Agricultorii francezi şi spanioli. UE, ultimatum!

Circa 300 de agricultori francezi şi spanioli au blocat joi cu tractoarele punctul rutier de taxare Biriatou la frontiera dintre Franţa şi Spania, unde au transmis un „ultimatum” către UE şi instituţiile comunitare, în special Comisia Europeană, cerând de la 1 iunie scutirea completă de taxe a combustibilului şi energiei folosite în producţia agricolă, transmite AFP.

„Au două luni să găsească o soluţie, noi ne vom întoarce acum să muncim în fermele noastre, dar dacă va fi nevoie vom reveni aici la începutul lunii iunie” pentru noi proteste, a declarat un reprezentant al manifestanţilor.

„Este prima dată când ne mobilizăm împreună şi probabil nu va fi ultima”, a spus la rândul său un fermier spaniol despre acest protest comun al agricultorilor din Franţa şi Spania.

Agricultorii din mai multe state ale UE, atât din Vest cât şi din Est, s-au mobilizat masiv la proteste de la începutul anului şi continuă să o facă. Ei protestează în special contra concurenţei neloiale făcute de produsele ucrainene scutite atât de taxe vamale cât şi de obligaţia respectării standardelor europene, astfel că sunt comercializate în UE la preţuri de dumping sub cele ale producătorilor locali.

De asemenea, numeroase produse agricole ucrainene nu ajung pe pieţele către care sunt expediate, cum ar fi de pildă cele exportate către Africa şi Orientul Mijlociu, şi rămân în statele UE, constată organizaţiile agricole, care au avertizat că, în aceste condiţii, „agricultorii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia îşi vând în prezent produsele la preţuri cu circa 40% sub preţurile pieţei, aceasta presupunând că reuşesc să vândă”, iar „mii de exploataţii se confruntă cu ameninţarea iminentă de faliment”.

Agricultorii europeni denunţă în plus restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu înscrise în Pactul Verde al UE, preţurile de achiziţie prea mici pentru producţia lor în cadrul Politicii Agricole Comune a UE şi creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

5 Comentarii

  1. Romania este una dintre principalele vinovate pentru necazurile fermierilor europeni, pentru ca datorita guvernului ei corupt, se faciliteaza transportul si vanzarea cerealelor toxice si neconforme pe pietele europene. Singura solutie ar fi interzicrea totala a tranzitului produselor agricole ucrainene pe teritoriul Romaniei. Nici un produs agricol din Ucraina sa nu fie admis sa intre pe teritoriul Romaniei.

  2. Bloomberg scrie ca unele din guvernele europene fac simulari despre cum sa raspunda unei crize de mancare… printre cauzele principale, fenomene meteo extreme care o sa distruga recolte importate, recolte distruse (lol, probabil alea fara pesticide si ierbicide, masuri impuse de UE), lipsa fertilizatori pentru culturi (hhhmm), anarhie la nivel local si miscari populare care o sa atace elitele si corporatiile. Interesant nu? mai tineti minte cand faceau simulari pentru o pandemie, inainte de plantdemie? simulari de atacuri cibernetice? astia va spun din timp ce va pregatesc si toata lumea doarme

  3. Corect @Transumanu, o solutie simpla si eficienta! Si daca adaugam si blocarea transporturilor de arme catre Ucraina ar fi si mai bine in e priveste viitorul Romaniei.

  4. ..”Romania este una dintre principalele vinovate”1.

    De acord: pe teritoriul RO!

    BARJELE care transporta enorm, pe Dunare, Circula, asa, de capul lor, NUMAI PRIN RO?🤐

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.