SEISM 2018. Cutremur de 7,5 grade pe Richter în România (VIDEO)

Un exerciţiu naţional intitulat „Seism 2018” a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Exerciţiul vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

UPDATE 22:30 – Exerciţiul Seism 2018: Arafat: La 12 ore de la momentul seismului, sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seara, că la aproximativ 12 ore de la momentul seismului simulat în cadrul exerciţiului naţional sunt 450 de persoane decedate, aproape 1.800 de răniţi şi peste 3.200 de persoane date dispărute. El a menţionat că în România vor ajunge o echipă medicală din Israel, care va alcătui un spital de nivel 3 – cel mai ridicat – şi una de căutare-salvare din Bulgaria.

„La aproximativ 12 ore de la momentul în care a avut loc seismul, avem din păcate înregistrate 450 de persoane decedate şi încă 1.791 de persoane care sunt rănite şi mai există 3.218 în continuare persoane dispărute. La acest moment sunt încă 88 de persoane surprinse sub dărâmături şi echipele de căutare-salvare încearcă să le salveze”, a declarat, sâmbătă seară, într-o conferinţă de presă, Raed Arafat.

El a mai spus că a vorbit cu ministrul Sănătăţii şi s-a luat legătura cu Colegiul Medicilor pentru rezolvarea formalităţilor pentru echipele medicale internaţionale, pentru a nu fi probleme cu dreptul de liberă practică.

„Avem în jur de 30.000 de sinistraţi, IGSU urmează să instaleze primele două tabere de sinistraţi pe stadioanele din Voluntari şi Ştefăneşti, iar instalarea lor va începe în această noapte”, a adăugat Arafat. El a explicat că Primăria Municipiului Bucureşti poate instala în interiorul Arenei locuri pentru aproximativ 20.000 de oameni, dar având în vedere că duminică după-amiază este meci şi că acesta este doar un exerciţiu, instalarea lor a fost amânată până după meci.

UPDATE 20.30 Primăria Capitalei intervine cu peste şapte sute de angajaţi la exerciţiul Seism 2018 în cadrul căruia se simulează un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade produs în Vrancea, dar care a afectat cel mai mult Capitala. Peste două sute de clădiri s-au prăbuşit şi peste două mii sunt avariate, municipalitatea intervenind cu autovehicule, utilaje, macarale, generatoare, locuinţe de necesitate, hrană, echipe tehnice de intervenţie în teren, atât poliţiştii locali cât şi echipele Companiei de Consolidări. În spitalele din subordinea Primăriei pot fi primiţi sute de răniţi.

Primăria Capitalei intervine, la exerciţiul Seism 2018, cu peste şapte sute de angajaţi.

“Au fost mobilizaţi peste 700 de angajaţi ai instituţiilor aflate în subordinea Primăriei Capitalei, s-au pus la dispoziţie autovehicule, utilaje, macarale, generatoare, locuinţe de necesitate, hrană, echipe tehnice de intervenţie în teren, atât poliţiştii locali cât şi echipele Companiei de Consolidări au oferit suport echipelor de salvare, iar spitalele din adminstrarea Primăriei Capitalei au suplimentat personalul medical, s-au pregătit paturi şi săli de operaţie, astfel cât să poată face faţă unui număr cât mai mare de pacienţi din Bucureşti, dar şi din ţară. De asemenea, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială sunt pregătite aproximativ 1.000 de locuri de cazare în cele 4 centre sociale şi s-au pregătit peste 1400 de sandvişuri şi sticle cu apă”, a anunţat, sâmbătă seară, primarul general Gabriela Firea, printr-un comunicat de presă.

UPDATE 19.30 – Exerciţiu Seism 2018: Peste 30.000 de sinistraţi în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 grade; autorităţile vor înfiinţa inclusiv o tabără pentru aceştia

Peste 30.000 de sinistraţi au rezultat în urma cutremurului simulat în carul exerciţiului Seism 2018, a anunţat, sâmbătă seară, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Acesta a explicat că s-a făcut un inventar al locaţiilor în care ar putea fi cazate aceste persoane în caz de necesitare reală şi se va construi inclusiv o tăbără pentru sinistraţi.

UPDATE 17.00  Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că în cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi, în urma cutremurului de 7,5 grade Celsius produs în Vrancea. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea stării de urgenţă, aşteptându-se răspunsul de la Cotroceni.

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ultimele date estimate de către organizatorii exerciţiului Seism 2018. Toate autorităţile sunt alertate.

”În urma cutremurului produs în această dimineaţă, se preconizează peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbuşite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparţin instituţiilor publice de la nivelul municipiului Bucureşti, dar şi imobile de locuit, printre care şi clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, s-a cerut instituirea stării de urgenţă.

”În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am solicitat, şi a fost aprobat de către doamna prim-ministru, trimiterea către preşedintele României, soliciutareade instituire a stării de urgenţă care este necesară pentru noi pentru a putea interveni corect şi pentru a puteastabili şi implementa toate măsurile care sunt necesare. Cererea a pşecat către Preşedinţie şi aşteptăm emiterea decretului prezidenţial pentru instituirea strării de urgenţă pentru o durată de 15 zile”, a mai spus Arafat.

Acesta a explicat că s-a cerut sprijin internaţional – echipe de căutare-salvare, echipe medicale de urgenţă, spitale mobile. De asemenea, s-au solicitat imagini satelitare şi se ia în calcul solicitarea de ajutor internaţional pentru evacuarea victimelor pe calea aerului.

În cadrul exerciţiului, a fost făcut şi un invenytar al paturilor disponibile în spitale, 280 de paturi libere fiind în secţiiule de ATI din întreaga ţară. În plus, dacă situaţia o impune, pot fi eliberate peste 1.500 de paturi în spitale pe care sunt persoane a căror stare de sănătate permite externarea de urgenţă.

Către Bucureşti se deplasează sute de maşini de intervenţie şi ambulanţe din întreaga ţară, deplasarea făcându-se în baza concepţiei de intervenţie în situaţie de seism major, nefiind nevoie de un ordin explicit în acest sens. O parte din forţe, din judeţele Teleorman, Covasna şi Braşov acţionează deja la nivelul municipiului Bucureşti. Alte forţe ISU din judeţele neafectate de seism sunt în deplasare spre zonele afectate.

Organizatorii exerciţiului au mai anunţat că sunt pregătite căsuţe, corturi şi alimente de primă necesitate pentru populaţia afectată.Toate structurile sunt în contact cu agenţii economici şi stabilesc eşaloanele de intervenţie la nivelul utilajelor pentru construcţii. De asemenea, sunt pregătite medicamente şi alte dispozitive medicale, care vor fi utilizate în funcţie de necesar.

”Forţele şi mijlocele pentru situaţii de urgenţă se află în teren pentru salvarea persoanelor aflate în situaţii de risc şi se fac toate eforturile necesare pentru ca numărul de victime să fie cât mai mic. În sprijinul structurilor profesioniste de intervenţie se află şi celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi forţe ale Ministerului Apărării Naţionale”, au transmis reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

Poliţia Rutieră a acţionat pentru fluidizarea traficului rutier în zonele afectate şi pentru a permite intervenţia echipelor de salvare. La nivelul Jandarmeriei Române s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale pentru 12 unităţi, potrivit news.ro. 

De asemenea, structurile specializate din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie au acţionat, în cadrul exerciţiului, cu efective pentru asigurarea ordinii publice şi acordarea de sprijin la sediul central al IGSU şi al Ambulanţei Bucureşti-Ilfov. Efective din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti au executat misiuni de ordine publică, evacuare şi triere la spitalul Floreasca.

La ora transmiterii acestei ştiri, Ministerul Apărării Naţionale a început instalarea spitalului de campanie ROL2 în poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din Pantelimon.

UPDATE 15.00 Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a prezentat, sâmbătă, scenariul și obiectivele exercițiului „Seism 2018”, cel mai amplu desfășurat în România în ultimii 20 de ani, care pleacă de la premisa că un cutremur cu magnitudine 7,5 pe Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri și a durat 57 de secunde.

Unda seismică s-a propagat pe direcția sud-vest și nord-est, astfel că cel mai mult este afectată capitala București.

Arafat: Exerciţiul arată că, în caz de seism de 7,5 pe Richter, centrul Capitalei e cel mai afectat

Simularea naţională de răspuns la cutremur cu magnitudine de 7,5 pe Richter a arătat, în primele două ore, că zona centrală a Capitalei, cu multe clădiri cu risc seismic I construite înainte de 1940, este cea mai afectată. Exerciţiul în caz de seism durează cinci zile, potrivit informațiilor  mediafax.ro.

Potrivit scenariului, un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri, cu epicentru în localitatea Nereju din zona seismică Vrancea. Durata cutremurului a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia Sud-Vest şi Nord-Est, afectând cel mai mult Capitala.

„De la momentul în care a fost declanşat acest exerciţiu, comunicaţiile la nivelul Municipiului Bucureşti şi între Bucureşti şi restul ţării au fost întrerupte. Abia acum un sfert de oră au început să se reia comunicaţiile, începând cu comunicaţiile TETRA şi cele interguvernamentale şi, recent s-au reluat comunicaţiile pe telefonie mobilă”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Nu facem un show, asta vreau să se înţeleagă. Adică nu este vorba că s-a dat drumul la 8,37 la exerciţiu, trebuiau deja de pe uşile unităţilor de pompieri să fie ieşite în două secunde o sută de maşini de pompieri. Nu. Pentru că şi unităţile de pompieri sunt parte din clădirile care sunt în zona seismului, şi pompierii au fost sub efectul seismului, deci în cazul unui seism intervenţia este altfel: primele zeci de minute este doar recunoaşterea care se face şi intervenţii punctuale, după asta se organizează acţiuni de căutare-salvare în zonele prăbuşite”, a subliniat Arafat.

El a adăugat că, în premieră, se vor folosi containere de căutare-salvare achiziţionate recent. De asemenea, el a spus că exerciţiul are rol şi de instruire, şi pe partea de căutare-salvare, dar mai ales pe partea medicală.

„Ne aşteptăm să rulăm peste 3.000 sau 3.500 de persoane machiate, victime care vor trece prin punctele de prim-ajutor şi punctele medicale. Lumea să înţeleagă că exerciţiul are un mod de derulare lent, e în timp real”, a mai spus Arafat.

Arafat a spus că a văzut comentarii că s-a întârziat intervenţia, după începerea exerciţiului, dar a precizat că intervenţia după un cutremur este altfel şi nu poate fi comparată cu cea la un stop cardiac, de exemplu. Ambele necesită rapiditate, intervenţie profesionistă, dar rămân lucruri relative, a afirmat el.

Cum ne descurcăm în cazul unui cutremur 

UPDATE 11.00 Autorităţile testează modul de răspuns la cutremur, modalitatea cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijinul zonelor calamitate şi, cel mai important, modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi cele centrale, într-o astfel de situaţie.

„Exerciţiul urmează să fie observat şi monitorizat şi urmează să primim şi un raport la sfârşit, de către colegii de la Uniunea Europeană, de la Comisia Europeană, colegii de la NATO, şi o să avem şi colegii din SUA, de la Agenţia Federală pentru Management şi Situaţii de Urgenţă, care urmează să ajungă în România şi să participe la monitoizare. Exerciţiul are o dimensiune internaţională foarte mare, care va începe să se vadă în următoarele zile şi va creşte treptat. Vor fi participări internaţionale în cadrul exerciţiului”, a completat Arafat.

ȘTIRE INIȚIALĂ. Potrivit MAI, începând cu ora 9.00 s-a declanşat exerciţiul naţional „Seism 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

Exerciţiul naţional „Seism 2018”, care a fost declanşat sâmbătă, în jurul orei 9,00, are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării şi modul în care reacţionează autorităţile, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

„Exerciţiul despre care vorbim are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării (…) şi modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi autorităţile centrale (…) Urmează să se facă mai multe testări şi mai multe scenarii (…), precum scenariul pe testarea sistemului de comunicaţii şi al luării deciziilor, (…) fără să fie emise ordine”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la sediul MAI.

http://

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

„Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei”, arată MAI.

 

Sursă foto: Digi 24

viewscnt

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. buna idee sa il inceapa pe data de 13:) Poate Doamne fereste sa inceapa unul real astazi…

    • Pai mise pare normal sa faca asta sa stie cum sa actioneze cu exactitate daca eventual se va produce o nenorocire , nu sa se invirteasca unul dupa altul. Pe Ceausescu nu la interesat atit de mult cind sa produs acel cutremur inca mai erau supravietuitori sub daramaturi dar a preferat sa bage bulduzerul sai duca la groapa de gunoi in loc sai salveze

  2. Taietorii de Frunze la ciini trebuie trimisi sa presteze o munca utila societatii !
    In caz de Doamne feseste numai armata poate ajuta cu detasamentele specializate de geniu!
    Restul sunt niste golani care toaca banii romanilor!

    • Care armata , ba?! Trupele alea de mercenari plecate sa-i slugareasca pe ” parteneri ” in Afganistan? Am ajuns mai rau ca Albania: un tanc si trei grenade.

  3. Inca odata se dovedeste faptul ca cei care guverneaza gindesc foarte putin si asta o dovedeste timpul foarte mult care a trecut si in Romania nu a foat facut ceace trebuia ,in schimb s-au aruncat cu bani in ce nu era necesar sa se faca.Batem pasul pe loc si inafara de vorbe,promisiuni,panuri de viitor, sau jocuri din astea cu simulari ,nu stiu guvernantii nostrii sa faca altceva.
    Daca au aceasta grije mare de populatie in caz de un cutremur,de ce nu au consolidat cladirile care au bulina rosie inca din 1978 si se stie clar ca la un cutremur mai tare vor cadea jos .
    Au plombat Bucurestiul cu cladiri distrugind spatiile verzi iar acum ne indica noua ca in caz de cutremur sa ne refugiem in citeva locuri mai mari din Bucuresti ,astea de fapt fiind niste intersectii importante si in varianta cind ne vom retrage acolo ,bineinteles ca vom bloca Bucurestiul complect pt. circulatia masinilor de interventie ,sau al celor care vor sa fuga din Bucuresti.
    Poate crede cineva ca acest joc de copii facut de Arafat cu simularea unui cutremur, poate fi la fel de aplicat in cazul unui adevarat cutremur ?
    Oameni buni ,astia isi bat joc de noi, pt. ca Doamne fereste de ceva grav toti astia pe care ii vedem noi acum facindu-se ca au grije de viata noastra ,atunci vor disparea toti si se vor pune la adapost si siguranta .

  4. Sa le multumim celor de la Acvatot care pun nisip in loc de pamant dupa efectuarea lucrarilor. La un cutremur va fi dezastru. De ce nu se sesizeaza nimeni? Scriem degeaba?
    Dna Firea are ceva de spus despre :
    -distrugerea zonei protejate din perimetrul spatele frontului piata Alba Iulia- Dristor-Aurel Botea, prin constructii si activitati care care nu respecta regulile
    zonei protejate, traficul intens si masini care nu respecta interdictia de tonaj,
    – nisipul folosit in loc de pamant dupa efectuarea lucrarilor,
    – mizeria de la caini,
    – sobolanii care au invadat zona?

  5. Arafat, mai talentat ca actor decat ca manager.
    Consolidati cladirile, nu va mai jucati de-a SALVAM MORTII!

    Un exercitiu de imagine grotesc, pus in scena de Arafat dar fara talent regizoral.

    • Parca ati vrea sa moara cat mai multi oameni… dta esti rau in interior, nu ai justificare

  6. Acest domn Arafat se pare ca si-a cam facut afacerile lui cu aceste masini ,elicoptere sau alte dotari in care au fosz investiti foarte multi bani si stim cu totii ca acolo unde se investesc bani ,se si fura mult,iar principala mana care fura este initiatorul afacerii.De ce sa nu comparam toate investitiile facute dealungul guvernarilor ,cu investitiile domnului Arafat.
    Ce se face acum ,ma refer la aceste exercitii ,cind doamne fereste va aparea o situatie adevarata ,nu vor mai functiona la fel ca si acum.Noi romanii sintem fraieri pt. ca ne uitam in gura lui Arafat cu incredere si stam linistiti ca situatia noastra in caz de ceva va fi in siguranta.Nu va fi dragi romani atita timp cit in Romania nu se face nimic concret cu asigurarea vietii noastre in caz de ceva foarte extrem.Ce vedem noi acum cu defilarea acestor masini de pompieri sau alte utilaje este doar o pacaleala .Atita timp cit cladirile cu bulina rosie sau alte daramaturi care vor cadea la un cutremur mai mare nu sint consolidate sau refacute din temelie complect,putem noi sa avem o gramada de masini de pompieri sau alte utilaje pt. ca astea nu ne va putea asigura viata .
    Ginditi-va la toate constructiile facute dupa 89 care nu au nici macar aprobarile de a fi construite,nu au avizul pompierilor,aici ma refer si la scolile unde invata copii nostrii si viata lor este pusa in pericol.
    Cite scolo au fost redeschise acum si totusi nu au avizul pompierilor.
    Ne plingem ca Bucurestiul este sufocat de masini si circulatia se face foarte greu dar nu ne uitam la faptul ca aceasta mafie imobiliara au construit foarte mult ocupind prin constructiile lor toate bucatelele de spatii verzi din Bucuresti.In loc sa se deschida zonele de circulatie ,ele au fost ocupate cu cladiri.
    Priviti toate capitalele Europei si sa vedeti ca toate constructiile au fost facute inafara orasului vechi ,tocmai ca in acest perimetru sa se poata circula usor si nu asa cum vedem noi aici.

  7. Este minunat ! Un exercitiu absolut necesar ! Numai asa se va actiona cu maxima eficienta , pentru dezgroparea mortilor surprinsi de un eventual cutremur major , in casele cu BULINA ROSIE ! Este exceptional ! Romania ia masuri preventive pentru a stii,cu precizie, ce sa faca cu mortii din ruinele Bucurestiului aflate inca in picioare si locuite de barbati , femei , copii si batrani ! Vai de mama noastra !

  8. Va mai aduceti aminte de acele imagini imediat dupa dezastrul de la Colectiv unde Arafat si Banicioiu asigurau pe romani ca Spitalele unde au fost internati cei arsi, functioneaza la nivel european cu tot ce exista si in alte tari ?
    Dupa un timp cind au aparut complicatii si sa dovedit faptul ca Spitalele noastre functionau doar la nivel de epoca de piatra ,o parte din bolnavi au fost rapid trimis insfirsit in alte tari .Multi din ei au fost inbolnaviti chiar in Spitalele noastre unde Arafat si Banicioiu le facuse reclama spunind ca sint la nivel european din toate punctele de vedere.
    In concluzie ar fi bine sa nu ne mai luam dupa ce afirmatii ne spune acest Arafat ,pt. ca sa dovedit ca minte la fel cum mint si politicienii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.