Italia, în căutarea unui prim-ministru

Un prim-ministru de „cinci stele”, „care vine de la periferie”

Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga Nordului (extremă-dreapta), partidele din Italia considerate populiste, l-au propus pe Giuseppe Conte pentru postul de premier al țării.

Cele două formațiuni negociază formarea unei alianţe guvernamentale în Italia pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

După întrevederea cu preşedintele ţării, Sergio Mattarella, Luigi Di Maio, liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele (populistă, eurosceptică), a anunţat că profesorul Giuseppe Conte este propunerea pentru postul de prim-ministru. „Giuseppe Conte va fi premierul unui guvern politic. Sunt foarte mândru de acest nume pentru că este sinteza Mişcării Cinci Stele. Nu va împovăra poporul italian. Dacă a fost votat? Făcea parte din echipa mea, l-au votat 11 milioane de italieni”, a afirmat Luigi di Maio. „Cred că astăzi putem spune că ne aflăm într-un moment istoric”, a spus liderul formaţiunii care s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Italia.

Decizia desemnării formale a premierului îi aparţine preşedintelui  țării Sergio Mattarella.

Recent, în contextul impasului politic, preşedintele Italiei a anunţat că, în lipsa unei coaliţii guvernamentale, intenţionează să propună formarea unui guvern „neutru” care să conducă ţara până în decembrie.

„Cine este Giuseppe Conte, premierul care vine de la periferie”, a titrat cotidianul Corriere della Sera, notând că politicianul în vârstă de 53 de ani este licenţiat în Drept, în Italia, după care a participat la studii de specializare la Universitatea din Yale şi la Universitatea din New York.

„Formaţiunea Mişcarea Cinci Stele şi partidul de extremă-dreapta Liga Nordului au criticat în mod repetat accederea la putere a tehnocraţilor care nu au fost votaţi de cetăţeni. Dar, luni, cele două partide populiste l-au prezentat pe Giuseppe Conte, avocat şi profesor universitar fără prea multă experienţă politică, pentru postul de prim-ministru”, comentează cotidianul britanic Financial Times.

„Europa priveşte cu preocupare spre Italia”, a titrat site-ul german de ştiri Tagesschau.de.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Normal că nemții sunt speriați!
    Cele două partide au în capul listei de guvernare ștergerea datoriei de 250 miliarde de euro a Italiei de la BCE cu sediul la Frankfurt. Se crează un precedent periculos. Dacă se apucă și alții să ceară ștergerea datoriilor!

  2. Cum mai controleaza nemtzaria centralizata ditamai Iuropa fara mafia italiana ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.