Agricultura și procesarea în zodia războiului! Prețurile au sărit în aer

Agresarea Ucrainei de către Rusia începând cu luna februarie 2022 are un impact deosebit de grav asupra sectorului agricol și are drept consecințe perturbări ale lanțurilor de aprovizionare și a contribuit semnificativ la creșterile majore a prețurilor la energia electrică, gaze naturale, combustibil și transport, se arătă în nota de fundamentare a unui proiect de OUG privind instituirea unei scheme de ajutor de sta pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Totodată, se spune în documentul amintit, situația determinată de creșterea prețului pe piață la energie și gaze naturale și efectele negative majore provocate asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură, are efecte negative raportate la creșterea costurilor de producție la niveluri nesustenabile și implicit a prețurilor pe piață a produselor agricole primare, inclusiv a celor destinate procesării pentru consum uman sau furaje pentru animale.

Prețurile la energie electrică și combustibil au crescut cu 25% în mai 2022, față de decembrie 2021, creșteri de peste 23% înregistrându-se și la gaze, raportat la aceasi perioadă, iar impactul acestor creșteri de prețuri se resimte și în privința lichidității, volatilității piețelor, lipsei accesului la o finanțare urgentă și necesară.

În contextul dat, printre cei afectați sunt și procesatorii de produse agricole primare, respectiv opratorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, e fabricare a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă din cauza creșterilor în lanț a prețurilor la utilități, care pot avea ca rezultat distorsiuni în lanțul de aprovizionare cu stocuri de produse agricole primare, respectiv grâu, porumb, floarea soarelui, orz, rapiță și soia, lapte crud materie primă pentru procesare, necesare unor sectoare vitale atât pentru asigurarea nevoilor de consum al populației, precum produse de panificație, făină, mălai, ulei de floare-soarelui, lapte și produse lactate, cât și sectoarelor de producere a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Creșterea prețului pe piața la energie și gaze naturale are efecte negative raportate la creșterea costurilor de producție la niveluri nesustenabile și implicit pe piața produselor agricole primare, care conduc la prețuri crescute pentru produsele procesate oferite populației și pentru furajele necesare pentru animale.

În perioada scursă de la declanșarea războiului din Ucraina s-au înregistrat factori perturbatori atât în piața cerealelor și semințelor oleaginoase, cât și în funcționarea normală a sectoarelor morărit și fabricare uleiuri, din cauza blocării exporturilor de cereale din Ucraina și Rusia prin Marea Neagră și dezechilibrarea comerțului cu grâu din Africa, blocarea exportului e cereale din Ucraina prin Marea Neagră și limitarea la ce se poate tranzita prin România și Polonia, precum și blocarea accesului la inputurile pentru agricultură provenite din Rusia și Ucraina.

Intervenția militară a Rusiei în Ucraina a avut consecințe negative multiple în sectoare economice importante, cuantificate prin creșteri accentuate ale prețurilor la materia primă precum grâu, porumb, floarea soarelui, orz, rapiță și soia, care au crescu cu 20% în martie 2022 la începutul războiului, iar începând cu trimestrul 2 al anului 2022 s-au dublat față de aceeași perioadă a anului 2021, iar prețul laptelui crud materie primă la poarta fermei a crescut cu circa 20% în luna martie 2022 față de anul 2021 și cu circa 28% în luna august 2022 față de luna martie 2022, precum și faptul că prețul energiei electrice a înregistrat creșteri cuprins între 80% și 100%, iar constituirea stocurilor e produse agricole primare precum grâu, porumb, floarea soarelui, orz, rapiță și soia, lapte crud materie primă, necesare procesării, a fost afectată de creșterea costurilor cheltuielilor logistice de transport/colectare pe fondul creșterii prețurilor la combustibiil, cu 25-30%.

Perioada scursă de la declanșarea războiului din Ucraina, în special martie 2022-iunie 2022, s-a caracterizat prin creșteri accentuate ale prețurilor la produse materie primă precum grâu, porumb, floarea-soarelui datorate creșterii cererii pe piață în contextul interzicerii/diminuării drastice ale operațiunilor comerciale cu astfel de produse, derulate tradițional de Rusia și Ucraina. Totodată, în perioada amintită sectoarele de procesare cereale, fabricare de uleiuri și grăsimi, fabricare produse lactate, preparare de hrană pentru animalele de fermă, au înregistrat creșteri la toate elementele de cost e procesare, repsectiv manopera, alte cheltuieli, cu procente de circa 27%.

Aceste aspecte se cuantifică și în faptul că s-a diminuat semnificativ capacitatea financiară a procesatorilor, respectiv operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, e a-și constitui pe parcursul acestui an stocuri de materie primă necesară desfășurării activității, respectiv stocuri de grâu, porumb, floarea soarelui, orz, rapiță, soia, lapte crud materie primă și se pot periclita atât securitatea alimentară la produse de bază care includ și produse de panificație, făină mălai, ulei de floarea soarelui, lapte consum și produse lactate, cât și la necesarul de nutrețuri pentru hrana animalelor de fermă.

Urmare acestui fapt, pentru exemplificare, pe fondul constituirii unor stocuri de materie primă cu prețuri ridicate și a înregistrării unor cheltuieli de proucție ridicate, prețul făinii de grâul a înregistrat creșteri de circa 41% în iunie 2022, sau prețul laptelui crud materie pirmă la poarta fermei a crescut cu circa 20% în luna martie 2022 față de anul 2021 și cu circa 28% în luna august față e luna martie 2022, afectând gradul de renabilitate al sectoarelor de procesare respective și existând o presiune majoră asupra prețului la pâine și produsele de panificație, sau al prețului la lapte de consum și produse lactate, iar influențele sociale ale acestui aspect pot fi ridicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Daca Ciolacu nu-l luxa pe Daea si-l aducea de la bun inceput in guvern , Romania avea sansa de a face bani frumosi cu cerealele si nu numai in acest an si cel urmator. Omul sfinteste locul.

  2. Romania are teren arabil cu sol de calitate si la fel ca la productia de energie ba de nevoie importa energie, ba depozitele nu sunt pline. Isi merita soarta cu imprturile de aluat congelat de legume sau fructe care se pot produce national. Fara cartofi si ceapa din Spanaia sau Olanda nu pot trai marile retele de magazine, fara vreo legatura cu razboiul ca la fel ca acum era si cu o decada in urma. Vremurile s-au schimbat smecherii numiti „traderi” si slugoii lor guwernamentali.

  3. Dați vina pe razboiul din UrkHaina pentru MIZERABILA ADMINISTRARE A ROMÂNIEI!
    O țară plină de resurse, ajunsă o Colonie Licurice Eșuată datorita caracatiței masono-securice aflată la butoane.?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.