A doua zi de Crăciun: Ce poți și ce nu poți face

Este 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, când Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu. În a doua zi de Crăciun, adunarea cerească se unește cu cea pământească în jurul Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu pentru a-I cinsti sfințenia. Există o serie de tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie pentru a avea noroc în anul care urmează.

Iată ce trebuie să faceți și să nu faceți pe 26 decembrie 2023, în a doua zi de Crăciun!

Ce este bine să faceți pe 26 decembrie?

Una dintre cele mai cunoscute tradiții pentru a doua zi de Crăciun este vizita finilor. Când ajung la casa nașului, finul sărută mâna nașei și de trei ori se îmbrățișează cu nașul și spune „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult!”.
Conform tradițiilor și obiceiurilor, În unele zone din țară, această tradiție se numește „a merge cu colacii la nași” și există anumite lucruri pe care trebuie să le cuprindă „colacul”. Acestea sunt: șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de, vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc, șapte cârnați, trandafiri, alte mărunțișuri.

Se spune că este bine ca și a doua zi de Crăciun să fie petrecută alături de familie. Astfel, există obiceiul ca cei din familie să se strângă la masă pe 26 decembrie. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă și să lase deoparte toate supărările.

Ce nu este bine să facă în a doua zi de Crăciun?

Nu e bine sa speli haine în această zi, pentru că apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor. Oamenii care muncesc de Soborul Maicii Domnului se spune că nu vor mai avea nicio zi liberă tot anul.

De asemenea, tradiția spune că e interzis sa te cerți cu cineva, bârfești, să înjuri sau să îi vrei răul cuiva și să te răzbuni. Se spune că cei care se răzbuna sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi, în a doua zi de Crăciun, vor suferi pierderi.

Dacă a doua zi după Crăciun va bate foarte tare vântul, recolta se va strica în următorul an și toamna următoare va fi furtunoasă și ploioasă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Doamne feri..!! da’ cine-i bolund sa lucre , cand ne rupem in figuri, care ajunge mai repede la UPU ca’ mdeh, am bagat prea mult la matz ..!ce amintiri speciale vom avea ptr tot anul cu ocazia spalaturilor stomacale efectuate de bravii nostri medici !

  2. A doua zi de Crăciun: Ce poți și ce nu poți face???Bancul habotnic al zilei
    eu ies cu paparudele sa aduc ninsoarea

  3. Poti sa iei foc, poti sa te intoxici cu monoxid de C, poti sa iei bataie de la jandarmi cand iei beat dintr-un club de betivi si drogati.

  4. Cum naiba sa zici „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult!” in a doua zi de Craciun? Niste (editat) au zis asta iar altii o preiau. Cuvintele „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult!” se zic la pomana, cand cineva da de pomana (pentru morti).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.