
Vicepreședintele Academiei Române Răzvan Theodorescu a murit luni, 6 februarie.
El era internat la Spitalul Floreasca din București. Se internase în unitatea medicală în urmă cu aproximativ trei săptămâni.
Avea 83 de ani. Răzvan Theodorescu a fost ministru al Culturii în perioada 2000-2004.
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi-a exprimat regretul luni pentru moartea academicianului Răzvan Theodorescu.
„Este o mare durere, pentru Academia Română, pentru prieteni şi cunoştinţe, pentru ţară, pentru mine personal. A trecut în lumea drepţilor nu numai un savant, un cărturar de mare subţirime intelectuală, un istoric de marcă, ci şi un om ales, un om al Cetăţii, preocupat de bine, de bunătate, de soarta românilor. Să-i fie ţărâna uşoară şi amintirea eternă”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan-Aurel Pop.
Răzvan Theodorescu a fost şi va rămâne unul dintre marii oameni ai acestei ţări, afirmă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
„Cu adâncă tristeţe am aflat despre moartea academicianului Răzvan Theodorescu, unul dintre oamenii aleşi care şi-au lăsat în mod profund amprenta în spaţiul cultural şi social românesc. Istoric de artă şi doctor în ştiinţe istorice, va rămâne un exemplu de urmat pentru noi toţi. Am avut onoarea să ne auzim şi să ne vedem cu diverse ocazii în ultima perioadă şi m-am bucurat de sprijinul domniei sale în colaborarea ministerului cu Academia, am primit cu recunoştinţă sfaturile preţioase oferite. Director general al Televiziunii Romane imediat după Revoluţie, ministru al Culturii între 2000 şi 2004, Răzvan Theodorescu a fost şi preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, membru titular al Academiei Române din 2000, al cărei corespondent era din 1993. Profesor al mai multor universităţi din ţară, şi-a închinat întreaga viaţă culturii noastre, îmbogăţind patrimoniul românesc. A fost şi va rămâne unul dintre marii oameni ai acestei ţări. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis, luni, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, într-o postare pe Facebook.
Și Patriarhul Daniel a transmis, luni, un mesaj de condoleanţe la moartea academicianului Răzvan Theodorescu, în care subliniază că acesta a fost un mare istoric al artei creştine şi al culturii româneşti şi „a înţeles profund rolul Bisericii în societate”.
Patriarhul îl consideră pe Răzvan Theodorescu „unul dintre cele mai înalte repere intelectuale româneşti atât înainte, cât şi după 1990”.
„Am primit cu foarte multă tristeţe vestea trecerii din această viaţă (…) a distinsului academician Răzvan Theodorescu, ilustru istoric de artă, profesor universitar, scriitor şi vicepreşedinte al Academiei Române. Autor a numeroase volume de specialitate, multe dedicate unor mănăstiri şi biserici româneşti de patrimoniu, a peste 600 sute de articole şi studii valoroase publicate în reviste din ţară şi străinătate, venerabilul academician Răzvan Theodorescu rămâne autorul unei opere compuse din cărţi şi studii fundamentale pentru istoria, arta românească şi europeană”, a evidenţiat Patriarhul BOR.
Potrivit acestuia, Răzvan Theodorescu a desfăşurat, ca ministru al Culturii şi vicepreşedinte al Academiei Române, o prolifică activitate în slujba promovării culturii naţionale, „fiind el însuşi unul dintre străluciţii ei reprezentanţi, una dintre personalităţile care au inspirat şi călăuzit mulţi istorici, cercetători, profesori şi studenţi”.
„Anvergura culturală a distinsului academician a cuprins generos şi fidel spiritului ortodox istoria românească şi europeană în expresiile lor artistice cele mai înalte, multe dintre lucrările sale fiind dedicate acestui rafinat domeniu. Domnia sa a fost unul dintre marii oameni de cultură ai României care a înţeles profund rolul Bisericii în societate şi care a tradus prin fapte concrete, ca ministru al Culturii şi ca vicepreşedinte al Academiei, legătura firească şi indisolubilă dintre stat şi Biserică, dintre cultură şi credinţă, dintre Academia Română şi Patriarhia Română”, a adăugat înaltul ierarh.
Reacția lui Ion Iliescu
„Am aflat cu imensă durere despre dispariţia academicianului Răzvan Theodorescu. L-am cunoscut de când era student, aşadar, nu greşesc dacă spun că ne ştiam de o viaţă. Viaţa lui a fost încercată: şi-a hrănit vocaţia de profesor şi de cercetător când uşile universităţii i-au fost închise, iar mai târziu a devenit nu doar unul dintre cei mai buni istorici ai artei şi civilizaţiei României ultimului secol, dar şi un profesor extraordinar, un rector formidabil, un preşedinte cu viziune al Radioteleviziunii Române, un ministru al Culturii care a dat excelenţă acestei funcţii, un academician a cărui operă va fi imposibil de egalat şi un vicepreşedinte al Academiei Române care a ştiut să modernizeze această instituţie. Însă, printre toate aceste roluri publice, Răzvan Theodorescu a rămas un om liber. Şi tocmai această libertate a făcut ca prietenia dintre noi să fie una adevărată”, a scris fostul preşedinte pe blog.
Potrivit acestuia, „sunt puţine prietenii adevărate astăzi, tot aşa cum sunt puţini oameni autentici, aşa cum a fost ‘profesorul naţiunii’, Răzvan”.
„Îi mulţumesc că, într-o ţară în care a fi ‘omul lui Iliescu’ a fost, mai ales în ultimii ani, eticheta unui stigmat, Răzvan Theodorescu nu s-a dezis niciodată de această legătură, ba, dimpotrivă, a afirmat-o cu onoare şi a transformat-o în ceea ce el numea, generos, ca fiind un titlu de nobleţe. A făcut România mai culturală într-o societate insensibilă la valorile culturii şi poate aceasta a fost printre cele mai grele misiuni pe care şi le-a asumat lucid, nu doar altruist. Transmit condoleanţele mele familiei, iar Ilincăi, fiicei sale, îi doresc putere şi alinare; pierderea ei este şi pierderea României, una care speram să întârzie oricât de mult”, a mai transmis fostul şef al statului.
Con spune:
9 FEBRUARIE 2023 LA 8:33
Tov. Razvan a fost scula lui Ylici bagat-o noua in coaste, se ne pierdem in lucruri desharte, ca sa nu vedem Adevarul, pe care poporul il ashteapta mai bine de 30 de ani, de la lovilutzie incoace. S-a dovedit un aparatkin (cred ca este corect termenul), necesar mai ales atunci, asha cum shi emanatul nostru recunoashte. Dar, totushi shi el a intinat de vreo citeva ori, CCauzea de esentza khazara, cu toate ca Razvan se vroia de vitza neaosha de boieri vechi, asha cum le sta bine la cei ce se fac ca muncesc. Ultima oara, presimtzea el ca va fi intrebat dincolo shi deci a luat apararea lui Vulcanescu, shi asta nu se iarta, asha cum s-a intimplat ku Caramitru, de la serialul TV din dec.89, shi care a pus in scena Negutzatorul din Venetzia, piesa interzisa pe mapamond, datorita imperialishtilor khazari. La inmormintare s-au inghesuit speriatzi shi ei de spectru coasei ce-i apasa inefabil, o gramada de khazari, dar nu totzi cei importantzi au stat la poza. Tov.Florian vinatorul de Legionari (numai aia Verzi, ca Roshu ca la stop nu are voie de la Rabyia lui), nu s-a perindat pe acolo. In rest de mortzi numai de bine. Speram ca shi emanatul nostru Ylici nu va face vreo ghidushie sau pozna de a lui, ka kauza sa se intineze shi cu el. O zi buna. Con
Domnule Râd ca proștii, probabil sunteți una din persoanele care s-a format valoare în România și nefiind caracter oportunist ați mers în lumea care plătea mai bine pe patriotism “uni bene, ibi patria”. România în care am trăit normal până în 1981 era plină de “fabrici și uzine” fiecare cu centre de creație și birou de proiectare și de institute de cercetare unde printre impostori se găseau mulți de certă valoare. Procentul era același ca peste tot în lume pentru proști, mediocrii, și inteligenți. România actuală este pe măsura valorilor # și TFL oglindită de Președintele Iohannis, politicienii precum domnii L. Orban, Ciucă, Ciolacu, Ghorghiu, Bușoi, N.Dan, Bode, R.Bogdan… Locul nonvalorilor ceaușiste a fost ocupat doctorii în științe Coldea, Oprea, Kövesi, Ponta, intelectuali ca Anisie, Deca sau indivizi de mare cultură precum Dinu Gându din Galați.
Se constata o ingrijoratoare imputinare a numarului AGENTILOR SOVIETICI legendati ca PROFI!!! Se spune ca despre morti numai de bine, dar in cazul de fatza e vorba de un membru al GRUPARII DE AGENTI SOVIETICI in frunte cu Ilici GENOCID, Saul Brueeckner si Pedro Romanovici-Pauker!!! Individ care BLOCAND TVR-Captiva la inceputul lui 1990 sub „amenintarea” unor romani pasnici care s-au deplasat la sediu A DEMONSTRAT ca TVR-ul capturat de AGENTII SOVIETICI TREBUIA SA-SI INCETEZE TRANSMISIA cand „TERORISTII CEAUSISTI” au atacat-o „din toate pozitiile”!!! Inscenarea „atacarii TVR-Captive din dupa-amiata de 22 decembrie 1989 a CREAT DIVERSIONIST motivul ORDINULUI CRIMINAL de INARMARE A GARZILOR PATRIOTICE care sa intervina de partea ASASINILOR SOVIETICI!!!
Ceausescu insusi NU A ORDONAT INARMAREA GARZILOR PATRIOTICE!!!
„Acel ce e fara de păcat sa ridice primul piatra”.Ca sa cităm din o Carte Kusher.La
valoarea lui, nu cred ca era subordonat tribului Soros.Ci , posibil, Caha.., aaastaaa, Cupolei.Ca si Iliescu, a facut si lucruri bune.Fara ei, nu aveam nici acei 25-30 de ani de cvasiindependenta.Am fost colon ie is…pardon, internationala cel puțin de la , sanki, Independenta încoace, daca nu de la „patu’ z’ opt”…”cum bine a zis-o Caragiaaaale”.Asa ca, vorba altui reprezentant ” ales”, sa zicem mersi ca nu ne (mai) impusca de pe acoperisuri.Raposatul ne a SALVAT cultura, spre deosebirede ADEVARATII comunisti, internationalistii din obsedantul deceniu.Ca a ciugulit si el cate ceva, cine nu ar fi facut o? Poate Impuscatul de la Vacaresti…sau Cel de la Târgoviște.
O fi fost expert în mofturi boierești dar la capitolul”morală” a fost o căzătură, și încă una de nivel european.Disprețul si scârba pe față de toți cei ce nu cadrau cu standardele lui de narcisist trădează sufletul lui strâmt de nacealnik , pereche cu al celuilalt praporcik kgb rus, Iliescu.Aerul în cacademia română, desi încă greu și puturos, e puțin mai limpede odată cu demisia lui de facto.Bisericile pe care le-a salvat nu erau, pentru el, locul unde sufletele amărăștenilor căutau alinare ci”podoabe boierești” față de care era”dator” pentru că își revendica zgomotos locul în castă.Puțini intelectuali mai au idee ce înseamnă demnitatea sau onoarea pe care le confundă cu”demnitatea” de „demnitar” adică jargonul politic pentru escroc si onorariile câștigate pe palavrele lor sau ale altora cu semnătura lor.Și când te gândești că au murit oameni crezând în lucruri predicate de catastrofele astea.
Doar așa scăpăm de clica de hoți și trădători care ne-au furat țara 33 de ani
Numai cind imi aduc aminte ca individul (ca altfel nu pot sa-i spun) s-a facut pres pentru o cirpa (KGB-ista) si parca dispar ca prin minune toate calitatile sale intelectuale (alea care or fi fost …) … Romanii au o vorba : „Brînza buna in burduf de cîine” …
Am votat pentru exmatricularea studentului Razvan Teodorescu din facultatea de istorie.
Prin 1956 sau 57, a avut loc la sala 303 o mare adunare a studentilor, pentru sanctionarea celor cu atitudini antipartinice, condusa de unu Danalache care era sef de partid pe Bucuresti si de rectorul de atunci al Universitatii, Livescu. Iliescu nu a participat. Din fiecare facultate au fost trimisi ca sa voteze cateva zeci de studenti „de incredere, fii de muncitori”, intre care si eu.
Printre cei exmatriculati a fost si Razvan, pe motiv ca a refuzat sa faca un referat despre miscarea muncitoreasca, preferand unul despre Mitridate al IV-lea Eupator din antichitate. Desi i-au luat parte profesorii lui, spunand ca e un student eminent si ca isi va repara greseala, totusi rectorul Livescu a pus la vot exmatricularea iar noi, cei din sala, pentru asta fusesem trimisi, am votat pentru excludere.
Astea erau vremurile pe atunci si, cum zicea cronicarul, „Nu sunt vremile subt om, ci bietul om subt vremi”.
Emile Ceausistii nu sunt valori tovarasica.Sunt impostori oportunisti. Atat si nimic mai mult.Valorile au parasit tara scarbiti de ei si de voi.
Neculai Tu traiesti in acea lume paralele invocata de Dragnea. Adica in afara realitatii. Acest imbecil a facut apel sa vina minerii la Bucuresti.Fiind seful TVR.
de draq te uitai la tvr
Sa nu fiu înteles gresit nu am atacat caracterul domnului Razvan caci asa îi spuneau si strigau studentii de la arte plastice. Acesta si Catineanu de la Cluj sunt mariile mele dezamagiri pentru ca am crezut în ei dar m-au înselat.Sa dau alt exemplu, al meu, invitat sa lucrez pe bani grei la Strasbourg pentru mine a fost o insulta si o decadere morala fosrte mare. Dincolo de functii, titluri, privilegii, oportunisme carieristice puse pe tabla. Aleg sacrificiul pentru ca sunt superior acelora si sunt stigmatizat de repere valorice si morale. D-ul Razvan nu a fost asa, nu a vrut sa fie asa, de vreme ce stai la masa cu Dan Iosif si Iliescu, înfintezi institutii ale justificarii tradarii nationale. Primii sai bani i-a luat pe caseta VHS al procesului si asasinarii sotilor Ceausescu duplicata si vânduta la France24 si la Deuche Welle. Asa ceva nu se iarta, dupa cum nici incursiunea lui de pe Primaverii 50 si sustragerile de acolo din 22dec1989, dupa care vine la TVR sa spuna ca trebuie aparata de vandalizare si furturi resedinta presedintelui N.Ceausescu. l-au bântuit pacatele parintesti cum zicea la tv. Cel mai mult l-a marcat relatia cu fiul sau si o anumita damnare a lui pentru ca si-a omis copilul care a murit într-o casa simpla de la tara din Arges, muscat de sarpe si astfel ucis. iar copilul sau desi era de pe Dorobanti nu a facut nici acela compromisuri cu, sau acceptând de la tatal sau nici un fel de ajutor, urâdu-se…
– cărturarul Marii trădări și al loviturii de stat
Dumnezeu sa-l odihneasca, probabil ca intr o societate normala astazi avea parte de funeralii militare si era depus intr o cladire dedicata celor mai valoroasee personalitati din Romania dupa tiparul francez cu celebrul lor de Panteon National !!!
In Praga am vizitat Muzeul National de Istorie si am vazut atentia pe care o acorda sistemul educational din Cehia intelectualilor, ale caror busturi – intelectuali de profesie medici, ingineri, academicieni sunt prezentate grupurilor de elevi ca fiind modele sociale de urmat in configurarea carierei lor sociale si profesionale.
Modul in care masa media nationala a abordat decesul personalitatii celui care a fost Academicianul Razvan Teodorescu este un indiciu despre cat de jos au cazut in zona de patriotism ai nostri decidenti politici, infestati de demagogia de tip comunistoid despre asa zisele valori europene si cat de egali suntem ca tara in raaport cu fostele puteri coloniale.
Un om cultivat si cu prestanta intelectuala . Cit despre caracter insa , sa ne fie cu iertare , este cum a spus mai sus ARACHEUS !
Despre morti numai de bine…
Încet, încet generațiile de români sau alte naționalități conlocuitoare care au făcut strălucirea științifică și culturală a României secolului XX s-au dus. Cei care trebuie să “facă tot mai mare / Tot ce românismul are” în secolul XXI încă nu se văd, deși ca mâine a trecut din acest secol un sfert. Să sperăm că nepoții noștri vor avea privilegiul nostru de a trăii intr-o lume cu oameni buni, frumoși, cu inteligențe și opere sclipitoare ca și noi. Ce care le-am văzut nu vom uita emisiunile despre pictură, la Televiziune Română, în alb-negru, pe un ecran de 40 de cm, ale lui profesorului Răzvan Teodorescu al cărui comentariu colora mai mult mai frumos picturile decât se văd azi pe ecrane de 3 ori ma mari Ultra HD.
Dumnezeu să-l ierte! A fost un om echilibrat!
mai @ Aracheus
esti un om invins de defectele tale genetice : rautate , prostie , agresivitate , snobism s a
PS….prin prezenta ta dezagreabila in jurul Marelui OM DE CULTURA Roman Razvan TEODORESCU ai contribuit la scurtarea vietii sale cu aprox 2 saptamini .
Si citi ori mai fi fost ca tine …..
Sa-ifie țărana ușoara ,condoleanțe familiei.