Afirmaţii cutremurătoare la Institutul de Fizica Pământului

Afirmaţii cutremurătoare la Institutul de Fizica Pământului. Angajaţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului spun că activitatea este afectată de lipsa fondurilor necesare observatoarelor seismologice. Surse din cadrul INFP spun, de asemenea,  că angajaţii nu au mai primit fonduri de anul trecut.

„De la începutul anului şi până astăzi nu ne-au dat niciun ban pentru reţeaua de interes naţional numită reţeaua de observatoare seismologice. Este o sumă aferentă lunii ianuarie, februarie, martie, aprilie şi o parte din decembrie, pe care nu vor să ne-o deconteze. Directorul şi cu directorul general, cu contabila, au fost la ministru, s-a dat dispoziţie să se plătească, nu s-a plătit nimic. Reţeaua acoperă toată ţara, avem la Vrâncioaia, la Ploştina, la Muntele Roşu, la Carcaliu, la Târguşor, în Oltenia, în depresiunea Haţeg, la Deva, în Munţii Apuseni, în nord în Maramureş, Crişana”, au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, surse din cadrul INFP.

Lipsa unui buget privind cheltuielile de funcţionare ar putea pune institutul în imposibilitatea de a mai colecta date şi de a stabili zonele de producere a unor seisme sau intensitatea acestora, arată sursa menţionată.

„Ce înseamnă subfinanţare? În momentul în care se strică ceva nu mai avem bani să reparăm. Dacă se strică reţeaua, nu mai furnizăm date concrete. Şi o baterie dacă trebuie să schimbi, schimbi, una, două, trei din banii tăi, dar nu poţi face lucrul ăsta la infinit. Dacă nu avem bani, reţeaua poate ajunge în situaţia de a nu mai funcţiona, nu mai putem localiza cutremurele, nu mai putem face studiu de sursă seismică, nu mai putem raporta pe plan internaţional pentru că suntem membri în diverse societăţi şi asociaţii de seismologie unde se contorizează cutremurele la nivel global, Europa, Mediterana şi mările învecinate. Ne excludem din toate”, potrivit sursei citate.

Totodată, lipsa unor bugete afectează nu numai funcţionarea sistemelor seismice ale Institutuluiui Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, dar şi angajaţii instituţiei.

„Suntem 110 oameni toţi, cu toate observatoarele noastre din ţară, cu oameni de servici, cu şoferi, cu tot. Ei nu sunt în stare să finanţeze 110 oameni care sunt membrii Tratatului pentru Combaterea Experienţelor şi Exploziilor Nucleare. Avem contracte cu AFTAC-ul (Air Force Technical Application Center -n.r.) pentru monitorizarea activităţii seismice naturale şi artificiale. Este adevărat că ei finanţează 99,9 la sută, dar şi noi trebuie să finanţăm ceva. Avem reţea de monitorizare a frecvenţelor foarte joase, avem reţea de staţii GPS, suntem membri în diverse asociaţii în care oferim date, primim date. S-a ajuns că începem să nu mai ne luăm bonurile de masă, se renunţă la ele pentru a acoperi salariile. Ce facem mai departe, nu ştiu, care va fi pasul doi „, au mai spus sursele INFP pentru MEDIAFAX.

Conform Hotărârii de Guvern nr.1947 din 10.11.2004, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului se află în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Bugetul de venituri şi cheltuieli se întocmeşte pe baza indicatorilor de performanţă stabiliţi de ministerul coordonator şi se aprobă prin ordin al ministerului coordonator, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.

Institutul naţional hotărăşte cu privire la investiţiile ce urmează a fi realizate, potrivit obiectului său de activitate, finanţarea efectuându-se din surse proprii şi din credite bancare, precum şi din surse bugetare, prin ministerul coordonator.

Chiar dacă finanţarea poate fi făcută din surse proprii, nemulţumirea este legată de suma alocată din bugetul de stat pentru funcţionarea instituţiei. Spre exemplu, potrivit unor documente publice, în anul 2016, din bugetul de stat INFP a primit 230.000 de lei.

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a declarat, pentru MEDIAFAX, că fondurile alocate Institutului pentru Fizica Pământului sunt gestionate de directorii din cadrul instituţiei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Pai, imediat Romania intra in faliment, de unde fonduri si pentru voi?!
    Abia se mai platesc salariile si pensiile, voi nu vedeti sfarsitul?!!!!!!
    Se vede deja, Ieri Avocatul Gheorghe Piperea a demonstrat cu CIFRE de la Registrul Comertului ca o CRIZA Economica in Romaia se apropie…
    La PSD in ca BINEEEEE!!!!

  2. să vezi cum se va cutremura pământul din cauza asta. până acum a stat pe loc dar dacă nu se plătesc inutilii atunci se va cutremura. cred că se va cutremura de câţi bugetari care studiază impactul cosmic administrativo, executivo, politico, juridico asupra oamenilor sunt plătiţi de fraieri. în compensaţie diminuarea”naturală”( prin doctori) de pensionari( care nu mai încasează banii care i-au plătit o viaţă) va echilibra balanta plăţilor şi România va dăinui.

  3. Pai daca afirmatiile vin de la Institutul de Fizica Pământului, n-au cu sa nu fie ” cutremuratoare „.

  4. Ete na, ca de aia nu pot dormi bine Vasilica si Dragnea! Bani sunt doar pentru tarnsfer in paradisurile fiscale. Udrea stie drumul.

  5. Aoleu, ce ne facem daca nu mai putem „localiza” cutremurele de 1 – 4 grade Richter, care se produc zilnic si care nu misca nici macar o frunza din copaci? Tragedie nationala!

  6. Imi cer scuze ; nu vreau sa deranjez pe nimeni .Este nevoie si de acest institut , macar pentru a tine o satistica , corecta , a cutremurelor ! Altceva ? Cucu ! Exista si o parte comica , da’ comica nu gluma ! Domnul director Marmureanu ne ameninta de 29 de ani , ca Romania va fi maturata de un cutremur devastator , cat de curand . Si face asta de 29 de ani , de cateva ori pe an ! Ei bine , orisice natarau , neavizat , stie ca odata si odata , un astfel de cutremur va veni ! Atunci , domnul director va iesi in fata si va zice : ” ati vazut , am avut dreptate ! Ce va spuneam eu ? Stiinta , domnule , stiinta !” Hi,hi, hi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.