Scoția, încă un demers pentru independență

Primul-ministru scoțian Nicola Sturgeon i-a scris premierului britanic Theresa May pentru a-i cere oficial să permită organizarea unui al doilea referendum privind independența Scoției înainte de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Parlamentul scoțian a votat marți pentru organizarea unui referendum de independență în 2018 sau 2019, însă guvernul britanic este cel care trebuie să își dea acordul pentru desfășurarea unui astfel de scrutin.

Cu mandatul primit din partea parlamentului scoțian, Sturgeon a redactat o scrisoare către May pentru a-i cere oficial să înceapă discuțiile în vederea unui astfel de referendum, idee pe care guvernul britanic a anunțat deja că o va respinge.

Pe contul său de Twitter, executivul scoțian a postat o fotografie cu Nicola Sturgeon stând relaxată pe o canapea, însoțită de mesajul: „Primul ministru Nicola Sturgeon la Bute House, Edinburgh, lucrând la draftul final al scrisorii privind Secțiunea 30 către premierul Theresa May”.

Ordinul Secțiunea 30 este mecanismul oficial prin care guvernul britanic poate acorda parlamentului scoțian puterea de a organiza un referendum. Conform presei, scrisoarea va fi trimisă vineri șefei guvernului de la Londra.

Scoțienii au votat împotriva independenței într-un referendum din 2014, cu 55% la 45%, dar Sturgeon afirmă că de atunci s-au schimbat condițiile, deoarece, deși în ansamblu Marea Britanie a votat pentru Brexit, scoțienii s-au exprimat ferm pentru rămânerea în UE.

May a spus că nu este momentul potrivit pentru un alt referendum în contextul negocierilor complexe, prevăzute a dura doi ani, cu partenerii din UE în privința Brexit-ului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.