Estonia va deschide o e-ambasadă în Luxemburg

Estonia, considerată ţara cea mai conectată din lume, a făcut încă un pas în această direcţie şi a decis să deschidă în 2018, la Luxemburg, prima e-ambasadă, în care să păstreze baze de date, relatează AFP.

Sala serverelor, foarte securizată, va găzdui informaţii importante ale e-Guvernului eston, care vor rămâne accesibile chiar dacă sistemul de pe teritoriul naţional este inaccesibil.

”Securitatea datelor şi securitatea cibernetică sunt de o importanţă crucială din punctul de vedere al încrederii oamenilor şi funcţionării serviciilor”, declara luna trecută premierul eston Juri Ratas.

”Acest lucru face parte din ceea ce numim igiena digitală zilnică în societăţile noastre tot mai digitalizate”, a adăugat el, într-o declaraţie publicată după ce a semnat un acord cu omologul său luxemburghez Xavier Bettel cu privire la stocarea datelor estone.

”Aceasta este prima ambasadă de date din lume”, a mai spus Ratas, a cărui ţară cu 1,3 milioane de locuitori a fost numită E-stonia, din cauza apetitului ei de noi tehnologii.

După cele cinci decenii de ocupaţie sovietică, în 1991, Estonia a optat pentru ”hi-tech-ul de mare viteză” şi se află pe primul loc în acest domeniu între ţările UE, la care a aderat în 2004.

Cea mai mare parte a serviciilor publice estone sunt accesibile pe un portal special, iar votul electronic a fost introdus în 2005.

Tallinnul găzduieşte un centru NATO de apărare cibernetică, prin care experţi din Europa de Vest şi America de Nord caută să garanteze securitatea celor 29 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.