Alăptarea în spațiul public și amenda

Alăptarea în spațiul public și amenda. Interzicerea în orice mod a alăptării unui copil în spaţiul public sau evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează un copil constituie contravenţie. Este parte din textul legii privind alăptarea, act normativ promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis.

Măsuri privind prevenirea discriminării

Legea are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

De asemenea se propune reglementarea regimului sancţionator pentru unele fapte care au legătură cu alăptarea copilului până la 24 de luni în spaţiul public.

„Următoarele fapte constituie contravenţii: a) evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil; b) interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil; c) refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăpteză un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv”, conform proiectului de lege.

Cuantumul amenzilor

Contravenţiile prevăzute sunt amendă între 100 şi 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Legea este o ura din partea lui Csolosh, poate sa nasca, dar nu poate sa alapteze.

  2. Prin extindere, orice poate manca in orice spatiu. Daca va da cineva afara dintr-un spatiu spunand ca nu aveti voie sa mancati, este discriminare fata de bebelusi si respectiv limitarea dreptului uman la hrana.

  3. Ochii reprezinta unica extensie a creierului in afara cutiei craniene omenesti si tot ce este vizual este extrem de important pentru creier sa sintetizeze in emotie prin retina.
    Atunci cand vezi un bebelus la san se declanseaza niste emotii mixte, inclusiv sexuale din cauza vizualizarii unor parti de corp nude la femei. De exemplu unei femei ii poate crea sentimentul de greata, vizual observand in parc pe borduri cum o lauza alapteaza un bebelus cu praf si bacterii.
    Desi traim intr- o societate deschisa la sexualitate si ar fi irelevant ce emotii declanseaza, faptul ca numeroase bacterii ajung in alimentatia bebelusului fiind in medii improprii de hranire l-ar proteja pe el in primul rand de o femeie libertina si hiperactiva – opinia mea generica.
    Daca se propune aceasta amenda poate ca ar fi ca un heads up si pentru lauze ca nu e 100% corect sa se expuna si in caz de urgenta lauza va accepta gratios sa plateasca, dar va fi one time only.

  4. si nu uitati:masca pe fatza!
    (daca se pune problema de alaptare clar nu prea curind vor capata drepturi cei care plimba catzelu,pisica sau gaina:
    e in popor o preconceptzie-„animalele sunt murdare”)

  5. legea asta e data de csalasz cu gandul ca poate ramane gravid si sa isi poate alapta copilul si in spatii publice… un tablou care nu trebuie ratat !

  6. @secu-iul sarlist > analogia era valabila cu bautul (palinka), starea ta permanenta de sugar.

  7. Dacă îţi este foame te opreşti la prima dugheană şi îţi cumperi ceva de înfulecat.Un sugar care are sânul lângă guriţa lui ce poate face?Îşi cere drepturile.Cum? Plângând.Şi atunci ce poate face o mamă care ştie cel mai bine că celui mic îi este foame?Îl hrăneşte pt că cel mic nu ştie că un idiot stă cu ochi căscaţi la sânul mamei.

  8. Legea asta e o porcarie! Copiii se alapteaza in mediu curat, fara praf si microbi. Doar mamele bronzate natural si nici alea toate, obisnuiesc sa-si alapteze puradeii pe strada. Si initiatorul legii si cel care a promulgat-o habar n-au ce nevoi au sugarii. Ciolos suge la Valerie, iar Klaus, la Carmen, dar nu tita.

  9. Societatea asta a inebunit de tot. Toate cele care trebuiesc facute ci decenta si discretie se fac acum in vazul lumii. Cat mai e pana vom umbla goi pe strada?

  10. Legea nu spune nimic deosebit sau nelalocul lui intrucat rromulanele alapteaza in public de cand lumea si etnia. Ad extenso, de ce nu ar face la fel si ne-rromulanele?! Ce, ele or hi mai proaste?

  11. Unde-i dreptul copilului ??. INAINTE SA DATI O LEGE PROASTA GANDITI MACAR LOGIC !.
    ATI CREIAT ACELE SPATII UNDE UN SUGAR SA FIE ALAPTAT IN CONDITII IGENICE ??, SAU SA FIE SCHIMBAT DE SCUTECELE PLINE !!.
    CINE NU ARE COPII NU LE CUNOASTE NEVOILE ,UN COPIL ARE NEVOI LA ORCE ORA ,INDIFERENT CA ESTI LA PLIMBARE SAU ESTI IN MIJLOC DE TRANSPORT,TREN ,AVION PE DISTANTE LUNGI.ASA CUM SUNT NECESARE WC PUBLICE PENTRU ADULTI SI CEI MICI AU NECESITATI FIZIOLOGICE .
    DA-L AFARA PE PROSTUL CARE TI-A BAGAT IN MAPA LA SEMNAT O TAMPENIE.

  12. De ce ai da pe strada/spatiu public, ma uit cu groaza si la biberonul care poate contine ceva statut/alterat si ma gandesc cat de inconstiente sunt. Corect e sa hranesti acasa intr-un spatiu cu putini germeni, cu putine priviri si mai ales igienic. E specific unei anumite etnii, iar gestul nu deranja pe nimeni pt ca ei au o alta traditie. O persoane educata are si pudoare, deci nu prea cred ca vor apare in peisaj astfel evenimente. Sunt confundate femeile cu curcubeul ce se manifesta explicit de cate au ocazie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.