A XIII-a ediție a Săptămânii Filmului Românesc la Budapesta

În perioada 15 – 19 noiembrie 2018, Institutul Cultural Român Budapesta organizează, împreună cu Cinematograful de Artă „Uránia”, cea de a XIII-a ediție a unuia dintre cele mai importante programe culturale ale sale, „Săptămâna filmului românesc la Budapesta”. Pe parcursul a cinci zile, publicul budapestan va avea ocazia să vizioneze, în premieră în Ungaria,  opt dintre cele mai recente și premiate producții ale cinematografiei românești.

Invitatul special al acestei ediții este actorul Vlad Ivanov, care va participa, în data de 15 noiembrie, de la ora 18.00, la un dialog cu criticul de film Zsolt Gyenge. În urma discuției  publicul este invitat să vizioneze filmul de deschidere al evenimentului, „Un pas în urma serafimilor” care  îl are ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Primul lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, care prezintă viața tinerilor înscriși într-un seminar ortodox, a primit nu mai puțin decât opt premii Gopo și alte șapte nominalizări și a câștigat și premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Actorul român Vlad Ivanov (n. 1969, Botoşani) a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A interpretat roluri principale în producţii premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film, pentru rolurile din filmele: „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (Palme d’Or și Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar acordat de Asociaţia criticilor de film din Los Angeles), „Poliţist, adjectiv”, „Concertul” sau „Principii de viaţă”, în România obținând mai multe premii UNITER și Gopo pentru rolurile din filmele „Un pas în urma serafimilor”, „Câini”, ”Poziția copilului” sau „Poliţist, adjectiv”. În teatru, Vlad Ivanov s-a remarcat prin rolurile interpretate în spectacole regizate de Andrei Șerban, Mihai Mănuțiu sau Alexandru Tocilescu.  Printre cele mai recente apariții ale sale pe marele ecran se numără rolurile din filmul „Napszállta”, în regia lui Nemes László (2018), sau cel din filmul „Tegnap”, al regizorului Kenyeres Bálint (2018), împreună cu memorabile interpretări din producții precum: „Dark Crimes” (2016), „Snowpiercer” (2013) sau „In the Fog”  (2012).

Programul acestei ediții a „Săptămânii filmului românesc la Budapesta” prezintă o diversitate atât în temele abordate, cât și în genuri, dar este inedit și prin faptul că aduce în prim plan câteva femei-regizor: pe lângă creația premiată la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Aur a Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, publicul va putea urmări două alte creații ale unor tinere regizoare. Primul lungmetraj a Ivanei Mladenovic se petrece în Ferentari, cartierul cel mai sărac al Capitalei, iar cel de-al treilea film al Anei Lungu, „Un prinț și jumătate”, abordează dinamica dintre trei artiști tineri.

Publicul va putea urmări două filme documentare în programul acestei ediții: cunoscutul regizor al noului val Corneliu Porumboiu („Polițist, adjectiv”, „Comoara”) a realizat un film documentar intitulat  „Fotbal infinit”, care, ca de obicei, invită la reflecții neobișnuite. Al doilea documentar, „Brașov 1987 – doi ani prea devreme”, în regia lui Liviu Tofan,  va marca aniversarea primului protest de masă din istoria comunistă a României, petrecute acum 31 de ani, la 15 noiembrie.

Inspirat de evenimente reale este și drama regizată de Cătălin Saizescu, „Scurtcircuit”, care pornește de la incendiul produs la spitalul de nou-născuți de la Giulești.

Proiecțiile vor avea loc la Cinematograful de Artă „Uránia” și vor beneficia de subtitrare în limba maghiară.

Program:

Joi, 15 noiembrie 18:00

18:00 – Discuție cu actorul Vlad Ivanov  în cafeneaua Cinematografului „Uránia”

Moderator: Zsolt Gyenge

Discuția  va avea loc în limba română, cu traducere simultană în limba maghiară.

 

Joi, 15 noiembrie 19:00 – Deschidere festivă și proiecția de deschidere

Un pas în urma serafimilor

Regizor: Daniel Sandu, 150’, 2017

Distribuția: Vlad Ivanov, Ștefan Iancu, Ali Amir, Cristian Bota, Toto Dumitrescu

Din dorința de a deveni preot, Gabriel, un adolescent idealist este admis la seminarul teologic ortodox, unde descoperă că realitatea nu are nicio legătură cu proiecția sa imaculată. Încercările sale de a se adapta mediului corupt și abuziv îl aduc, împreună cu un grup de colegi în ipostaza de proscriși ai școlii, fiind etichetați în mod generalist drept elevi-problemă. Evoluționismul și religia deschid în sinea sa un câmp de luptă, unde, pentru a supraviețui în seminar trebuie să apeleze la minciună, manipulare și furt, gravitând între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt.

Film premiat cu 8 premii Gopo, printre care premiul pentru cel mai bun lung metraj, cel mai bun actor în rol principal, în rol secundar, pentru ”tânără speranță”, respectiv cea mai bună regie și cu premiul publicului la Festivalul Internațional TIFF

 

Vineri, 16 noiembrie 18:00

Fotbal infinit

Regizor: Corneliu Porumboiu, 70’, RO, 2018

Distribuția: Laurențiu Ginghină, Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu, un adept al acceptării, spre analiză, a absurdului în societate, realizează cel de-al doilea film documentar cu tematică sportivă, o cacealma de zile mari pentru toți cei care cred că sportul, respectiv fotbalul, poate fi rupt din contextul său social. Laurențiu Ginghină, o victimă a fotbalului, funcționar șters în prefectura din Vaslui, orașul de baștină al lui Porumboiu, devine un cavaler al cauzelor pierdute în fotbal, venind cu o variantă 2.0 de a îmbunătăți o religie. Dincolo de fluieratul în biserica fotbalului, Ginghină cucerește prin donquijotismul său, și invită publicul la permisivitate, punându-ne în situația de a ne imagina paradigmele, cu o deviație de câteva grade de la axa canonului.

Câștigător al premiului pentru cel mai bun documentar la Jerusalem FF, și nominalizat la categoria Cel mai bun film românesc la TIFF

 

Vineri, 16 noiembrie 19:30

Capace

Regizor: Sorin Marin, 80’, 2017

Distribuția: Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Adrian Păduraru, Diana Cavallioti

Film de debut al regizorului Sorin Marin, „Capace” spune povestea unui bărbat bogat și puternic, dar singur (Vlad Ivanov), care își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule. Într-un moment de cumpănă, acesta își va aminti de un joc din copilărie cu capace de bere. O criză de inimă și vestea că e posibil să aibă nevoie de un transplant îl determină să plece într-un loc îndepărtat, unde Dunărea întâlnește marea, cu oameni simpli și obiceiuri străvechi.

 

Vineri, 16 noiembrie 21:00

Soldații. Poveste din Ferentari

Regizor: Ivana Mladenovic, 119’, RO/RS/BE, 2017

Distribuția: Adrian Şchiop, Vasile Pavel-Digudai

Ivana Mladenovic, la debutul regizoral reprezintă o promisiune a cinematografiei românești, care explorează rece şi detaşată granița dintre clasele sociale, pe partiturile unui scenariu facil, însă captivant prin abordabila sa aparență. Odată pătruns într-o lume deja formată şi aproape niciodată verificată, a interlopilor și manelelor, despre care opinia publică are în general o părere, spectatorul este hipnotizat să ceară viză de flotant într-o nouă zonă de confort, care justifică aproape orice conjunctură, după legi pe cât de firești, pe atât de străine celor care nu trăiesc în suburbia Bucureștiului.

Câștigător a numeroase premii la Festivaluri precum: Trieste FF – Cel mai bun film, Festivalul de film de la Tel Aviv, CPH Pix și nominalizat la San Sebastan pentru Cel mai bun film

 

Sâmbătă, 17 noiembrie 15:00

Un prinț și jumătate

Regizor: Ana Lungu, 105’, 2018

Distribuția: Iris Spiridon, Marius Manole, Téglás István, Mátray László

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Sarajevo și a fost recent lansat în România.

După debutul cinematografic cu „Burta balenei”, Ana Lungu reia rețeta analizei psihologice în cadre plan-secvență, cu cameră de filmat fixă, într-o dezvoltare cinematografică focalizată pe autoironia și autoreflexivitatea în raport cu moartea. Ca o soluție împotriva singurătății, în pragul morții unui prieten comun, Iris, Marius și István aleg, pentru moment, să locuiască împreună într-un apartament închiriat în București și să se expună atunci când Iris se va îndrăgosti de un scriitor maghiar din Transilvania.

 

Duminica, 18 noiembrie 15:00

Scurtcircuit

Regizor: Cătălin Saizescu, 109’, 2017

Distribuția: Maruca Băiașu, Magda Catone, Andrei Ciopec, Maia Morgenstern

Filmul artistic al lui Cătălin Saizescu, pornește de la un caz real, un scurtcircuit care a îndurerat toată România și în urma căruia, în Maternitatea „Giulești”, șase bebeluși născuți prematur și-au pierdut viața într-un incendiu cumplit, de neconceput. Intenția vădită a regizorului este aceea de a trezi în ochii publicului, prin intermediul unei ficțiuni moderate, nevoia de responsabilitate și de asumare, din partea tuturor celor care își justifică propriile gesturi egoiste la adăpostul lui „las-o, măi, că merge-așa”.

Câștigător al „Globului de Aur” pentru realizări artistice remarcabile la Shanghai International Film Festival

 

Luni, 19 noiembrie 18:30

Brașov 1987 – doi ani prea devreme

Regizor: Liviu Tofan, 90’, 2017

Distribuția: Adrian Şchiop, Vasile Pavel-Digudai

Film documentar, „Brașov 1987 – doi ani prea devreme” tratează în cele mai mici detalii manifestația din 15 noiembrie 1987 – primul protest de masă din istoria comunistă a României, din dorința de a familiariza tineretul cu adevărul și cu climatul pregătitor al Revoluției ce a avut loc doi ani mai târziu. Istoric vorbind, manifestația de protest a muncitorilor brașoveni de la Uzinele „Steagul Roșu” reprezintă primul protest politic de masă din istoria comunistă a României, în urma căruia mii de brașoveni au scandat „Jos Ceaușescu!” și „Jos comunismul!”, luând cu asalt sediile partidului comunist din Brașov, pe care le-au devastat într-o explozie de mânie și resentiment. Filmul lui Liviu Tofan oferă informații despre un eveniment crucial al României comuniste, mușamalizat de autoritățile din epocă și soldat cu represiuni menite să inducă teama, de la condamnări la deportări, în diverse zone ale țării.

Nominalizat pentru premiul Gopo

 

Luni, 19 noiembrie 20:15

Nu mă atinge-mă

Regizor: Adina Pintilie,125’, RO/DE/CZ/BG/FR, 2018

Distribuția: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Dirk Lange, Hermann Mueller

Debutul în lungmetraj al Adinei Pintilie care, după câteva scurtmetraje de ficțiune și documentar, premiate, propune pentru marile ecrane un film controversat, o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane. Hibrid de documentar, ficțiune și experiență terapeutică atât pentru participanți, cât și pentru spectatori, „Nu mă atinge-mă” abordează teme precum: confortul în propriul corp, confortul față de corpurile altora, împăcarea cu propria sexualitate și împăcarea cu sexualitățile altora.

Dublu câștigător al Ursului de Aur și al Premiului pentru debut la Festivalul de la Berlin. Nerecomandat minorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.