A sesizat Inspecția Judiciară

Tăriceanu: Cristina Tarcea exercită presiuni asupra parlamentarilor pentru a-i timora

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la opiniile exprimate de către judecătorul Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ, spunând că acestea duc la presiuni asupra membrilor Parlamentului și la încălcarea separației puterilor în stat.

„Vă solicit o evaluare în cadrul Inspecției Judiciare, a opiniilor exprimate public la data de 28 octombrie 2017, de către doamna Judecător Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiției, referitoare la proiectele de lege pe tema Justiției.

Cu această ocazie, doamna judecător Cristina Tarcea a afirmat:

”Avem nevoie de voi toți. Lumea trebuie să știe că desistarea din partea Ministerului Justiției este o monstruozitate, dinainte plănuită. NU TREBUIE SĂ PERMITEM INTRAREA ÎN DISCUȚII GENERALE SAU, ȘI MAI RĂU, PE FOND. Asta nu presupune ca EI SĂ FACĂ TOT CE VOR, IAR NOI SĂ TĂCEM… ÎCCJ a fost mereu alături de VOI !!! Important e să fim uniți!!! Și, credeți-mă, am nevoie mai mult ca niciodată de dvs.”

Vă rog să analizați cu întreaga atenție și în spiritul dispozițiilor Constituției aceste opinii exprimate de doamna judecător Cristina Tarcea, prin care domnia sa se îndepărtează de la statutul de magistrat, adoptând, în schimb, o atitudine politică, incompatibilă cu poziția sa de reprezentant al puterii judecătorești”, se arată în sesizarea transmisă de președintele Senatului.

Tăriceanu spune că președintele Înaltei Curți de Casație a încălcat grav prevederile legale, potrivit cărora magistrații sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.

„Mă întreb cum va putea doamna Cristina Tarcea să-și exercite funcția de judecător, cu obiectivitate și imparțialitate, având ca unic temei legea – așa cum este obligată prin art.3 alin.(2) al Codului deontologic – dacă acum face un apel public adresat colegilor săi de breaslă, de a se opune dezbaterii în forul legislativ al țării a unor proiecte de lege care vizează în modul cel mai direct întărirea independenței justiției.

Cer Inspecției Judiciare să constate că prin apelul doamnei judecător Cristina Tarcea, domnia sa își asumă deliberat poziția de aderență la o grupare de putere ilegitimă, atâta vreme cât îndeamnă judecătorii ”să nu permită intrarea în discuții generale sau, și mai rău, pe fond” a unei propuneri legislative, asumate până la urmă, de un grup de parlamentari.

Vă rog să sesizați aici nu numai o atitudine iresponsabilă de frondă instituțională, ci o încălcare flagrantă a principiului constituțional al separației celor trei puteri în stat.

Potrivit acestui principiu, este un atribut al puterii legislative și al celei executive prin delegare constituțională, să inițieze proiecte de lege. În fond, această activitate constituie un act de politică legislativă, rezervat prin Constituție colaborării între puterea executivă și cea legislativă”, se mai arată în adresă.

Totodată, președintele Senatului sesizează că: „doamna judecător Cristina Tarcea contestă, de pe înalta poziție pe care o ocupă și cu toată influența care derivă din aceasta, dreptul constituțional al Parlamentului de a legifera și, în plus, face apel la nesupunere. Cum judecătorii nu au modalități instituționale de intervenție în activitatea legislativă sau de a se opune formal adoptării unei anumite legi, rămâne ca doamna Cristina Tarcea să explice cum înțelege domnia sa ca membrii puterii judecătorești ”să nu permită intrarea în discuții generale sau, mai rău, pe fond ” a unor propuneri legislative.

Să fie vorba de chemarea la nesupunere civică, la adunări publice? Este acesta un standard de conduită profesională a unui magistrat? Domnia sa incită judecătorii la încălcarea principiului separației puterilor în stat și amenință Parlamentul extrem de transparent. Prin această atitudine, doamna Cristina Tarcea exercită presiuni asupra membrilor Parlamentului pentru a-i timora cu amenințarea voalată că ar putea să intre într-un malaxor procedural prin metode de represiune penală a căror eficiență a fost deja verificată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. este de notorietate ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt munti de dosare pe holuri, in incaperi si doamne fereste ca un nebun sau un inccident nefericit sa -si facade cap. ISU DE CE NU IA MASURI???dosare care stau peste 1 an pt a primi termen??ce rost mai are celeritatea, legalitatea, etc din legi daca dosarul nu primeste termen aleatoriu la inaltsa curte si denota nu doar volumul imens, ci dezinteres pt drepturile omului si refuzul inregistrarii dosarelor cand e vorba de recurs, contestatie in anulare, drepturi banesti, litigii de munca, dosare de contencios sau civil? este un abuz in serviciu sa nu dai nr si termen de un an de zile si sa judeci dupa 2 ani cand partile mai si mor, pleca sau asteapta dreptatea ca mortul, colacul??nu pot sa cred ca doamna presedinta nu poatelua masuri si urgenta inregistrarera dosarelor, cu data, termen, celeritate?????

  2. Metoda este brevetata.Predecesoarea lui Tarcea a procedat la fel ba chiar a avut un tupeu revolutionar.Marele urmas al lui Mihai Viteazu,lacatusul Zgonea,a intrat sub masa la prima bataie de picior.La a doua bataie a scos legea raspunderii magistratilor de pe ordinea de zi.Parlamentul trebuie sa-i puna la punct pe acesti infatuati ai democratiei care se cred stapanii justitiei,alde Tarcea,Kovesi,Lazar si toti ceilalti platiti exorbitant ca sa faca justitie nu sa emita pareri despre justitie.Li s-a urcat la cap puterea si nu concep ca votul ii da jos .S-au obisnuit cu procese aranjate cu o zi inainte.E greu acum sa mai analizezi juridic corect de vreme ce o viata intreaga ai stat cu ochii atintiti catre conducator:E bine d-l Geo?-E bine!

  3. Deplin conspiratii ies din conservare pe rand, unii in card, iar altii in cirezi, in ritmul de tzambal al ordinelor superioare, fara sa mai tina cont de consecintele imediate si pe termen lung. Cativa postaci si alti cativa analisti securisti care au sesizat acest pericol, au lansat in eter marota cu „trecutul ceausist” al impricinatei folosit de Securitate astazi pentru a o „intoarce”!? Adevarul ca individa are un facies mai tzoparlan decat Stan-ciuciu, prietena Lulutzei. O spun cu toata compasiunea pentru compatrioatele noastre inraite in dogma si tot respectul pentru sex-ul frumos, dar slab!Isi folosestedin inalta pozitie intreaga influenta, conspirativ, cum altfel, pentru a-i mobiliza pe judecatori sa boicoteze activ reformarea unei Justitii care scartaie din toate incheieturile. Ce a facut peste noapte cu peste cu un deceniu in urma o alta securista, Tzatza Macoveanca trebuie sa ramana batut in cuie. Pai, mai securisti de joasa speta, faptul ca exista un MCV din clipa intrarii ilegale in Uniune nu va trezeste la realitate? Toate desele prelungiri ale MCV demasca adevarata stare de lucruri din Justitia noastrasi, insa culmea, tot Legislativul este facut vinovat ca nu va trage la raspundere! Securistii statului paralel il ridicau in slavi deunazi pe Tudorel Toader pentru
    ca a lasat-o in pace pe infractoarea baschetbalista care nu recunoaste ca a dat la cos in sufrageria lui Izmana pana ce
    Piratul ei drag pe care-l tine-n libertate…conditionata de Omerta pana i se prescriu faradelegile de pe mari, oceane
    si de pe Dambovita. Acum securistii ii cer demiterea universitarului ministru si caderea Guvernului pentru a forta noul
    guvern tehnozaur din lefegii europeni deplin conspirati…

  4. Vestile „bune”,sunt ca experimentele pe o tara de cobai,ce sunt in toi. Dai drumul cu „amnistia”,la o gramada de criminali, ce se apuca iar de casapit si violat,iertarea hotiilor de milioane de euro,si stupidul prag de furt.Daca furi sub 200 mii de euro?Nicio problema! Sanatate! . Cad despre aventura fiscala? Vom vedea. La cate experimente si inventii sunt in curs, mai ciripeste si neintrebat,o fantoma senila, si absolut interesata…Ce nu stie nici macar, cu cat s-a scumpit benzina la pompa…Cica.
    Macar, daca s-ar respecta legile ce le avem inca,ar fi bine.
    Si vinovatii pusi la plata integral,la cat s-a furat.
    Cu confiscare!
    Dar cand vezi un pres de senat, ce plange de mila talharilor?
    Da. Fiecare natie, isi merita conducatorii pe care i-a ales…
    Cum iti asterni, asa dormi.

    • hait, ce inteligenta constatare facusi, bre ! vorbeste cu sefii tai de la Intelligence Dambovitza sa se apuce de altceva, eventual de cea mai lunga din trei. chiar si intelijentii ca tine pot verifica cine si cand a propus legea amnistiei ca parte a unui plan de decongestionare a parnailor , care sa nu-l poate face scapat cumva pe Dragnea. si mai poti verifica si cand s-a votat in Parlament, asa nu mai umbla cu cakanarii , chiar daca stiu ca iti lasa gura apa….

  5. ce nu va place, ca s-a oparit lazar? da, era rosu de furie pe fata, pe git de parca s-ar fi oparit! si nu ar trebui chemat in instanta pentru dezinfromare?

    • esti si tu un hot? au fost eliberati violatorii, tilharii si criminalii. Tu o sa fi arestat daca mai faci zgomot, ca tariceanu are nevoie de companie…

  6. Trebuie ca cineva sa va impiedice sa faceti tot timpul doar ce si cum vreti voi : PSD-Alde=Dragnea-Tariceanu

    • numai votul Cosmine. asta in democratie,caci in totalitarism si in colonii este alta discutie,suntem cu totii puscariabili, mai puscariabilule!

  7. obsedatu’ a iesit ieri cu o declaratie despre altceva decat despre obsesiile lui. dar i-a trecut repede.

  8. Ce încredere poți avea în unul care e urmărit penal pt mărturie mincinoasă?

  9. Partidul acestui infractor national Furticeanu, nu avea ce sa intre in Parlament. Am facut propaganda impotriva lui in alegeri insa degeaba, romanii au muscat minciunelele fara continut ale acestui individ. Ce face totusi justitia? De ce nu-l trage pe dreapta pe mincinosul care a jurat cu mana pe Biblie in fata instantei? De ce nu se judeca nici criminalii de la revolutie si mineriada?? In ce tara traim??

  10. Mai Taricene!
    Aduceti mai repede aceste corectii pe legile justitiei si curatati sistemul de uscaturi!
    Ce va tot vaietati!

  11. MONSTRII care au pus mana pe Romania, printre ei se afla desigur si Tariceanu, mereu gasesc un subiect de scandal pentru a ascunde distruigerea a tot ce exista in Romania si il fac public. Miza este sa abata privirile romanilor de la ”marsaviile si mizeriile pe cre le pregatesc politicienii romanilor. De fapt ei sunt ”UN CUIB DE MONSTRI ” pentru care interesul suprem ESTE doar interesul lor si acoperirea infractiunilor lor pentru a nu ajunge in mainile justitiei. Cum naiba ”tac si ii voteaza romani”.

  12. Cu acestă „ocazie” Popescu Tăriceanu s-a declarat „timorat”, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.