Diversiune ucraineană, manipulare rusă și un pretext pentru reluarea războiului

Ca în fiecare vară ce a trecut de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, tensiunile din Donbas se amplifică brusc exact în perioada în care cancelariile occidentale au o capacitate de reacție redusă.

Potrivit serviciilor de informații ruse, de această dată este vorba de o încercare de ”diversiune” organizată de serviciile speciale ucrainene în peninsula Crimeea. Presa rusă se întreabă ce s-a întâmplat cu adevarat la începutul lunii august în Crimeea, dacă este vorba despre o manipulare și care ar fi scopul final.

”Sunt șanse minime să aflăm adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în nordul Crimeii in primele zile din august”, scrie Gazeta.ru, citată de Courrier International. ”A fost o tentativă a serviciilor speciale ucrainene, cum afirmă Moscova? Sau, din contra, o provocare rusă, așa cum susține Kievul?”.

Novaia Gazeta, o publicație de opoziție, expune două versiuni ale celor întâmplate în Crimeea. Serviciul rus de informații (FSB) și-a anunțat versiunea proprie pe 10 august, într-un comunicat în care arată că în noaptea de 7 august ”grupuri teroriste de diversiune” susținute de forțe blindate ucrainene au încercat ”să forțeze frontiera ruso-ucraineană în două puncte, sub acoperirea unor tiruri puternice”. Scopul acțiunii teroriste ar fi fost ”destabilizarea situației socio-politice din regiune în perioada campaniei pentru alegerile legislative federale și locale”. FSB a mai arătat pentru ziarul guvernamental Rossiiskaia Gazeta că ”teroriștii” intenționau ”să arunce în aer calea ferată Simferopol-Yalta în timp ce era folosită pentru deplasarea unor lideri regionali și federali”.

Versiunea ucraineană expusă de Novaia Gazeta este cea a președintelui ucrainean Petro Poroșenko, publicată pe site-ul președinției. Este vorba nici mai mult, nici mai puțin despre ”confruntări între membri forțelor de ordine ruse și membri ai serviciului de pază a frontierelor din cadrul FSB”.

Potrivit cotidianului Kommersant, în timpul confruntărilor dintre ”teroriștii” care au trecut frontiera si patrulele locale ale Spetsnaz, doi ofițeri ruși au fost uciși și câțiva subordonați au fost răniți. În tabăra ”teroriștilor” s-au înregistrat doi morți și cinci dintre ei au fost arestați.

Potrivit surselor Kommersant, cei arestați, de naționalitate rusă și ucraineană, au spus autorităților din Crimeea că lucrează pentru Direcția de Informații Externe a Ministerului Apărării de la Kiev, care i-a pregătit pentru această operațiune ce ar fi trebuit să culmineze cu atentate de intensitate redusă (fără victime), pentru a afecta turismul din Crimeea. În Crimeea ar fi active și alte asemenea grupări.

Președintele Putin a amenințat din acest motiv că se va retrage din negocierile cu Ucraina. Însă președintele Poroșenko a catalogat informațiile oferite de FSB drept ”pură fantezie” și ”pretext pentru noi amenințări”. Putin a reacționat spunând că ar fi ”absurd să se continue negocierile de la Minsk în aceste condiții”.

Kievul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă. Reuniunea a avut loc pe 11 august. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat: ”Kievul nu știe ce să facă cu Donbasul. Acordurile de la Mink sunt clare, însă puterea ucraineană nu arată voința politică de aplica acordul și încearcă să deturmeze atenția către alte lucruri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.