Îl avem pe Trump. Cum procedăm?

Nu este foarte clar dacă preşedintele ales al SUA are, chiar şi la acest moment, măcar cunoştinţă despre existenţa ţării noastre. Ce să mai vorbim despre o strategie în privinţa României? Sunt însă nişte lucruri de care, obligatoriu, va trebui să ţinem seama, ca să ne fie bine.

Donald nu este fanul „corectitudinii politice“, reprezentanţii României nu trebuie să-l agaseze cu acest tip de abordare. El este tipul americanului clasic, care urăşte adevărurile camuflate prin cuvinte sofisticate sau ocolite savant. Om de afaceri de succes, a declarat că va aplica aceleaşi principii şi în politica externă. Nu va merge să-l ducem cu vorba, să-l păcălim sau să-l îmbrobodim în clasicul stil românesc. Diplomaţia românească va trebui să creeze o nouă strategie pentru mai vechiul nostru aliat strategic.

Trebuie să ţinem seama că şi alţii vor încerca să obţină bunăvoinţa noului preşedinte american, inclusiv în scopuri potrivnice nouă. Premierul Ungariei a simţit deja o mare oportunitate, fiind avantajat şi de faptul că este şi el un inamic al „corectitudinii politice“ vorbind „aceeaşi limbă“ cu Donald Trump. Nu trebuie uitat faptul că preşedintele ales are o mare experienţă în a-şi studia interlocutorii, reprezentanţii noştri trebuind să fie sinceri şi determinaţi, altfel nici nu vor fi luaţi în seamă. Orice „mironosiţă“ diplomatică va fi tratată cu răceală şi dispreţ.

România nu este pregătită pentru noua Americă. Va trebui totuși ca, în timp-record, să-şi creeze o strategie puternică, realistă şi corectă. Cu Iohannis şi sfătuitorii săi va fi foarte greu. Mulţi se întreabă ce se va alege de lupta anticorupţie. Putem spera doar că va fi mai corectă. Actualul ambasador Klemm, numit de Obama, a fost împuternicit expres de către senatorii republicani să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi. Nimic nu s-a schimbat, republicanii sunt tot majoritari în Senatul american, iar Donald Trump, candidatul lor, a câştigat preşedinţia SUA. Chiar dacă va fi numit alt ambasador, va avea aceleaşi împuterniciri în domeniu.

Dacă ţinem să mai fim apăraţi de cea mai puternică armată din lume, este foarte probabil că va trebui, conform declaraţiilor din campanie ale viitorului preşedinte american, să cheltuim şi noi sume importante pentru dotarea armatei. De preferinţă, cu armament produs în SUA. Nu ne vom permite mofturi prea mari şi, oricum, armamentul american e performant şi testat în multe războaie. În ultimii 27 de ani am neglijat masiv atât armata, cât şi dotarea ei, acum fiind total vulnerabili în cazul unui atac, până la sosirea ajutorului militar NATO. Mai mare ruşinea pentru o ţară care şi-a apărat eroic teritoriul în multe războaie sângeroase.

În concluzie, instalarea lui Donald J. Trump la Casa Albă va avea pentru România consecinţele pe care singuri ni le vom crea. Sper să nu dureze prea mult până când se vor trezi Iohannis împreună cu diplomaţia românească din somnul cel de moarte, în care-i adânciră administraţia Obama, total dezinteresată de țara şi zona noastră, în general. Trump poate fi şansa sau blestemul nostru, în funcţie de cum vom şti să-l abordăm și să acționăm în timpul mandatului său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.