Primul atac al USR la Guvernul PNL: „Miza este colosală”

USR critică decizia Ministerului Justiției de a amâna abrogarea Legii recursului compensatoriu până la finalizarea unei analize. Partidul îi cere ministrului Justiției, totodată, să nu organizeze concursuri pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.

„Uniunea Salvați România critică primele decizii ale ministrului Justiției Cătălin Predoiu care amână abrogarea legii recursului compensatoriu și desființarea Secției Speciale și în schimb declanșează concursurile de numire a noilor procurori șefi, fără să modifice legea în acord cu recomandările europene. USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispăşirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alţi şi alţi criminali şi violatori ies de după gratii în baza acestei legi.Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient”, transmite USR, într-un comunicat de presă.

USR solicită să nu fie organizate concursurile pentru noii procurori șefi de la Parchetul General, DNA și DIICOT fără modificarea legii.

„Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în această procedură. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma ”cei numiți de noi sunt ex officio mai buni decât cei numiți de ei”, câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri”, a declarat vicepreședintele USR Stelian Ion.

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunțat trei planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populația.

„Ministerul Justiției acționează pe trei planuri, în primul rând un plan juridic. În Parlament vom susține acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu și înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condițiile de control asupra aplicării legii și în condițiile în care nu punem în pericol siguranța publică”, a anunțat Cătălin Predoiu într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, al doilea plan abordat este cel juridico-diplomatic.
„Am angajat și vom continua discuții cu CEDO, astfel încât să evităm declanșarea unui lanț de condamnări la CEDO împotriva României. Al treilea plan este unul tehnic, care ține de minister și de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituționalitate sau discriminări între subiecții aplicării legii.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, mai explică ministrul Justiției.

Guvernul Orban nu își asumă o desființare peste noapte a legii, a mai spus Predoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. O spunem si noi,Predoiu este din vechea garda USL/PDL ,cu alde Nutzi Spaima PUdrea,cu Basescu cu tariceanu,este un Busoi mai la culoare cu Othello Teodorovici, dar la fel de canalie..
    Iohannis,nici o nadejde in Orban,da-l afara pe Predoiu..

  2. Este mai mult decit Infamie sa ataci public Ministrul Justitiei. Este o Nota de Tembelism Congenital sa vorbesti despre Justitie intr-o tara ca Romania. Este la fel cum ai ataca Ministrul Marinei in Ungaria.
    USR va fi atacat la baioneta direct de la Oxford de Savanta noastra cu renume mondial Alina Mungiu Pippidi !

  3. Un postac aminteste mereu romanilor ca FSN= toate partiduletele , PNL, PSD. ..FSN=PCR. Pai are foarte mare dreptate . Urmariti dragi compatrioti media si veti vedea ca ceea ce face PNL este continuarea programului criminal al PSD. Normal seful suprem este FSN, hidosenia politica , frontul , creat de Iliescu kgb, nici macar nu e conceptie romanesca . PNL nu face nimic in indreptarea distrugerilor din justitie, nedesfiintand recursul compensatoriu, sectia speciala care terorizeaza judecatorii aducandu – i la ordin. Nu se pronunta pentru desfiintarea pensiilor speciale, o desconsiderare la adresa romanilor de rand care dupa peste 40 de ani vechime au pensii de mizerie. Nu porneste o ancheta in sectorul medical , banii , cei peste 7 miliarde euro alocati care nu ajung in fiecare an . Este strigator la cer cum salvarile care transporta pacienti in spitale unde ne asteapta un sistem mafiot osificat in 30 de ani. O mafie inumana la care doctorii nu sunt straini si isi umfla buzunarele. Sa se duca Orban in sistemul privat de sanatate in care echipamentele sunt peste 70% provenite din sistemul de stat si da vada ce rauri de bani se incaseaza zilnic. Dupa ce ca romanii au cele mai mici venituri din UE , in afara de bulgari, sunt obligati sa plateasca in sistemul privat de sanatate in care 95% din personal mai lucreaza si in sistemul de stat. Este o crima ce se amplifica an de an. In fiecare an echipamentele din spitalele de stat iau drumul formei private de plata.. Romanii traiesc o tragedie nationala de 74 de ani. Este nevoie de referendum pentru forma de stat, monarhie sau republica mincinoasa. Pentru modificarea constitutie de tot rasul a lui Iorgovan este nevoie de 500. 000 semnaturi. Nu vedeti cum pentru alegeri anticipate comunistii au creat o constitutie cu un sistem greoi, aproape irealizabil.

  4. acesti USERISTI trebuie sa salveze romania chiar de ei insisi.( sau INSESI C cum zic pesedistii) Ei inca nu si-au inghitit galbenusul.

  5. Sunt antiuserist convins, dar nu vad nici o mare critica din partea lor la adresa lui Pruna 2. Useristii vin cu niste propuneri.

  6. Dupa ce au daramat PSD , acum cei din „alianta”, nemaiavand obiectul muncii , se mananca intre ei ! PSD a fost „liantul” care a unit fosta opozitie ! Acum PSD este , deocamdata , la pamant, iar intre PNL si fosti aliati , a inceput lupta ! D-nelor si d-nilor , luati loc ! Clovni , dresori ,hiene , sacali .etc. , patrund in arena ! Incepe circul !

  7. @ bildos vad ca pe toti va f. vremea de pe cer.Arondati-va ba la realitate,vand ciobanii oaia lu daia cu 2 lei kg.Si pe piata gasesti kg cu 26 lei de 13 ori mai scumpa, drept care se impute si se toaca pt mici.Astea sint problemele romaniei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.