Al doilea om din Poliția Capitalei, reținut de DNA

Directorul General Adjunct al Poliției Capitalei, comisarul-șef Roberto Ababei, a fost adus cu mandat la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de trafic de influență. Potrivit surselor citate de Realitatea.net, Ababei este suspectat de corupție. Ajunctul șefului Poliției Capitalei ar fi primit mită în valoare de 10.000 de euro pentru a interveni în favoarea unor firme la Poliția Economică.

Roberto Ababei a devenit al doilea om din Poliția Capitalei în februarie 2013, la 40 de ani. Ababei fusese șef la Politia Sectorului 2 și a urcat în ierarhie în urma unui concurs în care a fost singurul candidat. Un post cu dedicație pentru Ababei.

În ultima declarație de avere, Ababei nu figura cu vreun imobil în proprietate, ci doar cu un autoturism Audi A6 și cu un credit în franci elvețieni. Soția sa este tot ofițer în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București.

ACTUALIZARE

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție prin Secția de combatere a corupției au dispus – conform unui comunicat de presă publicat pe pagina de Internet pna.ro – punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 14.10.2015, a inculpatului

ABABEI ROBERTO – ȘTEFAN, director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (D.G.P.M.B.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada 14 iulie – 06 august 2015, inculpatul Ababei Roberto – Ștefan, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, în mod direct și pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totală 13.000 euro (în două tranșe 3.000 respectiv 10.000 euro) și produse alimentare, lăsându-i pe aceștia să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală, săvârșite de cele două persoane, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau.
De asemenea, în același context, inculpatul Ababei Roberto – Ștefan le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndrumă și controlează activitatea serviciului anterior menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din cadrul D.G.P.M.B. să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpatului Ababei Roberto – Ștefan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 15 octombrie 2015, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.