Acord pe plafonarea prețului petrolului rusesc

Ţările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze preţul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat comun, citat de AFP.

„G7 şi Australia (…) au ajuns la un consens cu privire la un preţ maxim de 60 de dolari pe baril pentru petrolul brut de origine rusă transportat pe mare”, au declarat aceste ţări în document.

Întelegerea fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

Cotaţia petrolului rusesc în prezent este de circa 65 de dolari barilul, aşadar această măsură va avea cel puţin deocamdată un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol.

Pentru situaţia în care preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să nu fie totuşi determinată să-şi sisteze exporturile de petrol, perturbând astfel piaţa şi antrenând o creştere a cotaţiilor petrolului care mai departe prin efectele sale să afecteze economiile occidentale.

Cu toate acestea, unii experţi se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC. De partea sa, Rusia a avertizat deja că nu va livra petrol ţărilor care îi impun plafoane tarifare.

Primul răspuns al Rusiei la plafonarea prețului petrolului

Zelenski a dat verdictul: „Nu este o decizie serioasă”

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, relatează Reuters.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului”, a scris Andrii Iermak pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

29 de Comentarii

  1. suferinta este adusa oamenilor ale caror paiatze sunt inregimentate globalist. oamenii de rand sufera. parazitii satanei vor prospera, in timp ce pe noi ne asteapta saracia si pierzania… sanctiunile nu sunt impotriva rusiei, ci impotriva noastra, a celor ce traim in ioropa ce urmeaza a fi distrusa. aici se duce lupta impotriva VIETII. europa era libera si in mare parte. rasa alba trebuie decimata pentru ca deranjeaza elitele – gandim mai mult decat se doreste. planul kalergi si depopularea pentru minciuna „salvarii planetei”. cat de acoperiti aveti ochii oameni buni? sau cu cat sunteti platit sau cu ce sunteti constransi sa nu spuneti adevarul? sa nu il auziti?

  2. E bine!
    Dacă OMV Petrom facturează la 80 usd/baril, prețul bursei, deși, cu gura lor, costurile de producție sînt de 14 și ceva usd/baril, rafinăriile din România ar trebui să cumpere obligatoriu petrol din Rusia mai ieftin cu 20 usd/baril sau cu 25%.
    PS Ce aberații, lumea liberă cu „piața ce reglează prețurile”.
    PS Mai degrabă sancțiunea e proptea ind petroliere pt a ține prețul sus; consumul a scăzut cu plandemia, cu mașini electrice, cu închidere termocentrale pe păcură.

  3. Acord tembel, Autosancționare. Rusia nu a suferit și nu va suferi.. E un continent de normalitate dotat cu de toate,.Poate trăi și singur izolat de restul lumii. Nici o sancțiune a tembelilor de până azi nu i-a afectat. Dimpotrivă,.Insă reversul medaliei este că de fapt tu ai nevoie de resursele rusiei,. Pe tine te strâng opincile după resursele rusului,. .Plus rusul are monedă, are bani credibili, ceea ce acu america și occidentul le-au futisat și continuă. Dolaru și euro sunt doar hârtii tipărite,.Economia europeană nu mai există..urmează hiperinflația..cu tot tacâmul,..Deci e corectă calea aleasă,. ??

  4. Lumea cuprinde peste 150 de tari, 27 de tari inseamna < 20%. adica auto-sanctionare. Viitorul este feminin: o prostie, doua prostii (baba si mitraliera) !

  5. Idiotenie mai mare nu am vazut.
    Adica tu, CUMPARATOR, imi impui pretul cu care vrei sa cumperi de la mine, PRODUCATOR?
    Daca vreau eu sa las din pret este altceva dar, daca imi impui pretul tau, NU-TI VAND. Vand altuia care-mi da pretul cerut.
    SIMPLU.
    Acordul asta idiot va duce la penurie de combustibili si la majorarea preturilor la toate produsele petroliere, alimentare, transport, etc.

  6. Astia cred ca rusi sunt prosti! Adica imi impui pret minimal? Dar piata OPEC ce zice? Rusii au o arma, dau ieftin la cine ii respecta si scump la galagiosi! Dar rusii nu au si robinet? Sa inchida conducta spre Vest?

  7. Să nu livreze rușii petrolul. Să-l păstreze și, când li s-o termina votka să-l bea. Hai udachi și zdorov’ya

  8. E ca si cum eu m-as duce in piata si i-as spune omului care vinde cartofi cu 3 lei kg (zic si eu) ca eu ii dau maximum 1 leu pe kg ! Normal ca omu’ ma trimite la plimbare … Inca un caz clasic de „dat cu stingul in dreptul” ! Ca sa nu mai vorbim ca petrolul rusesc, precum banii borfasilor de peste tot care trec prin o multime de societati si banci pentru a ajunge intr-un final, spalati si curati, in vreo banca din Dubai sau Insulele Cayman, poate urma aceleasi trasee de „albire” (de exemplu vindut Indiei, care-l rafineaza si-l vinde de 3-4 ori mai scump), o intrebare simpla : ati intrebat si Rusia ce parere are, daca e de acord ? La un plafon de 60 de dolari barilul, „hotarit” (?) de potentialii cumparatori (!) puteti fi siguri ca rusii ori vor reduce productia ori isi vor schimba clientii (ceea ce de fapt se si intimpla !)

  9. Pai cum se poate salva Rusia dacă scad preturile la petrol?De unde cipuri pentru dezvoltare?Fără bani si tehnologie Rusia e kaput.Trolii de mai sus chiar nu gândiți logic?.Rusia trăiește din vânzarea mat.prime.Scazand preturile de vanzare ,numai pentru ei,rușii nu au nici o sansa in fața lumii civilizate.Europa spune pa în curând petrolului mânjit cu sânge nevinovat rusesc si ucrainean.In plus firfirici puțini sunt dirijați spre producția de armament,nu tu educație,tehnologie, infrastructura,transporturi.epoca de piatra scrie pe fruntea rusnacilor.In curând.Nu va îmbătați cu apă chioară trolii lu tata.Cat timp am să pierd eu cu educația ignoranților de mai sus,pentru care lucru de căpetenie este:mâncat,băut, toaletă,așa cum a pățit împăratul Putin ieri când a căzut de pe scări.Daca eram eu prin preajmă ii mai dădeam un brânci.De ce aș fi făcut asta?Simplu:pentru că rușii,înainte de a fi criminali,sunt proști.Bravo troli, v-ați prins.Putin și-a schimbat izmenele cu marca importata.Ca nu mai au cu cine lucra în fabrici.Au fugit care încotro.Iertare oamenilor cu scaun la cap,dar trebuie sa cobor limbajul la nivel de mahala pentru trolii lu tata.Ca să înțeleagă ceva.Cum e cel de la Caras,Valter Cojman.

  10. Mai Nutzy spaima senectutii, ai uitat ca, daca imbecilii astia de europeni (ma refer la Bruxelles, dusi in lesa de amerloci) mai fac mult mofturi la petrolul rusesc si „fixeaza preturile” (?!?) chinezii sint la orice ora interesati ! Asta pentru ca tot doreau cretinii astia cica „sa incetineasca dezvoltarea Chinei” !!

  11. Mai Mangalita, din capul tau nici macar piftie nu se poate face ! Si stii de ce ? Pentru ca in acesta, creierul e deja piftie ! Pentru ca in articol e vorba strict de petrol, crezi ca multe cip-uri din alea de care vorbesti le trebuie rusilor la extractia acestuia ? Ti-am mai spus-o, dupa zbenguiala din padure cu purceaua de mistret in urma careia te-ai pricopsit cu „boli cu transmitere sexuala” (trichineloza), se pare ca ai scapat si anu’ asta ! Guuiitzzz !

  12. Pai de ce au plafonat pretul?Ca ori cum nu mai vor sa cumpere de la rusi,au spus ca este embargo total la produsele rusesti.Astia de la UE si G 7 sant normali la cap.Vorba aia:te urasc dar raman cu tine.

  13. Pare ilogic ca , cumparatorul sa limiteze pretul.
    Dar totusi e posibil , doar ca articolul nu explica concret.
    Pentru a transporta petrolul pe mare , tancurile petroliere trebuie asigurate.
    Majoritatea companiilor care asigura tancurile petroliere sint din Marea Britanie.
    Prin mecanismul asta doresc occidentalii sa forteze Rusia sa vanda la pretul impus de ei ( de occident )
    Fiindca altfel nu vor asigura transportul maritim .
    Sper sa nu gresesc , dar eu asa am inteles ca ii pot forta pe rusi sa limiteze pretul de vanzare.
    Adica e un fel de santaj economic .

  14. Rusia isi produce singura CIP- urile in mare masura. Poate produce pana la nivelul tehnologiei 28n. In Lume s – a ajuns pana la 5n….Daca nu mai poate importa sub 28 n, Rusia va invata sa le produca. Asa cum face China dupa embargoul anerican…Orice embargou poate fi un sut inainte pentru cel sanctionat…..Mai grav e ca vad aici dobitoci care cred ca Rusia nu are cui sa vanda petrolul si gazul!!… Daca nu are cui vinde, reduce productia si isi conserva Resursele energetice, ceea ce este si mai bine pentru Rusia.

  15. Rusia produce zilnic 9 mil barili, din producția totală a OPEC+ de 121 mil barili zilnic.

    Asta înseamnă că prețul petrolului pe bursă va crește proporțional cu reducerea producției Rusiei (care a anunțat ca va vinde doar in condițiile ei).

    Dacă prețul mondial al petrolului crește, înseamnă ca va crește si prețul carburantului in România, ceea ce va genera scumpiri în lanț, că n-am auzit sa fi tocmit Urssula sau Biden vreun stol de păsărele ca sa asigure transportul mărfurilor.

  16. „Flota fantomă” a lui Putin. Rusia a achiziţionat peste 100 de tancuri petroliere pentru a răspunde sancţiunilor occidentale
    Analiştii cred că flota fantomă va reduce impactul acestor măsuri, dar nu va reuşi să îl elimine.

    Administraţia lui Vladimir Putin a declarat că nu va face afaceri cu nicio ţară care aplică plafonul, o poziţie care înseamnă că ar putea refuza să furnizeze petrol în condiţiile stabilite de Occident.

    https://mediafax.ro/economic/flota-fantoma-a-lui-putin-rusia-a-achizitionat-peste-100-de-tancuri-petroliere-pentru-a-raspunde-sanctiunilor-occidentale-21375893

  17. Da.@axon.dar trebuie sa ne lăsăm călcați în picioare de ruși pentru că au petrol ieftin?Acum Ucraina,dar mâine Romania.Polonia.Bulgaria.Etc.Ce garanții îmi oferiți că nu e așa dacă au făcut în Ucraina ce au făcut.Eu chiar lucrez in petrol,și nu dau nici o șansă fără tehnologie.Titeiul se află la adâncimi tot mai mari.Cine are tehnologie avansată,are viitor.Am simplificat ex.cu cipurile,dar trebuie să mă lăsați și pe mine sa am îndoieli în legătură cu nivelul tehnologiei avansate în Rusia.Va dau dreptate că petrolul de la ruși e cel mai ieftin,că au din belșug,mai ales gaze,dar cum rămâne cu moralitatea conviețuirii pașnice? O zi frumoasă.

  18. Cretinii ăștia chiar nu înțeleg că cei care vor suferi suntem noi? Rușii au atâtea posibilități și piețe de desfacere a petrolului lor încât îi doare la basca de această măsură occidentală. Eu cred că rușii stau și se mira de cata prostie exista în Occident.

  19. Inbecilii de occidentali au impresia ca toata lumea trebue sa joace dupa cum cinta ei.Uite ca nu va fi asa si inca odata jagardelele de occidentali o vor lua in bot ,la fel cu celelalte idei cretine aplicate tot de ei.Din pacate cine sufera pt. ideile occidentalilor sint oamenii de rind ,dar speram sa vina si sfirsitul acestei dinastii al occidentalilor si sa ii trimitem inapoi in cocina lor de unde au si venit.Planeta asta nu este numai a lor si nici nu sint ei stapinii ca sa dirijeze restul continentelor si al tarilor, dupa cum vor haznalele lor de creiere.

  20. Dragi comentatori, a sa înțelegeți mai bine articolul învățați următoarele cuvinte, predate la lecția de economie: monopol (un singur producător controlează piața – de ex. statul), oligopol (câțiva producători controlează producția, care pot forma un cartel gen OPEC când nu vor să se concureze între ei – a se vedea și scandalul cu operatorii de telefonie de la noi), monopson (un singur cumpărător – posibil tot statul de ex pt afaceri cu pușcoace) și oligopson (câțiva cumpărători mari pe o anumită piață care pot impune plafonarea prețurilor ca în cazul lui g7).
    Revenind la articol, problema lui G7 e că ei nu reprezintă toți cumpărătorii așa că plafonarea se va răsfrânge doar asupra țărilor lor, adică dacă găsesc fraieri să le vândă la prețul dorit treaba-i bună pt ei, dacă nu fac frigul. Varoanta nr 2 e că mascat își susțin propria industrie extractoare.
    În rest e doar propagandă, cu tot felul ridicări in slăvi a unora și demonizari a altora, ce nu se pretează la oamenii serioși și realiști!
    Să aveți o zi bună!

  21. Toata lume, nu numai rusii, o sa sufere din cauza razboiului. Dar, nimeni nu o sa sufere ca ucrainienii, suferinta lor de fapt o sa fie, de azi incolo, definitiva. Efectiv, Zelensky, in mod public, si fara sa consulte nimica cu poporul ucrainean, a scos la vinzare toata Ucraina. Intradevar, tipul a chemat la investitorii din toata lume sa cumpere bucati din tara, ca sa poata cumpara armele ca sa continue razboiul pina moare ultimul ucrainean. Primii care s-au prezintat sint polonezii, se vede ca au cumparat atita pamint incit, ca parte din afacere, o sa puna parlamentari polonezi la Rada Ucraineana. Incredibil? Nu, e 100@% adevarat, stirea a iesit in ziare europene. De asemenea s-au prezintar americani, canadieni, australieni, olandezi, francezi si nemti, pina si sur coreni. Cum deja Zelensky nu permite sindicate nici nicio forma de representare muncitoreasca, dupa el rolul ucrainienii este sa fie sclavi multumiti ai noilor stapini tarii lor. Asa ii plateste Zelensky la ucrainieni. E, prin urmare, adevarat ce zicea Woody Allen, ca „evreii uresc omenirea”

  22. Da de ce oare nu vine OPEC pe piata cu un pret sub 60 dolari/baril ca forteze rusia sa scada pretul? Asa ca idee!!

  23. Mda , parca vad ca la plafonarea asta si OPEC va plafona extractia de titei si iar se „umfla „pretul barilului…Unde nu-i cap ,vai de UE…..China si India abia asteapta petrolul rusesc. Si Europa va cumpara benzina si motorina de la chinezi si indieni. Deh „Cind Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva ,ii ia mai intii mintile”!Asta-i apusul Europei! Se pare ca vor trai si europenii drama fostelor colonii….Pacat ca @ misteaux s-a „dat la fund”….

  24. Eu zic să le dedicăm o melodie din repertoriul Corinei Chriac, aceea cu „Strada Speranței” să se mai destindă puțin băieți din G7 că au neuronii incinși:

    „Vine sau nu vine, dati-mi un raspuns
    Nu cred chiar de mine sa se fi ascuns.
    Unde umbla? Unde este?
    De mi-ar da macar o veste
    Sa stiu ca exista si mi-ar fi de ajuns

    Sa-i amintiti va rog frumos adresa mea
    Cand va intalniti cu FERICIREA
    Casa cu flori, strada sperantei la parter
    O mai astept si mai sper..” ?

  25. O noua prostie a capitalismului decadent: pretul pietii stabilit de cumparatori, nu de producatori. O noua forma de automutilare. Viitorul este feminin: o prostie, doua prostii !

  26. „Toata lume, nu numai rusii, o sa sufere”

    Unde citesti tu ? Rusii nu pierd ceva, din contra, cifrele nu mint ca babele ! In plus, in poligonul numit Ukraina, rusii si-au consumat toate stocurile de armament vechi si au facut loc armamentului modern facut cu banii pe gazul dat la europeni, sute de miliarde. Lumea are o piata de peste 150 de tari, doar babele legebetizde cred ca ele conduc lumea. Continuati autodistrugerea !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.