Acord pe legea offshore. Ce s-a stabilit

Transgaz

PSD şi ALDE au ajuns la un consens în privinţa modificărilor la legea offshore, liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu precizând că, în urma şedinţei din coaliţie, s-a decis ca 50% din producţia de gaz din Marea Neagră să se tranzacţioneze pe bursa din România, iar investiţia celor care operează să se deducă maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar, transmite Agerpres.

Decizia a fost luată miercuri după o întâlnire a lui Liviu Dragnea, liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu cu reprezentanţii ALDE – Andrei Gerea şi Toma Petcu.

„La rugămintea şi la solicitarea colegilor din ALDE, ne-am reîntâlnit pentru a ne pune de acord asupra unor aspecte tehnice. În esenţă nu am avut puncte de vedere divergente foarte multe, nici măcar procente, am avut de discutat mai multe chestiuni tehnice vizavi de autorizări. Cel puţin poziţia PSD a rămas aceeaşi şi cred că din această perspectivă colegii de la ALDE pot să spună la ce concluzie au ajuns. În esenţă, nu a fost un subiect de fractură în coaliţie, nici pe departe, şi am discutat şi fără patimă şi pur tehnic, având un singur interes, ca statul român şi România de pe această lege să câştige cât mai mult. Nu a fost o negociere – dă-mi mie, na-ţi ţie procente”, a afirmat Suciu.

El a spus că s-a luat decizia că „50% din producţia de gaz la Marea Neagră se tranzacţionează pe bursa din România, investiţia celor care operează se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar”. „Este forma pe care o cunoaşteţi şi aşa a rămas”, a adăugat Suciu.

Liderul deputaţilor PSD a precizat că, în principiu, comisiile reunite vor avea o şedinţă marţea viitoare pentru a discuta aceste modificări.

„Fac un apel foarte serios la colegii din Opoziţie să studieze cu foarte mare atenţie, să iasă din zona populismului, că acesta este un proiect al României, cu implementare pe 30 de ani şi ar face foarte bine să studieze cu mare atenţie care este cu adevărat interesul României. Coaliţia PSD-ALDE va trece această lege aşa cum am discutat şi astăzi şi dacă tot vorbeau ceilalţi de solidaritate şi de interesul naţional sunt foarte curios să-i vedem şi marţea viitoare la şedinţa comisiilor reunite şi, eventual, când se va vota, pentru că chiar vorbim de interesul naţional şi nu de interesul unui preşedinte”, a mai spus Suciu.

Fostul ministru al energiei Toma Petcu (ALDE) a spus că discuţia nu a pornit de la procente, ci de la faptul că „o serie de aspecte tehnice, foarte importante în procedura de autorizare a proiectului, nu erau conforme cu ceea ce ar fi trebuit să se întâmple, astfel încât proiectul să se implementeze fără probleme”.

„În al doilea rând, noi am plecat de la ideea că aceste câştiguri trebuie împărţite în mod egal, minim 50% pentru statul român şi bineînţeles 50% şi pentru concesionari. (…) După dezbateri şi după analize am ajuns la această concluzie, că procentele sunt echitabile pentru ambele părţi, astfel încât şi statul român să câştige 50% şi operatorul să câştige 50%, bineînţeles după ce îşi recuperează investiţia, aşa cum este normal. (…) Eu consider că forma convenită astăzi în urma discuţiilor este forma care dă posibilitate ca proiectul să se poate desfăşura fără niciun impediment de natură tehnică şi de autorizare şi bineînţeles ne interesează şi componenta de securitate energetică”, a adăugat Petcu.

El a spus că s-au făcut modificări la regimul juridic al plajelor şi legate de zona de protecţie atunci când se descoperă situri naturale arheologice.

De asemenea, fostul ministru al energiei Andrei Gerea (ALDE) a susţinut că s-au ridicat mai multe probleme de natură tehnică.

„Observaţiile pe care cei de la ALDE le-au făcut au fost acceptate de partenerii noştri pentru că erau chiar evidente anumite greşeli. A fost binevenit tot ce am făcut noi în zona tehnică. (…)Este un punct de vedere pe care coaliţia PSD-ALDE îl are vizavi de offshore, urmează să stabilim un parcurs să le prezentăm şi celelalte grupuri parlamentare”, a adăugat Gerea.
Liviu Dragnea a declarat miercuri că sunt toate şansele ca legea offshore să intre pe ordinea de zi de săptămâna viitoare a comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie, el subliniind că în privinţa acestui act normativ „va fi o decizie a Parlamentului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. 50% din câştiguri e una, iar 50% din profit e cu totul altceva. Dacă se alege formula cu 50% din profit, România poate ajunge să le datoreze bani marilor companii de profil, maestre în escamotarea ebitda. Dacă asta se legiferează, eu unul o să mor în stradă, alături de #rezist, dar mă tem să nu rămân singur în bătaia, nu a gloanţelor, ci de joc a „boaitelor gen România împreună cu coaliţia de la putere”…

  2. Ce înseamnă șopîrla asta că ” 50 la sută din producție se tranzacționeaza pe bursa din România”? Cine să o tranzacționeze si în folosul cui?! Unde vor ajunge până la urmă și aceste gaze?
    Să se specifice clar că jumătate din gazele extrase rămân la dispozitia Statului Român, libere de orice costuri.

  3. Nu trebuie sa citesc articolul sa stiu ca ceeace s-a stabilit e in interesul strainiilor si dezavantajul total al tarii.Asa se intampla intr-o tara guvernata de borfasi si interlopi tradatori hoti si pupincouristi ai strainiilor.

  4. Formula este intentionat alambicata sa nu se stie daca e vorba de castiguri sau profituri, fifti fifti…Adica de fapt ce ramane -pospaiul d epe covata- dupa ce isi opresc fratii lui Alde,Tariceanu,Vosganian -„bineinteles dupa ce-si recupereaza investitia”…Poate ne spun si noua acesti Alde -ale- ce investitii si-o fi recuperat Romania de la bancile spoliatoare in dobanzi, de la capitalul strain care s-a facut stapan,vechil pe mosie ,pe toate investitiile Romaniie pe care le foloseste cu nerusinare,iar acum smulg si exploateaza resursele pe bacsisuri catre hamali…Am votat cu Alde ,dar gata, nostalgia dupa un partid liberal ia sfarsit, aceste reptile ce au tradat capitalul romanesc, autohton neprotestand cu NImic fata de diktat si devalizare si rusine ec.nationala, s-a terminat.Asa cum au terminat ei si termian Ro de dragul de afi agreeati de gramezile de bani particulare ce le survin si de scaunele sustinute de gangsterii carora le ofera acum zacamintele bunuri publice, inalienabile, imprescriptibile…Au venit cu sacosa cu petrol si tgaze Tariceanu, Vosganian si alti alogeni imbuibati si tradatori.”Zona tehnica” zona tradarii.

  5. Nimeni nu-si facea iluzii, ca PSD+ALDE au dovedit ca sunt niste lichele vinzatori de tara!
    De la bun inceput cind sa dat perimetrele pentru explorare trebuia stabilit procentul de 70% ,din gazul extras este al Romaniei!
    Acestia sunt adevaratii vinzatori de tara!
    Aici Justitia ar trenui sa-i bage la puscarie pe toti ce au devalizat Romania de dupa 1989!

  6. Sa fie foarte clar! Nu luam nimic din productie! Redeventa va fi de maximum 13,5%(daca nu ne fenteaza si aici)! Astia isi scad cheltuielile din taxe si impozite, inloc sa fie pe amortismente, in pretul de vanzare al productiei! Hotie pe fata! Romania, tara bogata in resurse, tara saraca, datorita hotilor externi si tradatorilor interni! Daca eram Nigeria, Angola, tari fara traditie si industrie in domeni, mai ziceam, dar asa ne fraiaresc pe fata! Am dat petrolul si gazul intern(jumate) la austrieci, aproape gratis, acum facem la fel cu cel din M Neagra! Noi am exploatat, pina prin 91-9-6 titei si gaze din M Neagra! Aveam experienta, utilaje si personal specializat! A desfiinta totul „paguboasa” coalitie CDR, din care nu lipsea PD(PNL azi), inclusiv compania Petromar! Platformele, patru la numar, le-a luat unul Comanescu, „preten” cu Basel Scaraoschi! Auzi tu la Taricel:” Noi vrem cca jumate din profit”. Care profit ba, cind astia iti baga cheltuieli care egaleaza profitul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.