A venit Germania la conducerea UE/ Ultimul cuptor pentru cărbune

Certificatele de emisii s-au scumpit puternic, ajungând la un nivel maxim al ultimilor 11 ani și nu sunt semne că trendul s-ar inversa. Cea mai afectată de situație este Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, care a primit și anul trecut un împrumut de la stat pentru a-și plăti certificatele fără de care nu poate produce energie electrică. Este încă o lovitură pentru minerii din Oltenia, după ce au resimțit șocul ieftinirii electricității, care-i scoate de pe piață, și după ce producătorii de electricitate din cărbune sunt oficial țintiți de la Bruxelles, în cadrul Pactului de Tranziție European către energie “verde”, printr-o fiscalitate care să-i descurajeze să mai ardă huila ori lignitul. De altfel, președintele directoratului CEO, Daniel Burlan, a declarat recent că, până în 2025, s-a terminat cu cărbunele în România.

Cotațiile emisiilor au cresut puternic pe bursa germană EEX, ajungând la valori record. Astfel, după creșterea susținută a cotațiilor, tona de CO2 se tranzacționa, la data de 6 iulie, la 29,6 euro. Asta în condițiile în care, la jumătatea lunii mai, pe aceeași piață EEX cotația era de 18 euro. Este cel mai mare preț al certificatelor de emisii din 11 ani. Iată explicațiile acestei situații, alături de o previziune, făcute de un specialist român în domeniu, Florentina Manea, general manager al Carbon and Energy Management, firmă de consultanță în domeniu:

„Ca de obicei „de vină” pentru creșterea recentă de preț sunt mai mult speculanții și mai puțin companiile cu nevoie de conformare. Dincolo de aceasta iată câțiva factori politici și economici care stau la baza deciziei de cumpărare:

• Germania a preluat oficial președinția rotativă a UE pe șase luni. Printre subiectele pe masa de discuții se află Green Deal, taxa pe carbon la frontiera blocului economic și fondul de redresare al UE prin planul bugetar pe șapte ani care urmează să fie încheiat pe 20 iulie.

• UE trebuie să cadă de acord cu privire la un obiectiv actualizat de emisii pentru 2030, cu 50-55% sub nivelurile din 1990. Revizuirea Directivei EU ETS și a reglementărilor conexe pentru a le poate face eficiente în a atinge acest nou obiectiv, este de asemenea pe ordinea de lucru.

• Comitetul pentru Mediu al Parlamentului European a votat în favoarea includerii transportului maritim în cadrul EU ETS. Propunerea urmează a fi votată.

• Operatorul nuclear de energie francez EDF a închis reactorul Fessenheim 2. Franța intenționează să închidă aproximativ 12 reactoare până în 2035 pentru a reduce cota de energie nucleară în mixul energetic la 50%. Capacitățile închise trebuie să fie înlocuite cu altele noi, cel mai probabil cu surse regenerabile și gaz, aceasta din urmă însemnând o creștere a emisiilor.

• Prețurile petrolului se mențin pe fondul semnelor de respectare a reducerilor de producție OPEC+.

Având în vedere că se tranzacționează peste nivelul maxim al ultimilor 11 ani nu putem vedea niciun indicator tehnic de rezistență care să ne facă să vorbim despre o viitoare scădere de prețuri”

Devastator

Amintim că, potrivit legislației europene, certificatele de emisii trebuie cumpărate de companiile din industrie, în special de producătorii de energie electrică ce folosesc combustibili fosili şi emit ca atare gaze cu efect de seră, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Pe lângă companiile din industrie, România are, în sectorul energetic, unități de generare pe bază de combustibili fosili, inclusiv pe cărbune, iar acestea sunt cele mai afectate de creșterea costului acestor certificate, pentru că ele emit cel mai mult.

Cea mai afectată companie este Complexul Energetic (CE Oltenia), care administrează cele patru termocentrale pe lignit din zona Olteniei-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2. Compania trebuie să facă dovada, în luna aprilie, că a achiziționat toate certificatele de emisii aferente producției de energie electrică pe anul precedent. Compania cumpără certificatele de pe bursa EEX.

Pentru anul trecut, CE Oltenia a primit un împrumut de la Guvern necesar achiziționării acestor certificate, de 251 de milioane de euro, pentru că avea de cumpărat 16 milioane de certificate, și nu a putut cumpăra din surse proprii decât patru milioane. Costul estimat de achiziţie a fost de 24 de euro pentru fiecare certificate, dar, beneficiind și de unele condiții favorabile ale pieței, certificatele au fost cumpărate la prețuri cuprinse între 16,5 euro și 21,5 euro pe certificat, în funcție de momentul achiziției. Din acest motiv, compania ar fi economisit circa 60-65 de milioane de euro din creditul pe care i l-a acordat în acest scop Guvernul la începutul anului 2020.

Evident, și pentru acest an, compania trebuie să cumpere certificatele aferente producției de energie, până în aprilie anul viitor, și este clar că acest preț record, de 29 de euro, dacă se menține, va pune o presiune suplimentară pe finanțele companiei.

În a doua jumătate a acestui an, CE Oltenia a primit o gură de oxigen, prin prisma faptului că ANRE i-a alocat o cantitate de 1,4 TWh de energie electrică pentru consumul pieței reglementate (populație) pe care CE Oltenia o vinde la prețul de aproape 250 de lei/MWh. Livrarea se face doar până la sfârșitul anului, pentru că de la 1 ianuarie nu vor mai fi prețuri reglementate la electricitate.

După o primăvară în care a avut un aport destul de mic la piața de energie, CE Oltenia a început din nou să producă la o putere orară de peste 1.000 MW, constant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Cand vezi ochiul ala din logo-ul companiei ai certitudinea ca economia, si Romania in general, e pe maini bune, antrenate in esoterism si ocultism cat cuprinde.
    Bineinteles ca n-are nicio legatura cu simbolistica masonica. E doar o intamplare, o coincidenta, probabil au avut de ales intre un elefant, un dulap si un ochi, si ce si-au zis, hai sa alegem ochiul, ca e mai prosper pentru economie.
    Iar cireasa de pe tort e ca baietii astia cu ochiul au pretentia sa promoveze laicismul, cand ei, vizibil, numai laici nu sunt.
    Simbolistica din evul mediu tarziu, intr-o societate care se vrea laica si moderna. Si fara nicio legatura cu economia. Who do you think you’re fooling?

  2. Citez din text:”Amintim că, potrivit legislației europene, certificatele de emisii trebuie cumpărate de companiile din industrie, în special de producătorii de energie electrică ce folosesc combustibili fosili şi emit ca atare gaze cu efect de seră, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. ”
    Atentie la nuanta ‘combustibili fosili care emit gaze cu efect de sera’, de fapt e curata poluare ar spune unii, ceea ce este si realitate! Manevrele se tin lant pe icolita dar punctate la fix in acte si in viitor, pe teren. Apropo, eu nu cred ca vor inchide centralele nucleara nicio tara deoarece consumul este redus ca utilitati si poluarea este scazuta! Consumatorul plateste putin, avantajate sunt mijloacele de transport care urca sau coboara pe munte(consum redus de lichefiate iarna). In plus, aceste centrale functioneaza de obicei cu deseurile de legume, fructe, lemn, si tot ce se poate dizolva din natura!

  3. Foarte bun articolul!
    Sunt un urmaritor al bursei, cunosc fenomenul.Si anul trecut in iulie tot pe langa acest prag de 29 euro si ceva s-a invartit!
    Consider ca e o chestiune de zile pana cand va depasi 30 de euro si va creste.
    Puteti sa intrebati ce consultanti vreti, dar realitatea este ca toata industria romaneasca cuprinsa in schema EU-ETS emite cat cea mai mare termocentrala din Polonia!
    Date oficiale luate din RUEGES-registrul european al emisiilor de CO2.Suntem fraierii Europei, dar ne-am invatat cu asta!
    Stiu ce vorbesc pentru ca am fost printre primii romani care au cumparat certificate pentru conformare inca din 2007!
    Schema EU-ETS e o mega inginerie financiara din care unii destepti fac bani si uni fraieri platesc!
    Ce o sa faceti romanasi cand nu bate vantul?O sa frecati din palme sa va incalziti!
    Ce o sa faceti cand o sa fie seceta ? O sa plantati un copac in sufragerie si stati la umbra!
    Ce o sa faceti cand o sa fie ger? O sa va incalziti la lumanare!
    Ce o sa faceti noapte ? O sa aveti fotovoltaice la Luna!
    Pentru excesele climatice nu aveti ce face cu verzeala ca nu face fata!
    Cu o industrie care emite cat cea mai mare centrala din Polonia poti spune ca te poti face pe ea de industrie!
    E sublima….dar lipseste cu desavarsire!
    Romania emite anual in jur de 38-39 de milioane de tone de CO2,Polonia 260 de milioane si Germania vreo 600-700 de milioane!
    Bun si celalalt articol!
    Domnule Soare stiti ca unde se produce cel mai ieftin MWh pe carbune din Europa!
    Intrebati-l pe dl Burlan!

  4. Deci o tâmpenie și o excrocherie greu de acceptat aceste reglementări UE create prin lobiul unor interese industriale. Adică ca să te încălzești în casa ta în țara ta vu lemne sau cârbune sau faz trebuie câ cumperi “cettificate verzi”. Adunătura Țărilor Socialiste nu a fost capabilă de asemenea reglentări invazive. Cât de curând vom cumpăra de la Adepții naturalui din UE și “Biscuiții verzi” bio. Cu timpul se va afla bătrânii, care pentru munca de o viață societate recunoscătoare îi duce într-o locație de vis unde trăiesc fără griji, sunt de fapt materia primă pentru biscuiții verzi și eco.

  5. Iar Germania a primit derogare de la UE până în 2038,pentru exploatarea si utilizarea cărbunelui în industria energetică.România?Cu aşa-zişi guvernanți care pocnesc din călcâie la ordinele mai-marilor din UE,nici o speranță pentru bine.Bine am zis,nu mai bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.