Ai noștri, mai cu moț! Cum procedează Germania și Franța în cazul AstraZeneca

Persoanele cu vârsta sub 60 de ani vaccinate în Germania cu o primă doză de la AstraZeneca vor primi la rapel un alt vaccin, au decis marţi seara ministerele regionale ale Sănătăţii şi cel federal, transmite AFP.

Germania a decis pe 30 martie să restricţioneze utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, din cauza cazurilor rare de tromboză raportate în Europa.

Persoanele din această grupă de vârstă care au primit o primă doză de vaccin de la AstraZeneca înainte de această dată vor beneficia la rapel de serurile BioNTech/Pfizer sau Moderna, disponibile în Germania, au decis oficialii din domeniul sănătăţii la sfârşitul unei reuniuni, potrivit agenţiei de ştiri DPA.

„Soluţia găsită oferă o bună protecţie”, a declarat pentru DPA preşedintele Conferinţei miniştrilor Sănătăţii şi responsabil pentru Bavaria, Klaus Holetschek.

Miniştrii au urmat astfel recomandarea emisă săptămâna trecută de Comisia pentru vaccinuri (STIKO).

Germania a decis, la fel ca multe alte ţări, să rezerve utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele mai în vârstă, deoarece s-au observat cazuri extrem de tromboze la subiecţii mai tineri.

Până la data de 2 aprilie, au fost raportate 42 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca. În 35 de cazuri, a fost vorba despre femei cu vârste între 20 şi 63 de ani, iar 8 persoane au murit.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Germania, circa 2,2 milioane de persoane cu vârsta sub 60 de ani au primit o prima doză de la AstraZeneca în ultimele săptămâni.

Franța a luat aceeași decizie săptămâna trecută

Persoanele cu vârsta sub 55 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca în Franța vor face rapelul cu un alt vaccin coronavirus.

Declarația aparține ministrului Sănătății, Olivier Véran, potrivit Agenției ANSA.

„Este absolut logic”, a spus Véran, menționând totuși că anunțul oficial va veni de la Institutul Superior de Sănătate (Has) într-o conferință de presă, vineri.

Institutul Superior de Sănătate a suspendat în 19 martie administrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei care au sub 55 de ani.

„The Telegram” scrie că autoritatea franceză de sănătate va anunța vineri că serurile Moderna și Pfizer ar trebui folosite la rapel pentru persoanele cu vârsta mai mică de 55 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca.

Cu toate acestea, Olivier Véran a reiterat ideea că Franța continuă să încurajeze folosirea vaccinului AstraZeneca.

Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască contractele pentru vaccinurile COVID-19 de anul viitor cu companii precum AstraZeneca și Johnson & Johnson (J&J), a informat miercuri cotidianul italian La Stampa citând o sursă din Ministerul Sănătății din Italia, anunță Reuters.

„Comisia Europeană, în acord cu liderii multor țări UE, a decis că nu vor fi reînnoite la expirare contractele cu companiile care produc vaccinuri cu vector viral”, a scris ziarul.

Bruxelles-ul ar prefera să se concentreze asupra vaccinurilor COVID-19 care folosesc tehnologia ARN messenger (ARNm), cum ar fi Pfizer și Moderna.

Comisia Europeană solicită clarificări de la J&J cu privire la anunțul „complet neașteptat” al companiei privind întârzierile în livrările de vaccin COVID-19 către UE, a declarat marți un oficial al UE pentru Reuters.

Cum se procedează în România?

Valeriu Gheorgiță a anunțat pe 8 aprilie că România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă. „În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informtiv pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze”, preciza  Gheorghiță.

Marți, coordonatorul campaniei de vaccinarea a declarat că administrarea rapelului persoanelor imunizate cu AstraZeneca a început din 12 aprilie, iar peste 95% dintre cei programaţi s-au prezentat.

„A început de ieri rapelul persoanelor cu vaccin de la AstraZeneca. Pot să vă dau exemplul zilei de ieri, peste 95% din cei programaţi la rapel s-au prezentat. Reamintesc faptul că o bună parte dintre persoane au avut posibilitatea să facă rapelul chiar înainte de săptămâna a opta din diverse motive. (…) Poate sunt persoane care au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2 şi nu reiese din statistica pe care am regăsit-o la celelalte tipuri de vaccinuri. Noi apreciem, cel puţin în baza datelor înregistrate în ziua precedentă, un număr corect, un număr optim de persoane care s-au programat pentru cea de-a doua doză şi cred că a fost decizia înţeleaptă pe care persoanele respective au luat-o”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria

A mai precizat că, în momentul de faţă, pentru doza de rapel cu AstraZenca, experţii români au stabilit un interval de opt săptămâni, însă acesta este „mai larg”, între patru şi 12 săptămâni.

„Ceea ce s-a observat din datele existente, cu cât perioada la care facem cea de-a doua doză de AstraZeneca este mai mare, la interval de opt săptămâni, chiar mai mult, până la 12 săptămâni, cu atât răspunsul imun este mai bun”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, în cazul celor care au primit o doză de AstraZeneca şi care nu mai doresc rapelul cu acelaşi vaccin, în baza datelor existente până la acest moment, nu este recomandat ca a doua doză să fie de alt tip de ser anti-COVID.

„Rapelul cu alt vaccin nu este în momentul de faţă susţinut de dovezi ştiinţifice, mai mult decât atât, OMS a precizat cât se poate de clar că nu avem o bază ştiinţifică pentru a recomanda asocierea de vaccinuri care folosesc tehnologii diferite. Cu siguranţă că în perioada lunilor următoare vom avea acces la acele date, însă, astăzi, nu avem, repet, un fundament ştiinţific pe baza căruia să luăm aceste decizii”, a indicat Gheorgiță.

Autoritățile române au mai anunțat că în câteva zile va începe vaccinarea fără programare cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

Din dragoste de AstraZeneca: Vaccinare fără programare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8518 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Cetatenii francezi conteaza

    in Franta beneficiile vaccinarii cu AstraZeneca mu depasesc pierderile …..

  2. Avem vreo 4 sau cinci variante prin ce fel de vaccin sa mori.

  3. Stati putin, deci prima injectie cu AstraZeneca, iar rapelul cu…alt vaccin?!
    Pai asta demonstreaza ca vaccinurile sunt de fapt apa de ploaie, si nu conteaza cum si in ce ordine se fac…Iar obiectivul real din spatele campaniei globale de vaccinare nu e imunizarea, ci urmarirea electronica permanenta a tuturor cetatenilor!
    Dati la o parte perdeaua de fum si sa vedem efectele!!!

  4. He he ! Cam ca in bancul cu mama molie care le spune moliilor mici : „Cine nu maninca ciorapel nu papa nici mohair !” … Va dati seama in ce stare de jegosenie au ajuns astia, momesc francezii ca pe cobai, cu o cursa in care atirna cascavalul „Pfizer” dar, odata fraierii intrati pentru ceva iluzoriu dupa ei se inchide „usa” AZ !! O sa ajunga in curind sa procedeze ca magazinele satesti care, atunci cind iaurtul „X” ramine pe raft si se apropie de data de expirare e scos la „50% reducere” !

  5. Cum e posibil sa faci o asemenea afirmație din partea col. Dr. V. GHEORHITA : „Beneficiile sunt mai mari decât riscurile” , adică dacă eu mor, beneficiile lor sunt mai mari decât riscul meu de a muri ! PS: Gândire criminală care trebuie pedepsită!

  6. Este foarte clar ca vaccinul de la Astra Zeneca este foarte bun,poate cel mai bun pentru cei in varsta,cu dezvoltarea cea mai mare de antivirusuri,si deja s-a constatat ca fiind cel mai bun vaccin contra variantei britanice a covidului,la britanici fiind deja vaccinati cateva milioane de oameni si fara probleme prea mari,pentru ca la ei s-au vaccinat incepand cu cei mai in varsta,iar cei mai tineri nu au fost vaccinati inca.Vaccinul respectiv este foarte bun,dar nu pentru cei tineri care au un sistem imunitar puternic si la care acest vaccin poate sa dezvolte o supraincarcare cu antivirusuri care supraincarcare devine daunatoare pentru organism,creaza poate prea multa reactie antivirala si astfel se produc boli autoimune si chiar si acele cheaguri de sange periculoase.Dar de aici se mai naste si intrebarea daca nu se ajunge la o prea mare reactie antivirala si boli autoimune in cazul celor care au avut deja covid cu sau fara simptome,au anticorpi deja dezvoltati,iar vaccinarea cu orice fel de vaccin nu devine periculoasa prin asazisa supraimunizare.

  7. Fara suparare, toata lumea a inteles.
    „o supraincarcare cu antivirusuri care supraincarcare devine daunatoare”
    Catu ai facucultate, antivirusurile dauneaza, imprumuturile eee ?
    Adicalea AZ daca-l faci, supraincarcarea e di’vina, da’e bun, aaa … cam asa :O

  8. Tzatza Anjelica face experiente pe batrani. Considera ca nu-i o paguba daca mierlesc.

  9. Se pare ca si in alte tari e plin de imbecili, nu doar la noi!Pentru 1 (unu) un deces la un milion de vaccinari nu opresti un proces care salveaza mult mai multe vieti!Nici pentru acel caz de 1 la un milion nu este clar ca vaccinul a cauzat decesul!Orice s-ar spune, faptul ca astazi, la un an de la debutul pandemiei, avem mai multe vaccinuri disponibile, este un adevarat miracol!Intr0 lume normala, ar trebui sa fie cozi la vaccinare, indiferent de „sortiment”, fiindca numai asa se poate opri rapid pandemia!Esr=te incredibil ca, desi pretindem ca am iesit din Evul Mediu, multi refuza sa se vaccineze, inclusiv unii dintre „eroii in halate albe”!Treziti-va , oameni buni , si mergeti sa va vaccinati, indiferent cu ce ser anume!Eu m-am vaccinat cu Astra Zeneca (fiindca acolo am gasit loc) si nu am avut nicio problema!

  10. Auziti ce exprimare de medic! Citez:”Este greu sa salvezi un pacient atunci cand…”!
    https://www.stiripesurse.ro/fostul-manager-spitalului-victor-babes-este-greu-sa-salvezi-este-intubat-atunci-cand-nu-oxigen_1739190.html
    Bai manipulatorilor, cum va permiteti sa folositi cuvinte ca „salcat/salvati” daca voi sunteti medici care tratati bolnavi?
    V-ati vazit sau va credeti salvatori ai cetatenilor in locul pompierilor, din gropi, din dezastre, din flacari? Nu cumva folostiti exprimarea pentru mita sau plata contra momentul salvarii? Voi sunteti doar medici obligati prin nuramantul lui Socrate, sa tratati si vindecati bolnavi, si NU SALVATORI! Sunt salvatiri reali in Romania, voi nu aveti ce cauta ca entitate in categoria salvatori! Sa va intre dracului in capul ala sec care isi aroga expresii ce nu au legatura cu studiile si profesia practicata!

  11. „experţii români” ?? care-s aia ? experti in ce anume exact…? CUNOASTE VREUNUL DINTRE ACESTI „EXPERTI” AKA „SPECIALISTI” CE CONTIN EXACT SERURILE CARE SE BAGA IN ROMANI? A FACUT CINEVA O VERIFICARE OFICIALA IN VREUN LABORATOR ACREDITAT ROMANESC ? NU ACREDITAT DE SECURIMEA SOROS, DAR ACREDITAT DE ROMANIA? ALOOOOO !! ASTA ESTE STIRE PENTRU SPALATII PE CREIERI CUMVA ?? VOI MAI GANDITI ?? DACA NU PENTRU VOI PENTRU COPIII VOSTRI DACA II AVETI !! m e n g ele plan-demici vreti sa spuneti ? G E N O C I D !! ROMANIA TREZESTE-TE !

  12. Au înlocuit tusea cu junghiul. Pe când numirea Dianei Șoșoacă (nu pot să-i spun doamnă că îmi plesnește tastatura) la MAI sau SRI, SIE și ce-mi mai place mie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.