Tentativă de asasinare a Reginei

Serviciul de informații din Noua Zeelandă a dezvăluit, în premieră, că un adolescent a încercat să o ucidă pe Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii în 1981, în timpul unei vizite în orașul Dunedin, transmite Reuters.

Conform documentelor publicate de Serviciul de Informații și Securitate din Noua Zeelandă (SIS), Christopher Lewis, în vârstă de 17 ani, a încercat să o împuște pe regină în momentul în care aceasta ieșea din mașină pentru a se deplasa către un târg științific, la 14 octombrie 1981.

Lewis a reușit să tragă un singur foc în direcția mașinii în care se afla regina, dar nimeni nu a fost rănit. În 1981, Regina a efectuat un turneu oficial de opt zile în Noua Zeelandă.

„Lewis intenționa să o asasineze pe regină, dar nu a avut un unghi potrivit pentru a trage, nici o armă suficient de puternică având în vedere distanța față de țintă. Investigația poliției privind incidentul armat a fost efectuată în mod discret, iar majoritatea reprezentanților mass-media au avut impresia că zgomotul a fost cauzat de un foc de artificii”, se precizează în raportul declasificat.

Christopher Lewis este catalogat ca fiind un tânăr „cu severe probleme psihice” și nu a fost acuzat de tentativă de omor, ci doar pentru deținerea ilegală a unei arme de foc și folosirea acesteia. Incidentul a fost mușamalizat cu scopul de a evita dezvăluirea unor lacune de securitate din partea autorităților din Noua Zeelandă.

Poliția l-a ținut sub supraveghere pe Lewis în timpul vizitei din 1986 a Reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii în Noua Zeelandă, de teama unui nou incident.

Ulterior, Christopher Lewis a comis o serie de infracțiuni grave, inclusiv uciderea brutală a unei femei din orașul Auckland, și s-a sinucis în închisoare în 1997.

Noua Zeelandă a fost independentă de guvernarea britanică începând din 1947, dar a păstrat regina ca monarh constituțional și șef de stat, fiind monarhie constituţională bazată pe o democraţie parlamentară. Regina Elizabeth a II-a a vizitat țara de zece ori, cel mai recent în 2002.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Sincer zicerea asta de Martisor in anul 2018 cu Regina lu’ Marea Britanie Elizabeth II, care a fost tinta unui atentat in Noua Zeelanda, in anul 1981, adica in secolul trecut, mai clar asa nu prea se intelege de ce este ea o stire sa fie data taman azi la gazeta ? De ce …, ce importanta are stirea asta pentru noi romanii care suntem asa un fel de Republica dupa ticalosia din 30.dec.1947,intamplata tot in secolul trecut, executata cu multa abnegatie de ” prietenii ” nostrii din fosta URSS ??? Nebanuite sunt caile Domnului … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.