„Aceşti copii au în faţă cariere de excepţie”

Studiind dreptul în România, Franţa şi America, (Bucureşti-Paris-Harvard), Raluca Papadima este în prezent avocat asociat în cadrul firmei de avocatură Latham & Watkins LLP din New York şi… ”coach” pentru diferite echipe de la Drept care ne reprezintă peste hotare.

Veni, vidi, vici… A fost greu?

A fost foarte greu concursul, pentru că echipa Universităţii din Bucureşti a avut adversari foarte puternici, „nume mari” ale scenei juridice internaţionale. Au fost în total 290 de universităţi care au participat, din 64 de ţări, adversarii noştri direcţi fiind Universitatea Freiburg din Germania, care câştigă aproape anual cel puţin un premiu la acest concurs, Universitatea din Montreal, din New Orleans şi Queensland din Australia. După cum vedeţi, trei echipe de vorbitori nativi de engleză şi o echipă germană.

Aţi avut pile, căci de obicei suntem „faultaţi” prin diverse competiţii?

Dimpotrivă, noi am venit cu handicapul unei lipse de tradiţie a participării universităţii noastre la acest concurs. La o asemenea anvergură a concursului, nu se poate vorbi despre aşa ceva. Există în schimb o experienţă în plus de la an la an, contând foarte mult să cunoşti ce se urmăreşte în concurs. Studenţii noştri n-aveau o experienţă anterioară, însă, din fericire, eu fiind membru al juriului de zece ani de zile – am fost şi participant, ca student, înainte de a fi în juriu -, am reuşit să compensez lipsa tradiţiei participării Universităţii Bucureşti în concurs, pregătindu-i pentru ce aveau de făcut.

Cu ce „piesă” aţi evoluat pe „scenă”?

Concursul implică un caz practic fictiv, în care are loc o dispută între două societăţi comerciale aflate în ţări diferite, ambele membre ale Convenţiei de la Viena, privind vânzarea internaţională de mărfuri, iar între aceste două societăţi comerciale apare un contract de vânzare-cumpărare de bunuri, care sunt transportate dintr-un stat în altul, vândute fictiv într-unul dintre state, iar la un moment dat apare o problemă…

Mai pe româneşte, cineva trage o „ţeapă”…

Exact, chiar asta se întâmplă. Apare disputa între respectivele societăţi comerciale, una dintre ele o dă în judecată pe cealaltă… Particularitatea concursului constă în faptul că nu o dă în judecată în faţa unei instanţe judecătoreşti naţionale, ci în faţa unui tribunal arbitral. Hotărârile unui asemenea tribunal arbitral pot fi puse practic în aplicare în orice ţară din lume. Studenţii noştri, după ce au primit această speţă, un dosar de cincizeci şi ceva de pagini, au avut de făcut trei lucruri: într-o primă fază au avut de scris două memorii, unul pentru a susţine argumentele reclamantului şi unul pentru a susţine argumentele pârâtului. Pe urmă, la faza orală a concursului, în calitate de reclamant sau pârât, au pledat în competiţie cu celelalte universităţi. Am fost premiaţi la Viena, după un concurs extrem de dificil – Willem Viss -, cel mai important concurs studenţesc de drept privat din lume şi, iată, ieri s-a întors câştigătoare şi echipa de la Strasbourg de la concursul Rene Cassin. Sunt semne încurajatoare pentru noua generaţie care se va integra în sistemul de justiţie din România.

Mă frapează faptul că, la diverse Curţi de Arbitraj, pierdem o grămadă de procese, când, iată, am putea rezolva problemele noastre pe plan intern, având oameni competenţi, deşi unii spun că şcoala românească produce tâmpiţi… Ce se întâmplă cu aceşti profesionişti când intră în mediul real?

Avem şi noi o Curte de Arbitraj pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, însă ea nu are o activitate foarte bogată, pentru că nu există o tradiţie în România de a te da în judecată şi în faţa altor instituţii, să zicem altele decât instanţele judecătoreşti normale. Pe de altă parte, eu cred că aceşti opt studenţi care au fost în echipa de concurs, atunci când vor intra în viaţa reală, vor continua să facă ceea ce au fost învăţaţi, adică să-şi pregătească foarte temeinic dosarele, să poată să urmeze un raţionament juridic şi să înţeleagă că generaţiile anterioare nu au avut acces la un asemenea tip de pregătire, că în definitiv contează profesionalismul, buna pregătire, iar cazurile pot şi trebuie să fie câştigate pe merit. Eu cred că, pentru ei personal, participarea la acest concurs îi va afecta pozitiv în toată cariera lor juridică viitoare.

Ce urmează?

Pentru fiecare urmează acum o nouă etapă. Cei din anul patru majoritatea au primit deja oferte de angajare la unele dintre cele mai mai mari cabinete din România – eu sunt foarte mândră de ei şi mi-au promis că se vor implica în pregătirea echipelor de la ediţiile următoare -, cei mici, de anul trei, mai au încă un an la facultate, dar au reuşit să „iasă din mulţime”, dacă vreţi, şi sunt convinsă că şi lor le stau în faţă cariere de excepţie.

Viena

Echipa Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti a câştigat două distincţii la Concursul de Procese Simulate în domeniul Arbitrajului Comercial Internaţional „Willem Vis”, desfăşurat la Viena în perioada 23-28 martie 2013. Prin performanţa obţinută, echipa Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti este prima echipă din România care reuşeşte să intre în elita concursului.

Membrii echipei care a reuşit să obţină această peformanţă excepţională sunt: Andreea Bîră, Daria Budurcă (pledant), Alina Ciocoiu (pledant), Călin Dragoman (pledant), Sabina Fugaru, Crina Gealatu, Cristian Marin şi Radu Văleanu (pledant). Echipa a fost antrenată de: conf. univ. dr. Răzvan Dincă, av. drd. Raluca Papadima, av. Ruxandra Ionescu şi av. Vladimir Diaconiţă.

La faza scrisă a concursului, studenţii români au obţinut menţiune la categoria „Pieter Sanders”, dedicată memoriilor depuse pe seama reclamantului, şi menţiune la categoria „Werner Melis”, dedicată memoriilor depuse pe seama pârâtului. Locul 1 la categoria „Pieter Sanders” a fost câştigat de universităţile din Belgrad şi Munchen, la egalitate de puncte, iar la categoria „Werner Melis”, de Universitatea Naţională Singapore. Pe lângă echipa Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, numai alte 7 echipe din 290 (3%) au obţinut distincţii la ambele probe scrise.

Strasbourg

O echipă formată din trei studente ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti a obţinut premiul I la Concursul European de Drepturile Omului RENE CASSIN, organizat anual de către judecătorii CEDO.

Echipa României, din care au făcut parte studentele Craiciu Elena Adelina, Marin Paula Maria şi Săndulescu Liana şi care a fost coordonată de prof. Daniela Deteseanu, a avut de înfruntat în finala echipa Franţei de la Universite de Limoges.

Concursul a avut doua etape, una scrisă şi una orală, ultima desfăşurându-se zilele acestea la Strasbourg. În prima etapa au participat echipe din 50 de ţări din Europa, dar în semifinala au fost acceptate doar 16, printre care si echipa Universităţii Bucureşti. Cele trei studente din România s-au calificat în finală alături de reprezentanţi ai unor universităţi de prestigiu ca Universite Paris I Pantheon Sorbonne, Universite de Lausanne, Universite de Luxembourg, College d’Europe de Bruges sau Universite de Strasbourg.

Consiliul ştiinţific a apreciat pledoariile şi modul de prezentare a studentelor din România într-o speţă referitoare la traficul de carne vie, dar şi la respectul faţă de viaţa privată şi la dreptul la imagine.

Cele trei au constituit Apărarea în cazul simulat al unor tinere surori, Lena şi Mina, prima studentă, cealaltă elevă, acuzate de proxenetism şi racolare publică pe Internet şi, respectiv racolare publică de potenţiali clienţi în vederea prostituţiei prin intermediul Internetului.

Tinerele, care îşi căutau clienţi cu ajutorul unui site pe care se prezentau drept maseuze la domiciliu, au căzut în capcana unui poliţist sub acoperire şi au fost arestate la hotelul unde şi-au dat întâlnire cu omul legii care s-a prezentat drept un industriaş ce organiza o petrecere pentru potenţialii semnatari ai unui contract de afaceri foarte important.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.