Ai avut bilet de avion și cursa a fost anulată? Trebuie să știi asta!

Un grup de 12 state membre ale UE, printre care şi România, au cerut miercuri Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind că transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru zboruri ulterioare, relatează Reuters.

Pandemia de coronavirus a obligat companiile aeriene să blocheze la sol avioanele pentru mai mult de o lună astfel că mai multe companii precum Lufthansa şi Air France KLM încearcă să obţină sprijin de la stat.

Într-o scrisoare comună trimisă miercuri, miniştrii Transporturilor din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia şi Portugalia au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor. Semnatarii scrisorii susţin că Executivul comunitar ar trebui să propună de urgenţă acest amendament, conform căruia consumatorii vor fi obligaţi să accepte vouchere în locul returnării banilor, cu anumite condiţii.

Voucherele ar trebui să fie valabile pentru o perioadă limitată de timp şi ar trebui să includă dreptul rambursării banilor dacă nu sunt folosite până la data limită. De asemenea, ar trebui să fie oferită o protecţie împotriva riscului de faliment al companiilor aeriene.

Conform miniştrilor Transporturilor, această soluţie ar ajuta companiile aeriene, care se confruntă în prezent cu probleme de lichidităţi, şi de asemenea oferă un nivel adecvat de protecţie a consumatorilor.

Cu toate acestea, recent comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a spus că transportatorii aerieni trebuie să returneze banii pentru zborurile anulate şi pot oferi vouchere numai dacă pasagerii acceptă voucherele în schimbul returnării banilor.

Miniştrii Transporturilor din UE urmează să se întâlnească miercuri în videoconferinţă, alături de omologii lor din Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein, pentru a discuta cum să îşi coordoneze măsurile de relaxare a restricţiilor de călătorie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Mi se pare un compromis de bun simt, pentru ca nici companiile aeriene si nici calatorii nu sunt vinovati pentru aceasta pandemie. Amanand zborul, companiile isi pastreaza banii pentru servicii, iar calatorii pot beneficia fara sa plateasca de calatorii la o alta data. Ambele parti pierd cate ceva, dar in acelasi timp si pastreaza ceva.

  2. PNL-istă idee! Și românii pun botul la toate legile care favorizează companiile în detrimentul persoanelor civile. Ți-ai luat cu eforturi bilet la avion să mergi în Franța sau Canada sau USA la un botez sau la o nuntă că începeau nunțile de sàmbatâ. Nu te mai poți duce și oricum probabil numarul de persoane și acolo este limitat sub 10. Capeți în deșteptăciunea romànească un vouchere să te stergi cu el undeva? Aveai bilet să zicem pentru Atlanta statul Giorgia. A că poți merge cu voucherul concediu. Când? Se fac rezervări? Garantează cineva că nu ne o revenire cu noi restricții. Elor de peste 65 tinta este tomna lui 2021. După ce oamrnii au pierdut evenimentul sau concediul programat acum să piardă și banii de bilet de avion, avion care oricum nu a zburat, a fost oprit la sol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.