ALEGERI în Finlanda. Care este situația după numărarea voturilor în avans

UPDATE.  Social Democraţii din Finlanda se află pe primul loc după numărarea a 35,5% din voturi, cele depuse în avans, cu un procent de 18,9%, arată datele Ministerului Justiţiei, scrie Reuters.

Alianţa Naţională, condusă de ministrul Finanţelor care urmează să se retragă, Petteri Orpo, se află pe locul secund, cu 17,2% din voturi. Partidul Centrist al premierului Juha Sipila se află pe locul trei, cu 15,4%.

Adevăraţii Finlandezi se află pe locul al patrulea, cu 15,1% din voturi.

În jur de 36% dintre cetăţenii cu drept de vot au mers la urne în perioada de şapte zile de dinaintea începerii votului care s-a încheiat marţi. Rezultatele nu sunt mereu reprezentative din cauza diferenţelor de comportament din diferite regiuni.

Finlanda ar putea avea primul premier de stânga din ultimii 20 de ani după alegerile parlamentare de duminică, votanţii fiind îngrijoraţi de sistemul lor de ajutoare sociale în urma creşterii costurilor pentru o populaţie care devine din ce în ce mai bătrână, scrie The Guardian.

Dacă sondajele de opinie sunt corecte însă, posibilitatea ca Social Democraţii să ajungă la putere ar putea fi afectată de o creştere a susţinerii faţă de Partidul Finlandezilor, o grupare naţionalistă care se foloseşte de atmosfera anti-imigraţie din ce în ce mai prezentă în statele nordice.

Conform unui sondaj comandat de televiziunea de stat Yle, Social Democraţii ar putea ieşi pe primul loc cu 19% din voturi, oferindu-i prima şansă liderului Antti Rinne de a forma guvernul.

Pe locul doi s-ar clasa Partidul Finlandezilor cu 16,3% din voturi, gruparea crescând rapid în popularitate de la începutul anului în urma unor cazuri de abuzuri sexuale comise de cetăţeni străini.

Rinne numeşte atitudinea partidului său ca fiind „calea de mijloc”, preferând o imigraţie bazată pe muncă pentru a compensa faţă de populaţia din ce în ce mai bătrână a Finlandei dar care ar permite şi primirea unor refugiaţi din motive umanitare.

Fostul lider de sindicat în vârstă de 56 de ani a promis şi creşterea taxelor pentru a finanţa ajutoarele sociale şi a combate inegalitatea economică, despre care a afirmat că a crescut sub conducerea coaliţiei de centru-dreapta a premierului Juha Sipila.

Promisiunile sale privind mărirea taxelor nu va alunga suporterii partidului, mulţi dintre ei punând preţ pe ajutoarele sociale din Finlanda.

Însă îi va fi greu lui Rinne să formeze o coaliţie funcţională dacă Partidul Finlandezilor va avea un scor mare şi mai ales având în vedere că pe locul trei se va clasa cel mai probabil Coaliţia Naţională a ministrului Finanţelor, Petteri Orpo, cel care a numit politicile economice ale lui Rinne ca fiind „iresponsabile”.

Rinne a exclus posibilitatea formării unui guvern cu naţionaliştii conduşi de Jussi Halla-aho, un politician de 47 de ani, susţinător al politicilor anti-imigraţie.

Cu mai puţin de două luni până la alegerile europarlamentare, scrutinul din Finlanda este monitorizat la Bruxelles. Un rezultat puternic pentru Partidul Finlandezilor ar putea mobiliza un bloc naţionalist care riscă să schimbe politicile din UE.

Partidele anti-imigraţie din UE au anunţat că îşi vor uni forţele după alegerile europarlamentare, o mişcare care le-ar oferi o voce importantă privind felul în care este condus continentul.

La fel cum Social Democraţii beneficiază de sentimentele de insecuritate printre votanţii bătrâni şi săraci ai Finlandei, Partidul Finlandezilor argumentează că Finlanda a mers prea departe în gestionarea unor probleme precum schimbările climatice şi imigraţie.

Votul a început la ora locală 09:00 (08:00 ora României) iar urnele se vor închide la ora locală 20:00. În total, 19 partide s-au înscris la alegeri, opt dintre ele având locuri în parlament în prezent, printre care se numără şi Partidul Verzilor care va obţine conform sondajelor 12,2% dar şi Partidul Feminist, înfiinţat acum doi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Noi stăm bine. Clasa politică la ăștia e muci. Cu 19% ești pe primul loc!

  2. Dreapta a însemnat PPE …imi aduc aminte de mitingurile portocalii toti imbracati in portocaliu …manelisti in portocaliu ,galeti portocalii ,totul era portocaliu …au abuzat de putere din toate colturile Europei …cu rafuieli politice si reglări securistice la High level …Berlusconi ,Sarkozi , Năstase …au fost rai…si au dus Europa într-o înfundătură fara cap fara plan certata cu UK cu USA Israel …dependenta de China si tăcută in umbra Rusiei … și-au acordat premiul nobel pentru pace ? Si nimeni nu a înțeles de ce ? pentru acelasi motiv pentru care liceanu a fost nominalizat ….mizerabila europa in anii de domniei ai popularilor europeni care au bagat in fata numai SLUGI ,SLUGI …SLUGI …presa subjugata servita ,abuzuri …o singura tara a fost demna de aceasta uniune UK …care merita ceea ce sunt …au tact ,sunt discreți ,au potențial …

  3. Finlanda și România sunt pe același fus orar și au aceeași oră. Nu Partidul Finlandezilor ci Partidul Adevăraților Finlandezi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.