70% din sistemul bancar al Republicii Moldova aparţine oamenilor de afaceri din Rusia

Moldovenii ar putea circula fără vize în Uniunea Europeană din 2015. Cel puţin aşa crede fostul prim-ministrul Ion Sturza, care a ţinut o lecţie publică la Academia de Ştiinţe, transmite Timpul.md, citând Prime.md.

Fostul premier afirmă că UE va oferi Republicii Moldova acest avantaj pe criterii geopolitice şi nu de performanţă, dar nu exclude că unele ţări ar putea pune piedici.

În faţa audienţei de la Academia de Ştiinţe, Ion Sturza a declarat că 70 de procente din sistemul bancar moldovenesc aparţine oamenilor de afaceri din Federaţia Rusă, ceea ce, în opinia sa, contravine cu aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. În acest context, fostul premier a precizat că nici o ţară din lume nu-şi vinde interesul naţional. Întrebat dacă este tentat să revină în politica moldovenească, omul de afaceri a declarat că implicarea sa în activitatea unui partid nu ar fi mai benefică decât poziţia sa civică.

Ion Sturza a deţinut funcţia de prim-ministru mai puţin de nouă luni în 1999. Deşi avea o imagine bună pe plan extern datorită reformelor iniţiate, pe plan intern Guvernul său s-a confruntat cu o cumplită criză energetică şi scandaluri legate de privatizări. După scindarea Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, noua majoritate parlamentară, formată din comunişti, creştin-democraţi şi independenţi, l-a demis pe Ion Sturza şi l-a numit pe Dumitru Braghiş la şefia Cabinetului de miniştri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.