Simularea realității. Cutremurul de 7,5 grade pe Richter îngroapă Bucureștiul

A început a doua zi de intervenție Seism 2018. Peste 3.000 de persoane au murit în urma cutremurului simulat de autorităţi în cadrul exerciţiului Seism 2018, alte peste 5.000 fiind rănite şi aproximativ 40.000 de oameni fiind sinistraţi. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că au fost afectate peste 3.900 de clădiri, din care 380 au fost distruse total, în această situaţie fiind şi cinci spitale din Capitală.

Potrivit MAI, până duminică seară, conform scenariului exerciţiului Seism 2018, s-au înregistrat peste 3.000 de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 de persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. De asemenea, au fost afectate peste 3.900 de clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit). În plus, cinci spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 de spitale au fost distruse parţial, iar opt au fost avariate, însă au rămas funcţionale.

De asemenea, la ora 14.00, în scenariul exerciţiului a fost introdusă o replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care a afectat, cu precădere, municipiul Bucureşti.

Ca urmare, echipele de intervenţie au derulat, pe parcursul întregii zile, activităţi precum: recunoaşterea şi evaluarea situaţiei în teren, inclusiv cu sprijin aerian din partea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, solicitarea de suplimentare a forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti de intervenţie) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău şi Argeş, operaţionalizarea taberelor de sinistraţi de la Afumaţi şi din Voluntari care au, în total, o capacitate 600 de persoane (300/tabără), instalarea taberei de sinistraţi de pe Arena Naţională, formată din module provenite din judeţele Timiş, Hunedoara, Cluj şi Mureş, solicitare de suplimentare a personalului medical, 8 medici de la Timişoara ajungând, în această seară, în Bucureşti, cu o aeronavă, şi montarea a două posturi medicale avansate, provenite de la Tulcea şi Cluj, la Spitalul Universitar din Bucureşti (după replică, un număr foarte mare de persoane s-a prezentat, într-un timp scurt, la această unitate medicală, fapt care a impus o asemenea abordare, pentru gestionarea corespunzătoare a situaţiei).

UPDATE 17:10 – Exerciţiul Seism 2018: Ministrul Apărării spune că spitalul de campanie ROL 2 extins este pregătit pentru a primi răniţii

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a vizitat, duminică, spitalul de campanie de tip ROL 2 extins instalat, în cadrul exerciţiului Seism 2018, la poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din comuna Pantelimon. „Spitalul este gata pentru începerea activităţii, pentru a putea prelua răniţi ce vor fi dirijaţi către noi”, a anunţat el.

„Este un element de sprijin foarte consistent pentru tot ce poate să însemne o astfel de catastrofă, suntem pregătiţi în detaliu pentru a sprijini Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. De altminteri, de la momentul declanşării seismului, noi am intrat în priză directă, suntem activi cu peste o mie de militari în cadrul acestui exerciţiu, cu două aeronave care deja au intrat, de asemenea, în activitate, vă reamintesc că în noaptea trecută am făcut primele zboruri către Cluj pentru a putea transporta răniţii. Spitalul este gata pentru începerea activităţii, pentru a putea prelua răniţi ce vor fi dirijaţi către noi. Este o activitate pe care, repet, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să o ducă până la bun sfârşit, suntem antrenaţi şi pentru genul acesta de activităţi, pentru sprijinul la dezastre. Desigur, dorim să arătăm la finalul exerciţiului că în ceea ce priveşte Ministerul Apărării Naţionale ne putem face oricând datoria”, a spus ministrul Mihai Fifor.

El a făcut aceste declaraţii, duminică, la poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din comuna Pantelimon, unde a fost instalat spitalul de campanie al MApN Modulul ROL 2 extins, ca parte a exerciţiului Seism 2018.

UPDATE 16:00 – Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la Bucureşti şi va inspecta spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns, duminică, la Bucureşti şi va inspecta spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene şi alte locuri unde se desfăşoară aplicaţiile din cadrul exerciţiului Seism 2018, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit MAI, comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la Bucureşti.

Oficialul a fost preluat de secretarul de stat Raed Arafat şi va inspecta spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene instalat la Institutul Ana Aslan. Ulterior, vor fi vizitate şi alte locuri unde sunt în desfăşurare aplicaţiile din cadrul exerciţiului Seism 2018.

UPDATE. De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case şi avariate alte 900.

Potrivit scenariului, morga mobilă şi-a continuat deplasarea în mai multe zone din Bucureşti, de unde au foat preluate persoanele decedate în vederea transportării la IML.La această oră se desfăşoară activităţi de căutare-salvare şi evaluare medicală în următoarele zone din Bucureşti: Academia de Poliţie, Academia Română, Fabrica de Bere Rahova şi Industria Iutei, din strada Veseliei.

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Acum, exercițiul presupune că o tabără de sinistrați s-a instalat la Afumați.

UPDATE 11. 00: Potrivit oficialilor Ministerului Afecerilor Interne (MAI), duminică dimineaţă, echipaje operative derulează misiuni în mai multe locuri din Bucureşti. Astfel, la fabrica Iutei au loc misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături, la Fabrica de bere Rahova au loc misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime, iar la Academia Romana se face evaluarea persoanelor recuperate de sub dărâmături.

Situaţia simulată la Fabrica de bere Rahova este salvarea a două victime de la etajul al treilea. Intervin o autospecială cu apă şi spumă, o descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălţimi şi două echipaje 2 SMURD.

La Academia de Poliţie, potrivit scenariului, cinci persoane au fost prinse sub dărâmături, una fiind în stare gravă.

De asemenea, a început amplasarea celor două tabere pentru sinistraţi, pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari.

”Acestea au capacitate de 200 persoane tabăra. În sprijinul echipelor de pompieri intervin şi voluntarii cooptati de ONG-uri”, au transmis reprezentanţii MAI.

ȘTIRE INIȚIALĂ. Operaţiunile de salvare a persoanelor prinse sub dărâmături sau rănite, în cadrul exerciţiului de simulare a unui cutremur cu magnitudinea de 7,5, continuă în mai multe zone din Bucureşti. De asemenea, se construiesc două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, având în vedere că se estimează că 30.000 de persoane au rămas fără adăpost. Peste 160 de medici şi asistenţi medicali militari din Israel au ajuns în România şi vor instala cel mai avansat spital mobil.

Simularea națională de răspuns la cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter a arătat că zona centrală a Capitalei este cea mai afectată. Exercițiul în caz de seism va dura cinci zile.  Potrivit scenariului, un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri, cu epicentru în localitatea Nereju din zona seismică Vrancea. Durata cutremurului a fost de 57 de secunde.

Potrivit oficialilor Ministerului Afecerilor Interne (MAI), duminică dimineaţă, echipaje operative derulează misiuni în mai multe locuri din Bucureşti. Astfel, la fabrica Iutei au loc misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături, la Fabrica de bere Rahova au loc misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime, iar la Academia Romana se face evaluarea persoane recuperate de sub dărâmături.

De asemenea, a început amplasarea celor două tabere pentru sinistraţi,  pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari. ”Acestea au capacitate de 200 persoane tabăra. În sprijinul echipelor de pompieri intervin şi voluntarii cooptati de ONG-uri”, au transmis reprezentanţii MAI.

În primele 12 ore de la declanșarea exercițiului Seism 2018, s-au înregistrat 450 de persoane decedate. Încă 1791 de persoane sunt rănite.

De asemenea, 3218 persoane sunt în continuare dispărute, forțele de intervenție fac eforturi și la această oră pentru localizarea acestora. Încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare ale IGSU, cu mijloace tehnice – buldo-excavatoare, macarale – precum și echipe canine fac eforturi susținute pentru salvarea acestora și acordarea asistenței medicale de urgență.

Până în acest moment, au fost salvate și evacuate 215 persoane.

În cursul zilei de astăzi forțele de intervenție, din cele patru baze de operații, au acționat în 26 de zone din București și județul Ilfov pentru evaluare, căutare și salvare de persoane.

În urma ședinței Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine și produse de igienă personală. Taberele pentru sinistrați vor fi amenajate în județul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ștefănești și Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Circus Maximus=Simularea!Simularea reflecta pierderea de timp,de bani si cretinismul organizatorilor..Oamenii astia trebuie pusi la munca adevarata..

    • la cate cutremure ai participat ????? habar nu ai ce necesara aceasta simulare. mai citeste .documenteaza-te si nu te repezii sa spui prosti si gogomanii habar nu ai ce ingnotanta esti. PS’felicit pe cei care au programat aceasta simulare atat de necesara tarii noastre [ care are cam jumatate grad seismic cuprins intre 9; [VN.\8[bz,Is,Ph;B] 7, 6 ;in restul tarii SA=FIE RUSINE DACA MAI AI PUTIN SIMT

  2. Demento! Ești aceeași persoană care postează de mai mult timp ca Booyaka, Tănțica, Monica etc. Denigreze orice din simpla plăcere de a o face și te grăbești să postezi prima ca să fii băgată în seamă. O sfertodoctă care l-a atacat pe Andrei Marga că îl citează pe Habermans (sic!). Ești o analfabetă care tastează aiurea cu un singur deget și asta după ce se scarpină cu el în fund iar apoi îl miroase. De aici stările tale de halucinație și vânturile tale puturoase. Acum ataci oameni care încearcă să prevadă cum s-ar putea mobiliza pentru o mare nenorocire. Ai merita să mori în chinuri sub dărâmături. Amin!

    • @vanatoarea de mirosuri:cat de bine te cunosti,tanti Charlie!Nu se putea o descriere mai exacta a postacei pesediste,cu retard din nastere!

  3. Bani risipiți ,la fel ca la referendum … Oricum ,cutremurul ne va prinde nepregătiți iar realitatea va fi cu totul diferita (muuult mai dureroasa ).

    • Nu ești un boulean, ești un ditamai bou cu țâțe! Și mai ești și ticălos. Încerci să compromiți un exercițiu comun al MAI și MApN la care ia parte un comisar european și un reprezentant al NATO. Asta constituie o faptă penală și o voi reclama celor în drept. E cazul ca porcăriile unor prostacii iresponsabili ca tine să se termine.

  4. Cotidianul, doar voi nu ati preluat stirea bomba ce spune ca doamna lui piratul-prezidel ar colabora cu FBI, ca ar fi fost intai intrebata daca vrea si a doua zi arestata cum le fu intelegerea facuta cu o zi inainte, ca face aceasta pt a distruge o structura creata in tara, deci sprijina o parte a esicherului politic. I se cer detalii despre ultimii zece ani de domnie baseasciana, detalii totale despre ce fu cand i se spunea Doamna

  5. daca ne-am intoarce intr-o realitate rasturnata (fie si reciproca daca suna mai bine ) as zice ca un film ca „Reconstituirea” ar fi un bun moment de analiza pentru ce s-ar putea intampla in cazul unui cutremur adevarat…stupiditatea unora de crede ca „protocoalele” sunt de un folos evident in HAOS (in cazul unui cutremur real) este naucitoare…se pare ca sunt unii care ne testeaza frecvent capacitatea de a suporta tampeniile impuse sau de a ne distrage atentia de la problemele reale care trebuie mascate!!!…CAT DESPRE AMENINTARI : cei care se ocupa cu asta inca nu au inteles cum sunt romanii de fapt!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.