Adversara lui Kovesi, una rece, alta caldă

Procuroarea Mihaiela Moraru Iorga, căzută în dizgrația șefei DNA Laura Codruța Kovesi și scoasă țap ispășitor în dosarul Microsoft, a fost trimisă în judecată de colegii săi de la Ploiești, în dosarul în care este acuzată de favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

În rechizitoriu, colegii săi procurori acuză că în perioada 2015 – iunie 2017, „la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenție directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive și omisive, în sensul că:
– a desfășurat activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești, legal învestiți cu exercitarea acțiunii penale împotriva persoanei respective. Concret, procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectivă urmărit internațional, mai multe discuții informale în cadrul cărora, printre altele, i-a transmis acestuia „aibă un pic de răbdare că lucrurile nu se rezolvă peste noapte”. Același gen de discuții au fost purtate și cu intermediari ai aceleiași persoane, în biroul său din sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată.
– a făcut demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare, a unui dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare în sensul că ar instrumenta o cauză mai veche și care privește aceleași fapte.
După preluarea cauzei privind acea persoană, inculpata Moraru Iorga Mihaiela:
– a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia,
– i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifraudă care au întocmit procesele verbale – mijloace de probă avute în vedere de judecătorul de drepturi și libertăți pentru confirmarea măsurii arestării preventive dispusă față de persoana respectivă, la data de 06.03.2016, fără ca la dosar să existe probe care să releve, în mod rezonabil, intenția infracțională a acestora”.
„Prin aceste demersuri, procurorul a urmărit inducerea în cauză a unor dubii în ceea ce privește amploarea activității infracționale a persoanei respective.
În același context, inculpata Moraru Iorga Mihaiela nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experții desemnați. Mai mult, magistratul a invocat în cuprinsul a patru ordonanțe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condițiile în care acest raport de expertiză ajunsese la inculpată în data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcției Naționale Anticorupție)”, se mai arată într-un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe de altă, Inspecția Judiciară a anunțat că Mihaiela Iorga nu va fi cercetată disciplinar pentru neînregistrarea unui denunț, fiind infirmată rezoluția de începere a verificărilor. De asemenea, a fost respinsă și cercetarea adjunctului DNA, Călin Nistor, în cazul căruia inspectorii s-au sesizat din oficiu.

„Inspecția Judiciară a dispus: Infirmarea rezoluţiei nr. 6390/IJ/1320/DIP/2017 din 23.01.2018, de exercitare a acţiunii disciplinare dispusă faţă de procurorii Moraru Iorga Mihaiela şi Nistor Călin din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) şi t) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată”, transmite instituția.

Articolele menționate se referă la exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă și nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

„Respingerea sesizării, nefiind îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare. 3. Menținerea dispoziţiei de respingere a sesizării privind pe procurorul Moraru Iorga Mihaiela sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată”, a mai decis Inspecția Judiciară.

În cazul Mihaielei Iorga este vorba despre neînregistrarea unor plângeri, sesizarea fiind făcută de conducerea DNA în luna septembrie a anului trecut.

Iorga a fost revocată din DNA anul trecut, însă a fost reîncadrată după o decizie a instanței. Procuroarea ar urma să fie suspendată din magistratură.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pai pana acuma DNA-ul nu stia ? Doar cand a devenit ” oaia neagra ” a Sefei , s-au aflat toate ! Mai sa fie !!!

  2. E adversara lui Kovesi?In sferturi?Pe ce loc e Iorga in lume si pe ce loc e Kovesi,sa pun si eu de un pariu….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.