Britanicii aleg europarlamentari, înainte de Brexit

Guvernul de la Londra a decis participarea la alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European. Scrutinul va fi organizat pe 23 mai.
„Alegerile Parlamentului European se vor desfăşura în Marea Britanie pe 23 mai, în contextul în care Guvernul a stabilit că nu există suficient timp pentru finalizarea procedurii de ratificare a Acordului Brexit până la acea dată”, a declarat David Lidington, şeful Cancelariei premierului Theresa May, citat de Mediafax
David Lidington a precizat că Guvernul Theresa May a fixat obiectivul de a obţine aprobarea Acordului Brexit de către Camera Comunelor până pe 2 iulie.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a purtat discuţii secrete privind posibilitatea organizării unui nou referendum pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană, în contextul impasului privind aprobarea Acordului Brexit, au afirmat luni surse politice de la Londra citate de cotidianul The Telegraph. Theresa May, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), pregăteşte „scenariile” pentru situaţia în care Guvernul nu va putea evita convocarea de către Parlament a unui nou referendum. John McDonnell, un lider al Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), a argumentat că este „foarte posibil” ca aprobarea Acordului Brexit în Camera Comunelor să fie condiţionată de organizarea unui nou plebiscit pe tema acestuia. „Conservatorii ar trebui să admită că, dacă va fi aprobat un acord, probabil un număr mare de parlamentari vor cere un nou vot public”, a subliniat McDonnell. Theresa May negociază cu opoziţia laburistă pentru a obţine susţinerea necesară aprobării Acordului Brexit în Camera Comunelor.
Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu decide ieşirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar.
Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.
Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. E clar, nu ? Se pregateste calcarea in picioare a referendumului pentru Brexit si a optiunii poporului britanic, cu complicitatea criminala a bandei de la Bruxelles (minima logica ar spune ca UK i-ar trebui interzisa, in mod normal, participarea la alegerile de la 26 mai, odata ce s-a votat iesirea din UE), in cel mai mare dispret al votului popular !!

  2. Se pare ca din UE se iese la fel de usor ca din URSS si lagarul comunist. Un nou colhoz cu multe stele pe drapel si pe epoletii securistilor si comisarilor UE care ne conduc.

  3. @Anti-UE convins,

    Stimate domn,

    aveti serioase probleme cu logica! Cum sa interzica UE organizarea alegerilor europarlamentare intr-un stat care, pana alta, este membru UE? si chiar credeti ca daca un stat membru UE doreste organizarea de alegeri europarlamentare sau referendumuri poate Bruxelles-ul face ceva?

    in la doilea rand notiunea de popor nu este divizibila! atat cei care au votat Brexitul cat si care nu l-au votat fac parte din popor!

    asta cu *complicitatea criminala a bandei* tine de limbajul anilor 50…

  4. @Logic D

    draguta, cine te impiedica sa te informezi? nu poti citi presa straina?

    cu tot respectul o spun, nu pricepi nimic din ce se petrece in lume

    *Le Monde Diplomatique* pe aprilie are un articol pe prima pagina ,,Doit-on avoir peur de la Chine* in contextul in care se vorbeste de ,,o noua ordine geopolitica,,!

    Nici o tara europeana singura nu poate face fata formidabilei ascensiuni a Chinei!

    Bancile nr. 1, 2, 4 si 5 din lume sunt chinezesti, deci au forta cum *umpere* orice tara europeana

    eu nu as fi deloc incantat ca in Romania sa apara brusc vreo 5 milioane de chinezi, ca urmare a unor investitii facute in tara noastra..parca mi-ar placea sa vad italieni, spanioli, francezi, nemti, suedezi, finlandezi..

    repet, o spun cu tot respectul, nu intelegi nimic din ce se intampla in lume…

    • De ce sa „faca fata formidabilei ascensiuni a Chinei”? E RANDUL EI.ASa merg lucrurile.

  5. Anglia s-a lamurit ca politica „singura impotriva tuturor”nu are viitor,poate reusesc sa o lamureasca si pe regina care traieste in trecut!Ori sta cuminte in haita EU ori dispare de pe harta economia a lumii!Deja China e cu cateva mii de miliarde in PIB superioara SUA oricat ar incerca CIA,FMI si WB sa falsifice calculul PIB!Incepand din 2015 China e prima putere economica in lume,depasita doar de gruparea de tari numita Comunitatea Europeana,luate la gramada!Daca pleaca Anglia,EU cade pe locul 2 si SUA vine pe merituosul loc 3,dar in 10 ani va fi inlocuita de India!

  6. @Geo Politicu

    da, date corecte, viziune corecta…

    numai ca oamenii/ votantii nu stiu asta, o stiu tehnocratii, dar nu votantii..

    iar votantii imping politicienii de la spate…

    este posibil ca partidul lui Farage sa castige europarlamentarele…

    are o vorba Rousseau: vointa populara este suverana, dar poporul poate gresi…

    in al doilea razboi mondial, nemtii nu au fost convinsi de prostia lui Hitler nici cand ii vedeau pe rusi, la inceputul lui mai, pe strazile Berlinului..

    iar cand au fost dusi sa viziteze lagarele de concentrare, parca vizitau gradini zoologice, nu mortii pe care ei le-au produs…nici o emotie, nici un regret, nici o rusine nu se vad pe fetele lor..

    au trebuit sa treaca prin denazificare ca sa inteleaga (unii) ce orori au facut!

    englezii o sa-si dea seama de prostia cu Brexitul la vreo 10 de ani dupa ce vor iesi, daca vor iesi..

  7. De ce sa „faca fata formidabilei ascensiuni a Chinei”? E RANDUL EI.ASa merg lucrurile.

  8. @Geo Politicu: Regatul Unit nu a fost niciodata singur contra tuturor ci s-a bucurat de sustinerea intregii lumi anglo-saxone, ceea ce l-a facut victorios in toate conflictele de la Raboiul Burilor incoace. Faptul ca SUA ar fi fost depasite consistent de China este mai mult o speculatie. Dupa surse mai serioase, PIBul Chinei este undeva la 66% din cel al SUA, decalaj de vreo 4 Rusii si vreo 2 Indii, ce nu poate fi recuperat peste noapte. Cu atit mai putin o poate face India, al carui PIB este cam 10-11% din cel al SUA. Si acum vreo 40 de ani se specula ca Japonia va intrece in curind SUA. Nu a fost sa fie. Nici nu avea cum. Decalajul de resurse era acelasi care a decis infringerea sa in ultimul razboi. Vorbind de resurse, China nu chiar exceleaza daca avem in vedere imensa sa populatie. Tehnologia chineza este mai mult import decit creatie proprie, care, in conditii de criza, poate fi sistat. Mai conteaza si atractivitatea. Mina de lucru si creierele migreaza catre SUA, nu catre China, India sau Rusia, cea mult ridicata in slavi pe acest forum. Indiscutabil insa, China a progresat impetuos, devenind azi o mare putere. Mai mult, este singura mare putere care a respectat Romania dupa aranjamentele parafate la Malta. Romania se bucura si inca se mai bucura de o imagine buna in China. Un parteneriat strategic cu China incheiat atunci probabil ar fi conferit Romaniei alt statut decit cel de colonie, rezervat de aroganta UE, in pofida faptului ca, fie si indirect, Romania a sustinut interesele Occidentului in timpul zisului Razboi Rece. A facut-o si Iugoslvia si a avut o soarta si mai de plins…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.