Iași

Alba-neagra cu un tezaur

Direcția Județeană pentru Cultură a sesizat Inspectoratul de Poliție în legătură cu încălcarea legii în privința monedelor vechi descoperite recent la Mănăstirea Frumoasa

@ deși este angajat al Complexului Național Muzeal ,,Moldova,, , arheologul  Mădălin-Cornel Văleanu a sfidat legea și conducerea instituției, refuzînd să predea către Palatul Culturii monedele descoperite, deși i s-a cerut asta în mod repetat

@ Serviciul de Investigații Criminale anchetează de două săptămîni acest caz, dar tergiversează soluționarea și, între timp, îi dă dreptate lui Văleanu:  nu există infracțiune

@ directoarea Palatului Culturii, Lăcrămioara Stratulat, încearcă să mușamalizeze scandalul, deși recunoaște că subalternul său a ignorat cererile sale repetate de a preda tezaurul

Tezaur cu confuzii, bizarerii și sesizarea Poliției

Încă de pe 9 august, cînd primarul Mihai Chirica a anunțat, public, descoperirea ,, tezaurului de la Mănăstirea Frumoasa ,, , monedele despre care s-a vorbit au fost înconjurate de confuzii și bizarerii. Agenția publică de știri ,, Agerpres ,, și agenția de știri a Patriarhiei Ortodoxe, ,, Basilica,, , anunțau că s-au descoperit 14 monede, dar publicau fotografii în care apar 28 de monede, la fel ca Radio Iași și alte canale de presă. ,, Ziarul de Iași ,, scria că sînt 16 monede, dar publica tot o fotografie cu 28 de monede.

În textul articolului din ,, Ziarul de Iași ,, sînt 16 monede, în poză deja s-au înmulțit

În zarva creată de această importantă descoperire arheologică, nimeni n-a dat atenție acestor detalii bizare, ele fiind puse, eventual, pe seama impreciziei tradiționale a jurnaliștilor. Numai că, la trei săptămîni de la apariția în spațiul public a știrilor despre ,, tezaurul de la Frumoasa ,, , semnele de întrebare legate de aceste monede sînt mult mai multe și mult mai grave. Iar pentru a le soluționa a fost cerut și ajutorul Poliției Județene.

Cel care a sesizat în scris poliția este șeful Direcției Județene pentru Cultură ( DJC ), Virgil Băbîi. Conform declarațiilor făcute de acesta pentru ,, 7 Iași ,, , motivul pentru care a făcut sesizarea către poliție este legat de încălcarea normelor legale privind descoperirile arheologice care sînt susceptibile de a face parte din patrimoniul național. Mai exact : arheologul  Mădălin-Cornel Văleanu, cel delegat de Complexul Muzeal ,, Moldova ,, să supravegheze săpăturile de la Mănăstirea Frumoasa, a refuzat să predea către muzeu monedele găsite.

După cum declară șeful DJC, arheologul Văleanu avea această obligație, conform legii. În plus, Virgil Băbîi subliniază mai multe aspecte confuze și ilegale din acest caz :

– nefiind predate imediat la muzeu, monedele nu au avut parte de o securitate asigurată conform normelor legale ;

– în lipsa unei echipe de specialiști care să fie prezentă la fața locului, există riscul ca unele monede să fi dispărut ori să fi fost substituite, făcîndu-se mulaje după ele, pentru a fi reproduse, în vederea înlocuirii originalelor cu copii ;

– fără o expertiză făcută de specialiști, declarațiile privind aurul monedelor sînt hazardate ;

– Văleanu este specialist în epoci mult mai îndepărtate ale istoriei, deci prezența unui arheolog medievist,  după descoperirea monedelor, era mai mult decît necesară, din punct de vedere profesional .

Șeful DJC spune că a comunicat permanent cu conducerea Palatului Culturii în problema  situației tezaurului și a refuzului lui Văleanu de a-l preda, trimîțînd și o sesizare către Ministerul Culturii, din cauza tergiversării situației. Referitor la cercetarea de către poliție a cazului, V. Băbîi  a menționat că a fost contactat de un ofițer de la Serviciul de Investigații Criminale, dar nu a primit nici o informare ulterioară ]n privința soluționării cazului.

Directoarea de la Palat e îngăduitoare cu Văleanu

Directoarea Complexului Național Muzeal ,, Moldova ,, , Lăcrămioara Stratulat, are o atitudine ambiguă în scandalul ,, Văleanu ,, . Pe de o parte, ea declară, foarte hotărît, că l-a somat în mai multe rînduri pe subalternul său, verbal și în scris, pentru ca acesta să predea tezaurul la muzeu. În plus, directoarea de la Palat recunoaște că nu știe unde a păstrat Văleanu monedele și dacă tezaurul a avut parte de condiţiile de securitate necesare, aceasta fiind o problemă serioasă în cazul descoperirilor de acest gen. De asemenea, legat de primele măsuri luate de Văleanu pentru conservarea monedelor, directoarea Stratulat a spus că subalternul său i-a comunicat că ,, le-a spălat cu apă ,, .

Cînd a fost însă ïntrebată cum îl va sancţiona pe subalternul său pentru toate abaterile pe care acesta le-a comis în acest caz, directoarea Stratulat a devenit, brusc, foarte împăciuitoare, declarînd că problema s-a rezolvat în dimineaţa zilei de miercuri, 29 august, cînd Văleanu a predat monedele la Palat ( adică exact la o zi după ce ” 7 Iaşi ” a aflat de scandal şi a început ancheta jurnalistică pe această temă ). În plus, şefa celui reclamat la Poliţie s-a plasat pe o poziţie diferită de şeful DJC, invocînd în sprijinul subalternului său un ordin al ministrului culturii, deşi un ordin ministerial nu poate prevala asupra unei legi.

Cînd i s-a atras atenţia asupra faptului că abaterile angajatului Văleanu rămîn grave, în ciuda predării, cu mare întîrziere, a monedelor, directoarea de la Palat a început să dea lecţii de jurnalism, spunînd, pe un ton de vedetă CNN, că ” acest caz nu mai este o ştire ,, . După ce a fost întrebată dacă atitudinea ei împăciuitoare nu va încuraja şi alte acte de indisciplină ale subalternilor săi, şefa muzeului a dat un răspuns demn de un kolhoz cultural, nu de un complex muzeal naţional, spunînd că o să-l ” prindă ” altădată cu ” ceva ” pe Văleanu şi că îl va sancţiona atunci.

Pe scurt, deşi recunoaşte că  situaţia e una gravă, Lăcrămioara Stratulat încearcă să muşamalizeze scandalul, pentru că declanşarea unei anchete serioase ar pune sub semnul întrebării, din nou, felul în care conduce cel mai important muzeu al regiunii.

Văleanu, extratereştrii şi tupeul fără limite

Mădălin Văleanu nu e la primul scandal public în care e implicat. Cu mai mulţi ani în urmă, el a avut o altercaţie cu şeful de atunci al DJC, Bogdan Bîrleanu, pe tema unor declaraţii legate tot de un şantier arheologic.

În timpul discuţiei cu redactorul de la ” 7 Iaşi „, atitudinea lui Văleanu a fost un amestec de tupeu, bizarerie, agresivitate şi autosuficienţă, angajatul muzeului dînd în permanenţă lecţii de jurnalism şi vorbind de extratereştri atunci cînd era întrebat despre lucruri concrete, legate de aspectele dubioase ale implicării sale în cazul tezaurului de la Frumoasa.

După o discuţie în care a evitat permanent să dea răspunsuri concrete şi a precizat că a pus convorbirea telefonică pe difuzor, ca s-o audă şi colegii lui de birou (  interesantă ocupaţie pentru nişte angajaţi ai statului, aflaţi la serviciu ), Văleanu a spus, în mod real, puţine lucruri relevante pentru clarificarea acestui caz.  El a refuzat să spună unde a păstrat monedele, repetînd mecanic o formulă standard : ” în condiţiile legii „. Acelaşi răspuns l-a dat şi la alte întrebări care vizau aspectele neclare şi suspecte legate de tezaurul aflat ïn păstrarea sa.

Pe acelaşi ton bizaro-tupeist, Văleanu a pus la îndoială mai  multe lucruri : că directorul DJC ar fi făcut o sesizare la poliţie, că există un ofiţer care anchetează cazul, că directoarea muzeului ar şti despre predarea monedelor etc. Singurul lucru clar şi fără iz de extratereştri declarat de Văleanu, în legătură cu acest caz, a fost că nici un poliţist nu l-a contactat, pentru soluţionarea dosarului legat de ,, tezaurul de la Frumoasa,, .

Sau poate că ancheta e efectuată de miliţia de pe Marte, ceea ce ar putea explica multe.

Poliţia e de partea lui Văleanu

În ciuda declaraţiilor cu iz de SF ale arheologului tupeist de la Palat, poliţia confirmă că OZN-ul ” Văleanu ” există. Adică există o sesizare de la DJC şi un ofiţer anchetează acest caz. Dar de aici începe un alt episod SF, cu iz de miliţie comunistă. Purtătoarea de cuvînt a IPJ a comunicat redacţiei ” 7 Iaşi ” datele unei situaţii bizare – ancheta nu e finalizată, dar concluzia deja e gata, ca în bancurile cu miliţieni : ” Nu există elementele constitutive ale infracţiunii „.

Dacă nu există infracţiunea, de ce se întinde atît ofiţerul cu finalizarea dosarului ? Iar dacă poliţistul mai are de anchetat, cum de ştie că nu există infracţiunea ? Dacă nu există infracţiune, există măcar o contravenţie ?

Deranjată de aceste întrebări, purtătoarea de caşchetă şi de vorbe poliţieneşti a început să semene la ton, brusc, cu arheologul tupeist din Palat, răspunzînd  ca o profesoară de la Oxford rătăcită la şcoala din Ţibana. Pe lîngă ritosul şi penibilul ton pedagogic, angajata poliţiei a refuzat să spună care e numele ofiţerului care anchetează cazul : ” Pentru ce vă trebuie  ? „, a întrebat juna urmaşă a miliţienilor comunişti, adăugînd apoi, după un timp, că asta e o informaţie cu caracter personal, care nu poate fi comunicată.

Asta să fie şi părerea comisarului Gîtlan, şeful Poliţiei Judeţene ? Ori cumva, după ce secretara lui a fost prinsă la furat, şi la IPJ umblă marţienii cu OZN-urile  ?

După trecerea în revistă a principalelor opinii relevante în acest caz bizar, rămîn cîteva întrebări:

– dacă păstrarea tezaurului de către Văleanu a fost legală, şi el e atît de vehement în a susţine asta, de ce a predat totuşi arheologul de la Palat monedele, exact la o zi după ce ” 7 Iaşi ” a aflat despre acest scandal şi a început documentarea cazului ?

– de ce directoarea Stratulat e atît de îngăduitoare cu abaterile grave ale subordonatului Văleanu  ?

– de ce Poliţia Judeţeană ţine secret numele ofiţerului care anchetează cazul ?

– de ce IPJ n-a încheiat după atîta timp o anchetă nu foarte complicată, dar are deja o concluzie, favorabilă ” suspectului ” Văleanu  ?

Să fie de vină, pentru toate astea, marţienii invocaţi de arheologul de la Palat  ? Sau mizeria umană, cronică, din instituţiile de stat  ?

Lucian Postu

Articol preluat din publicația 7iasi.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Și doar a postulat Marean Vanghelie să căutăm pe „Goagăl”!
    Iaca așa se putea deduce lesne că e vorba despre 18 monede, fotografiate avers-revers.
    Deja nu mai este jurnalism în momentul în care se „intră” cu un editor de imagini și se realizează prelucrări ale suportului original.
    pentru conformitate:
    https://www.agerpres.ro/cultura/2018/08/29/iasi-tezaur-compus-din-18-monede-de-aur-descoperit-la-manastirea-frumoasa-acesta-a-ajuns-la-muzeul-de-istorie-al-moldovei–167451

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.