60 de jurnalişti, în „Proiectul carteluri”   

60 de jurnalişti din 25 de instituţii media internaţionale se reunesc pentru a face lumină asupra asasinării jurnalistei mexicane Regina Martinez. În acest fel, ei vor, de asemenea, să continue munca colegilor lor mexicani ucişi. Documentarul „Proiectul carteluri” se vede în premieră la TVR 1 joi, 8 iunie, ora 22.00.

După „Green Blood Project”, câștigător al Prix Europa pentru cel mai bun serial documentar european în 2020, casa de producţie Forbidden Stories revine cu o nouă investigație globală, care ne conduce chiar în inima cartelurilor mexicane. Este vorba despre „Proiectul carteluri” (PROJET CARTELS, Franţa, 2021), un documentar în premieră, pe care îl vom putea viziona la TVR 1 pe 8 iunie, de la ora 22.00.

Ancheta începe cu uciderea jurnalistei Regina Martínez, în propria locuinţă, la 28 aprilie 2012. Era poate cea mai cunoscută jurnalistă din oraşul port mexican Veracruz, unde lucra pentru ziarul „Proceso”. Uciderea ei a marcat un punct de cotitură pentru crimele împotriva presei din Mexic. De atunci, 64 de reporteri au fost uciși, ceea ce face din Mexic cel mai periculos loc din lume pentru presă, înaintea Siriei și Afganistanului.

60 de jurnalişti din 25 de instituţii media internaţionale se reunesc pentru a face lumină asupra acestei crime şi pentru a continua munca colegilor lor mexicani ucişi. Această colaborare istorică, sub umbrela şi coordonarea Forbidden Stories, poartă numele de „Proiectul carteluri”. Timp de 10 luni, casa de producţie a jurnaliștilor de investigație a cercetat cartelurile mexicane, căutând atent legăturile lor cu zona politică și de afaceri din întreaga lume și aprovizionarea lor, aproape fără încetare, cu arme și droguri sintetice. Documentarul „Proiectul carteluri”, realizat în 2021 de Jules Giraudat, se vede în premieră la TVR 1 joi, 8 iunie, de la ora 22.00.

Singurul scop al rețelei de jurnaliști de la Forbidden Films reprezintă valorificarea experienţei şi influenței lor pentru a face ca aceste povești cenzurate să vibreze, să ajungă la public. Apărută pe prima pagină a The Washington Post, The Guardian și Le Monde, printre altele, această anchetă – deja premiată la nivel internațional – a determinat chiar o reacție a președintelui mexican.

Ancheta a fost realizată de Forbidden Films – casa de producţie a jurnaliştilor de investigaţie reuniţi sub numele Forbidden Stories – cu participarea France Télévisions, RTS – Radio Télévision Suisse, RTBF – Radio Télévision Belge Francophone, şi a implicat 60 de jurnalişti şi 25 de redacţii de ştiri din 18 ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.