată. Și mă bucur atât de mult că sunteți lângă mine și o să sărbătorim – nu e bine spus că o să sărbătorim, o să facem o mare festivitate din această premiere, încât voi fi fericită până mor. Vă mulțumesc!”.

 

Alteța Sa Regală, Principesa Ileana a României, a înmânat Premiul pentru Cea mai bună piesă a anului, 50 de secunde, semnată de Daniel Oltean. Când nu scrie dramaturgie, autorul este procuror DIICOT la Târgu-Mureș. Cu un discurs cu umor, acesta i-a dedicat premiul soției sale – actrița Mihaela Mihai.

Principsea Elena înmânând Premiul pentru Cea mai bună piesă românească a anului lui Daniel Oltean

Aflat în juriul Premiilor UNITER din acest an, scenograful Dragoș Buhagiar a urcat pe scenă pentru a-i înmâna Premiul pentru întreaga activitate în scenografie lui Doru Păcurar, care a pășit cu emoție și modestie în fața publicului.

Între două premii, Marius Mihalache Band, formația faimosului țambalist care a cucerit scena internațională a muzicii, cântând cu Gloria Gaynor sau Nina Simone, a întreținut atmosfera printr-un show de excepție.

Aplauze indelungate pentru Marius Mihalache Band

Premiat pentru scenografia spectacolului Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, Helmut Stürmer a urcat pe scenă alături de Ioana Popescu, care semnează costumele și desenele în nisip live, și a ținut să menționeze: „Mă bucur că am rezistat la concurența generației tinere de scenografi, pe care o admir și o respect. Calitatea scenografiei tinere românești este în vădită creștere, dar în momentul de față în mare pericol de a fi stopată de problemele de bugetare a producțiilor. Apelez la cei care hotărăsc soarta scenografiei românești viitoare să regândească posibilitățile de finanțare ale decorurilor, ale bugetelor puse la dispoziția creatorilor de imagini teatrale”.

Cea mai buna scenografie, Helmut Sturmer, alaturi de Ioana Popescu si Marian Ralea

Premiul președintelui UNITER, Ion Caramitru, a mers în acest an către criticul Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Național de Teatru. În discursul său, aceasta a mulțumit echipei sale adăugând în aplauzele celor prezenți: „Aș vrea să spun că noi nu am fi fost astăzi aici dacă în România nu existau oameni ca Doina Cornea”.

Marina Constantinescu, intr-o tinuta Doina Levinta, si Ion Caramitru

Mariana Mihuț a ales să-i dedice nepotului său, Mircea Rebengiuc, Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, care i-a revenit pentru rolul Regina Marguerite din spectacolul Regele moare, în regia tinerilor Andrei și Andreea Grosu. Același spectacol i-a adus lui Victor Rebengiuc Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, actorul recunoscând că și-ar fi dorit sincer ca premiul să fie câștigat de un coleg de breaslă mai tânăr.

In absentia, actorul Anton Tauf a fost recompensat pentru întreaga activitate, premiul fiind anunțat de actrița Ana Ularu, membră a juriului, care nu a ezitat să îl prezinte drept un frumos rebel. La rândul său, actorul a trimis o emoționantă scrisoare.

Un alt Premiu pentru întreaga activitate a fost conferit regizorului Alexandru Dabija, de către Marcel Iureş.

“Du-mă fericire-n sus” – cu nelipsita-i chitară, cu nelipsita-i pălărie, Nicu Alifantis a fost un alt invitat de neuitat la Gala de la Alba Iulia.

Horațiu Mălăele a fost recompensat de UNITER cu Premiul de Excelență, premiu prezentat de Marina Constantinescu, care a purtat publicul prin cariera uluitorului actor. La rândul său, acesta a oferit celor prezenți în sală un scurt spectacol, deși nu a rostit mai mult de câteva cuvinte. „Mulțumesc familiei mele pentru dragoste, prietenilor mei pentru întreținere, dușmanilor – pentru reținere, și mai presus de toți și toate, mulțumesc publicului meu fără de care acum aș fi vândut cartofi în piața mare a Târgu Jiului”.

Premiul pentru Cea mai bună regie a mers către regizorul Yuri Kordonsky pentru spectacolul Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, acordat de Ovidiu Buluc, Preşedinte Director Farmexim.

Ovidiu Buluc, Presedinte Directorul Farmexim, si Ion Caramitru

Gala s-a încheiat într-o notă efervescentă, prin prezența pe scenă a regizoarei Ada Lupu, directoarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, care a ridicat, cu un entuziasm molipsitor, Premiul pentru Cel mai bun spectacol, obținut de Rambuku, montat de Mihai Măniuțiu la teatrul timișorean. Premiul a fost înmânat de ministrul Culturii, actorul George Ivașcu.

George Ivascu, ministrul Culturii, alaturi de Ada Lupu, directoarea Teatrului National din Timisoara

 

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost primit de Zsolt Bogdan, pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial Îngeri în America (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”)” de Tony Kushner, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

Zsolt Bogdan, cel mai bun actor in rol secundar cu spectacolul Ingeri in America in regia lui Victor Ioan Frunza

Trofeul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost primit de Ada Lupu pentru rolul Fiica din spectacolul Măcelaria lui Iov de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim (Teatrul „Vasile Alecsandri” Iaşi).

Ada Lupu, Cea mai buna actrita in rol secundar

Câştigătoarea Premiului pentru critică teatrală a fost Doina Modola

Mihai Maniutiu si Doina Modola

 

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat Visul unei nopţi de iarnă de Tudor Muşatescu, regia artistică Silviu Jicman (producţie a Societăţii Române de Televiziune – Casa de producţie a TVR), iar Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, scenariul de Emil Boroghină după „Tristele şi Ponticele”, scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte (producţie ale Societăţii Române de Radiodifuziune).

La categoria Debut, premiul a fost câştigat de Codrin Boldea, pentru rolul Laertes din spectacolul Hamlet de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis Bucureşti).

Codrin Boldea, Premiul pentru Debut

Premii speciale au fost acordate Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, organizat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba-Iulia, echipei Teatrului Ion Creangă pentru diversitatea şi mobilitatea proiectelor dedicate spectatorilor de toate vârstele, în condiţiile lipsei unui sediu propriu din anul 2009, şi Universităţii de Arte din Târgu-Mureş pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale.

Premiul special acordat Ioanei Bogatan pentru Festivalul de Teatru Povesti

Totodată, Premiul Mecena din partea UNITER a fost primit de Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România.

Premiul Mecena a fost acordat lui Steven van Groningen, președinte Raiffeisen Bank

De asemenea, în cadrul galei, British Council a acordat un premiu Centrului de Teatru Educaţional Replika.

Juriul care a acordat premiile i-a avut în componenţă pe actorii Marcel Iureş şi Ana Ularu, regizorul Alexa Visarion, scenograful Dragoş Buhagiar şi criticul de teatru Marina Constantinescu.

Şi nu în ultimul rând, mulţumiri organizatorilor Galei, Aura Corbeanu şi Pamela Bojog-Pricopie,

Fotografiile sunt semnate de Adi Bulboacă şi Florin Biolan

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. nu cunosc lumea teatrului, dar parca unele persoane sunt prea des rasplatite! din doua una, ori exista o gasca, ori nu au aparut valori si atunci premiem ce am mai premiat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.