Veste proastă pentru adversarii lui Dăncilă: „Categoric nu”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Pitești, că dacă nu primește votul de încredere, Guvernul rămâne în forma inițială. Dăncilă a spus, într-o conferință de presă în județul Argeș, că se va decide în CEx o nouă componență a Guvernului.

„Voi discuta despre acest lucru în CEx și vom hotărî data și componența Guvernului și vom veni în Parlament pentru votul de încredere. Indiferent că depune sau nu moțiune de cenzură Opoziția, noi trebuie să venim cu un portofoliu de miniștri. Eu nu aș fi așa de sigură că ne lipsesc 29 de voturi. Eu vreau să văd ce se va întâmpla atunci când mergem în Parlament. Cea mai bună armă în politică e negociere. O să negociem astfel încât să putem merge mai departe. Dacă nu primim votul de încredere, Guvernul rămâne la forma inițială”, a declarat premierul..

Întrebată dacă va renunța la funcția de premier, Viorica Dăncilă a răspuns: „categoric nu”, afirmând că dacă moțiunea de cenzură va trece, atunci va veni un alt guvern.

„În 2016 cetățenii ne-au acordat încrederea lor. Eu nu vreau să mă uit în ochii românilor și să spun am abandonat proiectele cu care am venit în fața dvs. Dacă va fi moțiune și va trece, atunci Guvernul va cădea și va veni un alt Guvern. Cred că dăm dovadă de responsabilitate și că ne dorim stabilitate în această țară. Credem că trebuie să se întâmple democratic, știm că moțiunea e metoda de a dărâma un Guvern. Am spus că nu luăm în calcul să ne retragem de la guvernare”, a răspuns Dăncilă.

Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va merge în Parlament și va încerca să obțină susținerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt. Premierul a adăugat că Iohannis „a înlocuit funcția de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”, după ce Klaus Iohannis a respins toate propunerile pentru miniștri.

Ce zice Zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat că gestul Vioricăi Dăncilă de a merge în Parlament pentru a cere aprobare de remaniere a guvernului este lipsit de riscuri în ceea ce o privește. Chiar dacă propunerea de remaniere a Executivului este respinsă, premierul nu-și riscă funcția. Un prim-ministru poate fi dat jos numai prin moțiune de cenzură, a explicat Augustin Zegrean pentru Digi 24, citat de site-ul postului TV.

Președintele nu avea altă soluție decât să facă trimitere la articolul 85 din Constituție, alineatul 3, spune Augustin Zegrean. Guvernul, prin această propunere de remaniere, își schimbă compoziția politică. În situația aceasta, președintele poate să semneze decretul de remaniere doar în baza aprobării date de Parlament, aprobare solicitată de primul ministru. „Dacă Parlamentul nu aprobă remanierea, rămânem cu ce avem, adică rămân miniștrii în funcție – cei care sunt în funcție, nu cei care au plecat, acolo avem o problemă, acolo vor fi niște interimari”, a spus Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale a subliniat însă că această procedură nu este echivalentă cu o moțiune de cenzură. Primul ministru își pierde funcția de prim-ministru doar prin retragerea încrederii, or retragerea încrederii se face numai prin moțiune de cenzură. Aici suntem în altă situație: articolul 85, alineatul 3 spune că președintele poate să semneze remanierea numai după aprobarea Parlamentului. Neacordarea acestei aprobări nu duce automat la demiterea Guvernului, iar primul ministru nu-și pierde în acest fel funcția. Articolul 107 din Constituție stipulează în ce situații premierul își pierde funcția – fie prin retragerea încrederii prin moțiune de cenzură, fie prin incapacitate, deces etc. Nu suntem acolo, a punctat Augustin Zegrean.

Noi nu avem instituția solicitării votului de încredere”, a insistat Augustin Zegrean. „Primul ministru nu merge la Parlament să ceară un vot de încredere, cum spun mulți, ci merge să obțină aprobare pentru remaniere. Dacă nu primește aprobare, vom vedea atunci ce se întâmplă, dar eu cred că o primește și v-am spus, miniștrii care au fost excluși și pentru care au fost propuși alții să fie în locul lor rămân pe funcții, pentru că nu se acceptă remanierea. În schimb, dacă Parlamentul îi votează pe noii miniștrii, președintele trebuie să-i numească, nu se mai poate opune numirii lor, pentru că de data aceasta, Parlamentul este cel care-i votează, nu mai este doar solicitarea primului ministru. Va fi de discutat, când va fi momentul, n-am mai avut astfel de situație, dar eu cred că aceasta este interpretarea corectă a Constituției”, a precizat Augustin Zegrean, recunoscând că acest aspect ar putea da naștere, totuși, unor dezbateri de natură constituțională.

În opinia sa premierul va primi aprobarea Parlamentului pentru că, din experiența sa de deputat și senator, știe că parlamentarii fac tot ce se poate ca să nu se ajungă la alegeri anticipate. „Nu vor să renunțe nici la o oră din mandatul lor, indiferent de ce spun ei la televizor”, susține Zegrean.

El admite că o respingere a remanierii în Parlament ar putea deschide calea alegerilor anticipate, care sunt solicitate de opoziție, dar în orice caz, anul acesta nu se pot organiza alegeri anticipate, ci numai la anul, după învestirea președintelui care va fi ales în noiembrie.

Augustin Zegrean a explicat pentru Mediafax că în actuala situație, premierul Viorica Dăncilă ar putea rămâne în funcție „cu Guvernul din bucăți” până după alegerile generale din 2020, în cazul în care nu va fi depusă și nu va trece o moțiune de cenzură.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

5 Comentarii

  1. Anul viitor,tot prin august discutam tot despre Guvernul Dancila !Cu cine sa fie schimbat,cu PNL si pârșii de la USR?
    Combinatia PNL+USR e mai dificila in guvernare,politic vorbind, decat a fost PSD+ALDE!

  2. Autorul de erate cu dedicatie basista vorbeste dupa ce aude la televizor. Niciodata nu a putut mai mult in functia in care a parazitat ani la rand. Noroc cu sefu’ Petrov!

  3. Pai sa mearga inainte,sa nu cedeze ! E pe cale sa duca psd-ul la sub 5%,ceea ce „opozitia”nu reuseste de atatia ani !Sa abandoneeze asa performanta,tocmai acum,cand e pe cale sa se intample?! Nu uitati,doamna prim-ministru : „Prin noi insine !”-ura si la gara !

  4. dan când mintea îți va face un pui anunță-mă că nu îl cumpăr.-

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.