Adaptarea rețelei naționale energetice la „verde”, la start

Prima dată, consultanța
Delgaz Grid, divizia de distribuție a grupului german E.ON, a scos la licitație în SCIAP un contract de 1 milion de lei pentru consultanță în vederea redactării și depunerii la Bruxelles a unui proiect de interes european – denumit CARMEN (Carpathian Modernization of Energy Network) care presupune modernizarea și adaptarea rețelei de electricitate naționale la intrări din ce în ce mai mari de resurse energetice regenerabile intermitente.
Pentru că sursele „verzi” de generare a electricității pe care UE le dorește nespus să fie implementate peste tot sunt neconstante, depinzând într-o mare măsură de condițiile meteo, rețeaua trebuie adaptată să reziste sincopelor și distorsiunilor de preluare  a acestor MW, fiind pregătită să asigure fluxuri constante și dacă pe aceste regenerabile nu se poate conta temporar. Acest lucru se poate face fie apelând deîndată la importuri, fie la surse clasice pornibile imediat sau la anumite capacități de stocare ale electricității de care încă noi, ca țară, și nu numai noi, încă nu dispunem în cantități serioase. Acest lucru se poate face doar printr-o digitalizare masivă a rețelei și investiții în stațiile de transformare și în liniiile de înaltă tensiune.
 În acest proiect, Delgaz este asociată cu Transelectrica, monopolul transportului de energie din România (cu nemții liderul de proiect – n.r.), partener extern fiind ungurii de la MAVIR, omoloaga Transelectrica. Acest proiect, ce are perioada de implementare 2023 – 2028, va include ulterior și Republica Moldova și este eligibil a fi finanțat de UE. Consultanța pe care o doresc acum E.ON și Transelectrica să o cumpere va elabora întregul proiect în așa fel încât Bruxelles-ul să îl prindă în finanțarea sa comunitară.
Licitația se face pe repede înainte, ofertele urmând să se deschidă în 17 decembrie. Nu prețul cel mai bun va decide câștigătorul, ci experiența experților – cheie cu care vine consultantu.l
„Proiectul CARMEN va aborda principalele provocări energetice cu care se confruntă UE în domenii precum eficiența energetică, integrarea și interconectarea pe piețele energetice, securitatea aprovizionării și provocările reprezentate de ponderea tot mai mare a surselor regenerabile de energie. Principalele obiective:
• Modernizarea și digitalizarea infrastructurii energetice;
• Pregătirea rețelei electrice pentru o tranziție energetică mai largă către surse regenerabile intermitente;
• Contribuția la crearea unui sistem durabil de aprovizionare cu energie și securitatea aprovizionării. Parteneri in proiect:
• Romania: Delgaz Grid SA, CNTEE Transelectrica
• Ungaria: MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. Perioada estimată de implementare a proiectului: 2023-2028″ este descrierea licitației.

„Greenificarea” și fluxurile volatile

În urmă cu două luni, președintele directoratului Transelectrica și directorul Delgaz semnau acordul de parteneriat pentru CARMEN. La acel moment, oficialii vorbeau, în mare, despre ce va presupune acesta.
„Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizeazã modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție, precum și creșterea interoperabilitãții acestora, atât la nivel național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, se estimeazã modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltã tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice, instalarea în rețeaua electricã de transport  a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic”, arăta Transelectrica.
La rândul lor, nemții de la Delgaz precizau ce înseamnă pentru ei CARMEN. Limbajul este specific corporatist, dar oricum, putem înțelege că proiectul este esențial, că nu prea se va putea fără el și că, ceea ce nu este deloc un secret, că fluxurile de energie „verzi” sunt volatile.
Prioritatea Delgaz Grid o reprezintã accelerarea greenificãrii și digitalizãrii reþelei de distribuție de energie electricã pe care o gestionãm, în vederea integrãrii de o manierã sustenabilã a noilor capacitãþi de energie curatã, dar și asigurarea unui management eficient și flexibil al fluxurilor de energie din ce în ce mai volatile induse de creșterea gradului de penetrare a regenerabilelor în mix-ul energetic național. Inițiativa CARMEN va deveni primul Proiect de Interes Comun din aria tematicã „Smart Grids” de pe teritoriul României, reprezentând cel mai ambițios proiect al companiei noastre, atât din punct de vedere al complexitãții tehnice, cât și al valorii bugetare și o oportunitate majorã de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice din regiunea Nord – Est a României”, preciza Delgaz.
Proiectul CARMEN  apare pe ultima listă PCI a Comisiei Europene, potrivit datelor comunicate de Executivul Comunitar. Promotorul proiectului este E.On, compania germană care administrează una dintre opt zone de rețea ale rețelei electrice de distribuție din România, cea din Moldova. La el mai participă Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei și MAVIR, operatorul rețelei de transport din Ungaria, echivalentul Transelectrica. Proiectele de pe listele PCI, odată aprobate, primesc finanțare directă de la Comisia Europeană. CARMEN poate avea șanse mari, în condițiile în care pe actuala listă PCI sunt doar cinci proiecte
Proiectul acoperă rețeaua electrică din 6 județe din regiunea de nord-est a României dar vizează și dezvoltarea rețelei (smart, comunicații) pe relația România-Ungaria (unde există solicitări crescute de de conectare la rețea a surselor regenerabile) și România-Republica Moldova.
Proiectul va îmbunătăți gestionarea rețelei de distribuție, sporind în același timp eficiența rețelei și calitatea serviciului de distribuție. În plus, Proiectul va conduce la îmbunătățirea interconectării cu rețeaua de transport și va crește capacitatea rețelei de a integra eficient sursele regenerabile de energie în rețeaua de distribuție. Implementarea unei infrastructuri de comunicații bidirecționale și monitorizare interactivă în timp real (prin implementarea SCADA) va contribui la facilitarea comportamentului eficient de consum prin contorizarea inteligentă. Proiectul va contribui la reducerea impactului negativ aupra mediului generat de unele activități” se arată în prezentarea Comisiei Europene.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1072 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Vorbe scoase din curtia de lemn a spwcialistilor doar in comunicare.
    Vom face si vom drege astfel incat nemaiavând industrie, vom importa echipamente energetice din China produse dupa patente vechi achizitionate din Germania, la fel ca cele care se produceau la E.P. Craiova dupa patente vechi ABB.
    Retehnologizati statiile vechi daca mai aveti cu cine sau aduceti asiatici, eventual si pentru intretinere.

  2. Ursula a inteles, cat a putut ea, saraca, ca daca e tensiune alternativa, atunci nu trebuie livrata continuu, cand una, cand alta, depinde de „cate alternative” avem ! In caz de trifazat avem „3 alternative”. Hahaha, mama prostilor e gravida mereu, Ursula a fost de cel putin 7x.

  3. De cîte ori auzim la cineva de smart grid, energie verde, recuperabilă, contoare inteligente, nucleară, digitalizare şi alte bazaconii, înseamnă, în graiul hoților, că vom fi din nou furați.

  4. După 10 ani de certificate verzi, pentru o energie verde și ieftina romanul, davprostul ăla de plătește, are parte de specula pe piata energiei mai ceva că în codru. Adică hidroelectrica da curentul la 117 lei pe Mw pe piața spot, că de acolo au deja profi și, ăștia de ieși zic piața, merg până la 2017 lei pe Mw. Acum din articol vedem că băieții mai vor să acceseze și fonduri UE că e gratis, la fel că certificatele verzi și așa fac ei afaceri și recorduri de profit istorice, iar romanii ajung din ce in ce mai aproape de sărăcia lucie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.