A murit artistul Șerban Lupu

A murit violonistul și profesorul româno-american Șerban Lupu, născut la Brașov, în anul 1952.

După o strălucită carieră pe scenele internaţionale, 25 de ani de carieră universitară în Statele Unite ale Americii, dar şi o muncă de cercetare şi redare în pagină tipărită a operelor necunoscute ale lui George Enescu, violonistul Şerban Lupu a revenit de mai mulți ani în România, la București.

Este considerat unul dintre cei mai buni interpreti contemporani ai lucrarilor enesciene pentru vioara, preocuparea pentru promovarea creatiei marelui compozitor roman fiind concretizata si prin implicarea in alte proiecte ce au in prim-plan muzica lui Enescu.

Nascut la Bucuresti, a urmat un timp cursurile Univeristatii Nationale de Muzica, sub indrumarea profesorului George Manoliu, pentru ca apoi sa paraseasca tara pentru a studia la Londra in cadrul prestigioasei Guildhall School of Music cu Yfrah Neaman. De asemenea, in capitala regatului britanic s-a perfectionat si cu unii dintre cei mai renumiti violonisti ai lumii: Yehudi Menuhin, Nathan Milstein, Henryk Szeryng, sau Sandor Vegh.

Laureat al unor importante concursuri precum “Jacques Thibaud” de la Paris, sau “Carl Flesch” de la Londra, are o prodigioasa cariera solista in decursul careia a concertat pe scenele unor sali precum Carnegie Hall sau Wigmore Hall, a colaborat cu dirijori ca Mendi Rodan, Cristian Mandeal, Kirk Trevor sau Horia Andreescu, si a abordat un repertoriu bogat ce cuprinde atat opusuri concertistice de referinta cat si lucrari camerale. In mod deosebit insa, s-a specializat in interpretarea muzicii romanesti si est-europene, avand o preocupare aparte pentru promovarea lucrarilor lui Enescu.

Profesor pentru mult timp la Universitatea din Illinois si presedinte al Societatii George Enescu din S.U.A., tara in care s-a stabilit din 1976, a primit numeroase distinctii pentru deosebita sa activitate de promovare a creatiei enesciene, inclusiv prin munca de publicare a lucrarilor inca necunoscute publicului sau de completare a celor ramase neincheiate, dupa schitele originale ale compozitorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Un bun român și unul din cei mai mari violoniști români din toate timpurile. Venea dintr-o familie bună, care a suferit în anii ’50 persecuții și nedreptăți. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească.

  2. Un evreu nascut cetatean roman care a facut cinste Romaniei,mai rar asa ceva!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.