Teatrologul Octavian Saiu, la Festivalul de la Edinburgh

Consistenta participare românească de anul acesta la Festivalul Internaţional de la Edinburgh se face simţită din plin în toate secţiunile acestui eveniment central al verii culturale britanice. Numele româneşti figurează, astfel, nu numai în programele muzicale sau teatrale, ci şi în seria de întâlniri şi prelegeri pe teme culturale stringente, ce introduc un binevenit respiro de reflecţie şi dialog în caruselul aproape fără sfârşit al spectacolelor.

Pe lângă ministagiunile Teatrului Mic, cu spectacolul 39 de trepte, şi ale companiei româno-irlandeze Vanner, cu spectacolul Ashes Afar/ Cenuşa amintirii, după premiera triumfală a spectacolului The Encounter/ Întâlnirea după un celebru roman al lui Petru Popescu, şi după succesele eclatante ale sopranelor Valentina Naforniţă, Adela Zaharia şi ale basului Bogdan Taloş, e rândul teatrologului Octavian Saiu, o prezenţă deja obişnuită în Festival.

Cunoscutul critic de teatru este invitat să modereze două dintre cele mai aşteptate dezbateri ale programului: Supranaturalul în literatura scoţiană şi Goticul britanic. Conlocutorii săi sunt jurnalistul şi criticul de teatru Andrew Graham-Dixon, autorul unora dintre cele mai urmărite emisiuni de istoria artelor de pe canalele BBC şi Sky Arts, şi profesorii Penny Fielding şi Randall Stevens de la Universitatea dinEdinburgh.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Doctor în studii teatrale şi literatură comparată, a predat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti şi la University of Otago, Noua Zeelandă şi a fost Visiting Fellow la Universitatea din Londra. De-a lungul timpului, a participat la conferinţe academice şi festivaluri de teatru în Europa,Asia,America,Australia şi Noua Zeelandă. A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaţionale şi a colaborat la elaborarea primului ghid al receptării lui Samuel Beckett, tipărit la Londra.

A fost redactor al revistei Teatrul azi şi este membru în Comitetul Editorial al revistei Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Critical Stages. Este, de asemenea, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – secţia română şi director al Centrului de studii Eugène Ionesco – Samuel Beckett al UNATC. Cea mai recentă publicaţie a sa în limba engleză este lucrarea monografică cu titlul In Search of Lost Space.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.