Ce fac unele magazine ca să nu-şi piardă clienţii

Unii comercianţi mici au creat o zonă gri pe lanţul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), în condiţiile în care nu trec ambalajele pe SGR ca să nu-şi piardă clienţii şi dau din buzunar banii către client pe ambalaje, iar clientul le duce la Metro sau la Selgros, a declarat vineri Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), la o conferinţă de specialitate.

„Am spus-o şi domnului prim-ministru şi am rugat să nu se ia măsuri în sensul acesta. Unele magazine mici nu vor să-şi piardă clienţii, nu trec ambalajele pe sistemul SGR, pur şi simplu dau din buzunar banii către client. Clientul e foarte mulţumit, a luat ambalajele şi s-a dus la Metro sau la Selgros sau într-o reţea mare de magazine, le-a băgat la automat şi şi-a recuperat banii sau un voucher cu care cumpără marfă. E o zonă gri, un shortcut al lanţului.

N-ar trebui să dăm cu biciul pentru că s-a întâmplat fenomenul pe care îl ţintim, adică recipientul a ajuns la RetuRO. Până când se cristalizează lucrurile, nu stricăm ce merge. Cu timpul, probabil vor fi controale, vor pune lucrurile la punct”, a menţionat Feliciu Paraschiv, la dezbaterea „CLCC: Hora reciclării a început împiedicat!”.

Pe de altă parte, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, a subliniat că este foarte important să se reuşească „mobilizarea micilor comercianţi”, astfel încât să semneze contractul şi să devină funcţionali în interiorul sistemului.

„Există un grad bun de înrolare a acestora, însă doar jumătate dintre cei care s-au înregistrat în cursul procesului de înregistrare, disponibil la începutul anului trecut, au făcut şi pasul semnării contractului şi sunt deja funcţionali, parte din sistem.

Tranziţia către acest moment trebuie făcută cât mai repede. Am avut discuţii legate de acţiunile de comunicare şi informare suplimentare pe care le va face RetuRO direct către comercianţii care s-au înregistrat în platformă, pentru a-i ajuta dacă sunt probleme tehnice, să finalizeze paşii tehnici până la momentul în care sunt complet înregistraţi şi pot să primească ambalaje SGR returnate de populaţie”, a adăugat Leferman.

Ea a precizat că aceşti comercianţi nu vor mai putea să primească ambalaj cu marca SGR dacă nu sunt înregistraţi în sistem.

„Noi ne uităm inclusiv la un risc de blocaj comercial în piaţă în momentul în care produsele care fac parte din stocurile vechi nu au ambalajul SGR, se epuizează”, a mai spus directorul general al Asociaţiei Berarii României.

În opinia sa, acestea sunt mai degrabă tranzacţionate pe canalul comerţului tradiţional, dar dacă nu se încheie procesul de înregistrare a micilor comercianţi în platformă va fi o problemă de comercializare a stocurilor noi cu marca SGR, care vor fi din ce în ce mai prezentate în piaţă, începând cu luna aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Si eu am cumpărat 16 Energizante cu 3 lei si 60 de Bani Bucata . Este Energizant si la Magazin de Bloc dar cere prea scump ! 4 lei si 50 de Bani ! Si nu mai cumpăr Energizant la 4 lei si 50 de bani !

  2. o mizerie de spalare a creierilor si de scumpire nejustificata a produselor. DRESAJ. HAI SIKKTIRRRR!

  3. sa fie ca pe vremurile lu’ Ceausescu… te duceai cu sifonu’ personal la incarcat la statie, te duceai cu sticla de lapte la schimb… dpmdv sa reapara gunoaiele alea de aparate jegoase care scurgeau lapte in sticle de acum 3-4 ani, vin turnat la sticla, bere de la draft in sticle cu mecanism de etansare al capacului…

  4. Cat il costa pe micul comerciant inscrierea in SGR? Nu spune nimeni, presa nu intreaba. Am inteles ca firma asta RetuRO este societate care face profit, nu este non-profit. Ca actionariat este a marilor producatori de bere si bauturi.

  5. Doar ieri, am luat 6 beri la doza și 2 sticle de suc, 4 lei au zburat. Înapoi nu le car că stau in marginea orașului, mașina nu am și să le duci întregi e volum frate. De reciclat le reciclez, căci am containere selective și este colectat pe categorii. Doar că din bugetul casei îmi fug 200 delei, lejer, acum la început. Peste ceva timp, hoții, au stabilit eu că vor mai putea crește aceasta sumă de retur și la 1 leu. Sunt sigur că sunt zecii de mii de români așa, dar acest stat evous pe japcă din toate părțile. Votați pe dracu, că nu aveți pe cine vota. Statul este eșuat și ei continuă să îi de-a gauri, poate îl scufunda mai repede.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.