Guvernul străzii

Toate iniţiativele pentru democraţie, de la unele ONG-uri la manifestaţiile de mai multe zile, au un sfârşit deloc firesc. Rezultatul este acceptat, iar manipularea la fel. Revolta străzii pare tot mai mult dominată de alte voci decât ale unor manifestanţi autentici. Exemplele sunt nenumărate. Cam tot ce se întâmplă în plan general reprezintă o subminare a tuturor formelor cu alură reformistă. Nu că nu există voci critice, însă acestea sunt preluate în momentele în care ar putea duce lucrurile spre normalizare. Rezultatele sunt lipsite de orice legătură cu miza şi imperativele care au scos în stradă mii de oameni. Această înscenare are o regie bine pusă la punct din perioada în care ideologia totalitară reuşea să mimeze contrariile a ceea ce era în fapt. Radicalismul declarat al unor oameni politici în direcţia europeană este aberant, nesusţinut de niciun program punctual. Bunele intenţii care fac ravagii în abordarea politică a crizei româneşti, o amplifică. Din fiecare episod al schimbărilor rezultă doar un grup masiv de corupţie. Lupta pentru păstrarea puterii este unica în spaţiul nostru politic. Propunerile străzii, în selecţia anunţată, s-au finalizat cum nu se putea mai fără noimă. Negocierile politice având drept suport mentalitatea actuală sunt la nivelul unor grupuri infracţionale. Cercul tot mai îngust al condiţionărilor, şantajelor şi lipsei de perspective pentru dezvoltarea durabilă, menţin acelaşi înfiorător autism în viaţa publică.

Temele importante ale campaniei electorale sunt date uitării, drept imposibile. Reformarea administraţiei, regionalizarea, responsabilizarea ultimului amploaiat al statului sunt de domeniul trecutului. Nici UE nu denunţă refuzul pentru reforme al României, preferând noul sistemul piramidal în noua sa cosmetizare. Lupta anticorupţie lipsită de reformă legislativă poate aduce o nouă presiune pentru societate. Asemănarea cu procesele politice devine tot mai acută, indiferent de cauze. Numai prin reformarea sistemului s-ar putea vorbi despre credibilitate. Anticorupţia, în varianta actuală, permite noi abuzuri, formulele instituţionale fiind profund viciate de fondul care permite aceste derapaje. Faptul că în momente dificile pot fi scoşi oamenii în stradă spre a masca mişcările obscure de pe scena puterii este posibil datorită acestui sistem. Celor care trâmbiţează reformele, la nivel politic, trebuie să li se ceară lucruri concrete. Nesfârşitele promisiuni electorale scufundă orice sens al discuţiilor.

Folosirea viitoarelor alegeri drept moment al schimbărilor reprezintă o altă amânare în trena celor din ultimii zeci de ani. România se află în situaţia unor urgenţe care blochează viaţa publică. Distanţa omului politic îi trădează lipsa de implicare cronicizată transformându-l într-un personaj lipsit de orice responsabilitate. Aşa avem aceleaşi figuri de zeci ani, multe dintre ele, nu întâmplător, cu statut providenţial. Undeva lucrurile sunt în totalitate blocate pentru a exista un control al reformării. Mentalitatea clasei politice este atât de nefastă încât se bazează pe o virtuală principialitate lipsită de orice bază. Modelul totalitar, prin toate substitutele sale, care nu sunt puţine, este singurul pe care omul politic român îl agreează pentru că nu îi afectează interesele şi statutul. Este pur şi simplu o continuitate, în raport cu regimul dictatorial, pe care mulţi nici nu o mai sesizează, sub auspiciile funcţionalităţii. Despre preţul acesteia, despre blocaje induse sau degradarea indusă nu mai există multe întrebări. Modelul totalitar se face, se reface continuu, iar lupta anticorupţie capătă accente ilare. Fondul problemei, cel economic, rămâne neatins.

Guvernul străzii este o aberaţie bolşevică, ca formulă în sine. Creaţie directă, dirijată a unei clase politice care îşi conservă puterea prin fiecare dificultate, permiţând orice imixtiune care nu aduce atingere propriilor interese. Argumentele străzii au fost altele decât cele puse în practica noului guvern, reprezentarea lor a avut loc în condiţii şi modalităţi lipsite de bună credinţă. Clasa politică are o solidaritate dezarmantă în conservarea autoprotecţiei, care îi anulează autenticitatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.