A mai murit o mega-tranzacție

Chinezii de la China Energy nu vor mai cumpăra 51% din acțiunile KMG Iternational, proprietarul Rompetrol, data limită până la care părțile ar fi trebuit să se îndeplinească condițiile precedente a expirat la 30 iunie și nu vor prelungi această dată.

„Grupul KMG International (KMGI) aduce la cunoștinţa publicului că tranzacţia privind achiziţia unei participaţii de 51% din acţiunile KMG Internaţional N.V. de către China Energy Company Limited nu va fi finalizată”, arată raportul de pe site-ul Bursei de Vslori București (BVB), consultat de Mediafax.

Rompetrol precizează că data limită până la care părţile ar fi trebuit să îndeplinească toate condiţiile precedente a expirat la 30 iunie 2018, iar părţile nu vor prelungi această dată.

„Această decizie nu va avea niciun impact asupra operaţiunilor KMG International N.V. şi a subsidiarelor sale care vor beneficia în continuare de tot suportul societăţii mamă, Compania Naţională KazMunayGas”, arată raportul.

La jumătatea lunii mai, CEFC Shanghai International, compania care voia să achiziționeze Rompetrol, a intrat în incapacitatea de a plăti obligațiuni în valoare de 2,09 miliarde de yuan (327,3 milioane de dolari), anunțând că intenționează să efectueze plățile la 6 luni de la data scadenței, relatează Reuters.

CEFC Shanghai International Group, o subsidiară a companiei chineze CEFC Energy, a declarat că nu reușește să facă plățile de obligațiuni în valoare totală de 2,09 miliarde de yuani (327,3 milioane de dolari).

Este pentru prima dată când societatea a ratat plăți de obligațiuni și urmează îngrijorarea privind capacitate de a-și achita datoriile din februarie, când a fost dezvăluit că președintele CEFC, Ye Jianming, a fost pus sub urmărire pentru presupuse fraude economice.

„Au loc schimbări semnificative în ceea ce privește producția și operațiunile emitentului, compania nereușind să strângă fonduri în suma necesară și nu este în măsură să plătească la timp obligațiunile”, se precizează într-o declarație postată pe site-ul Casei de Compensare din Shanghai, citată de Reuters.

Compania a avertizat pe 14 mai asupra nesiguranței privind capabilitatea de plată a principalului și a dobânzilor aferente datoriei comerciale de peste 270 de zile, care a ajuns la scadență luni, citând presiuni majore asupra operațiunilor.

La o întâlnire din luna mai, deținătorii de obligațiuni au votat majoritar în favoarea unor propuneri care solicită companiei să furnizeze detalii cu privire la finanțele sale și să elibereze un plan de rambursare, potrivit unei postări publicate săptămâna trecută pe site-ul web al sistemului de schimb valutar al Chinei (CFETS).

La momentul emisiunii de obligațiuni, CEFC Shanghai International obținuse un rating AAA (companie cu risc minim de creditare) pe termen lung, de la agenția internă de rating China Lianhe Credit Rating, iar acum agenția de rating a retrogradat pe 15 mai ratingul companiei la B, fiind a patra oară când a redus ratingul emitentului în mai puțin de trei luni.

CEFC Shanghai are 12 obligațiuni în valoare de un total de 27,6 miliarde de yuani, potrivit datelor Reuters Eikon, inclusiv obligațiuni în valoare de 8,1 miliarde de yuani cu scadență în acest an.

La jumătatea lunii martie, CEFC China Energy se afla în discuție cu CITIC, un fond chinez de stat, care ar urma să preia o participație de 49% în divizia europeană a conglomeratului privat. La rândul său, CEFC negociază preluarea a 51% din Rompetrol de la actualul proprietar, KazMunaiGas International.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. ce FNI au luat chinezii speculatori şi investitorii străini în obligaţiuni!!! iar o să scadă inflaţia şi moneda în china. Ghinion. …..seamănă şi a ENRON american…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.