Alt succes marca DNA: ÎPS Teodosie, „mântuit” definitiv

ÎPS Teodosie a fost achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de corupţie, după ce și în primă instanţă a primit tot achitare.

Teodosie a fost achitat definitiv de judecătorii instanței supreme în dosarul Nazarcea. Prelatul a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene.

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură împotriva sentinţei penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curţii de Apel Constanţa, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie”, se arată în sentința instanței supreme.

La ultimul termen, procurorul DNA a cerut magistraţilor închisoare cu suspendare pentru toţi inculpaţii din dosar.

Și în prima instanță, la Curtea de Apel Constanța, ÎPS Teodosie a primit tot decizie de achitare în dosarul Nazarcea, în care era acuzat că a prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

De asemenea, instanța a dispus achitarea și a celorlalți cinci inculpați din dosar.

Totodată, magistrații au dispus și ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor deținute de Teodosie Petrescu, persoana responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului și persoana responsabilă civilmente Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Teodosie a fost acuzat că, în perioada 2010-2016, în calitate de arhiepiscop la Arhiepiscopia Tomisului, a dus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, acte false pentru a primi fonduri europene în valoare de peste 1 milion de lei. Procesului lui Teodosie Petrescu a început în urmă cu doi ani.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, susținea DNA într-un comunicat de presă remis cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Agenţia pentru Plăti şi Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului şi pe cele ale pârților responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

În aceeași cauză au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ștefan și Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceștia fiind acuzați folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Ce sa faca asta in puscarie,el e cu manastirea de taici…Dar noi suntem prea mici sa apreciem bisericosii

  2. Sa nu faci ce zice popa, sa faci ce face popa ! Si uite asa, devenim toti milionari in euro ! (pacat, daca-l mai scuturau putin, sigur ii cadeau euroii din barba !)

  3. @ Jardan Durais
    @ Exagerat de fericitul Teodosie
    @ mda
    Inca o data securistii din dna dau in clocot…

  4. Cine sunteti voi pamantenilor sa judecati un inalt prelat? Se pare ca judecatorii din caz le este frica de Dumnezeu si de puterea rugaciunilor Tomitanului.

  5. Ce tara defecta. Adica arestez un medic dar pe un popa care primeste bani fara factura si chitanta il lasi liber.

  6. Sfinte Parinte,bagă bre un blestem sa-i văz judecați de un trebunal internațional pe toți nenorociții care te-au ținut sub teroare și pe matale și pe mulți alții ,anchetați ani de zile și ,mai apoi ,achitați! Batu-i-ar Dumnezeu de criminali , ca văz ca nimeni nu-i pedepsește pt abuzurile lor!Am auzit ca niste magistrati din CSM au cerut un control asupra întregii activități a DNA-ului de la înființare pan’acu.Pai cin’ sa-i controleze bre,tot aia care s-au făcut ca nu văd marsaviile din stabilament ?Nu breee ,ăstia trebuie controlați de o comisie internațională de experți(SUA+UE) și apoi dați pe mana unui trebunal internațional pt tinerea sub teroare a cetățenilor români, pt moartea unora aflați în ancheta,pt moartea membrilor familiilor acestora ,pt distrugerea vietii/carierelor celor anchetați abuziv și apoi achitați !Asta trebuie făcut dacă nu vreti ca abuzurile sa continue pana când se atinge masa critica declanșatoare de revolte!

  7. militienii, judecatorii si politicienii, sunt fala Romaniei.
    Am darmat 40 000 de fabrici si uzine dar am construit 40 000 de biserici.
    Pentru voi, ne mai imprumutam inca 100 miliarde euro! Bravos natiune!

  8. Si totusi, a fost prezentat un reportaj cu o amarata de plantatie de vita de vie in paragina despre care s-at fi presupus ca a primit suma de euro ajutor european !. Proprietatea in cauza este reala ?, a primit suma de bani sau NU ?. Le este judecatorilor frica de rugaciunile lui Snagoveanu ?, Iubeste Dumnezeu minciuna ?, greu de spus ba, nu cred asa ceva iar daca nu, inseamna ca exista o singura concluzie, judecata lumeasca este stramba iar judecatorii sunt platiit dse noi cu salarii imense pentru hotarari strambe sau … Snagoveanu a fost turnat din alte motive ciudate la DNA, care o fi adevarul ca pana la Dumnezeu …

  9. Ati vazut ce trena poarta „prea-sfintitul”? Si ati vazut ce hotel are in Moldova, care nu-i al lui, ci al fratilor lui? Asta traieste exact in „spiritul” Bibliei! O „rusine biblica”!

  10. Pe timpul cand lucra la Bucuresti, era numit chiar de preoti „Spagoveanul”!

  11. D-na IOANA RADU, daca nici ÎPS Teodosie nu a fost vinovat atunci chiar e bataie de joc in justitie!
    Cum sa bagi la zdup un inalt ierarh al BOR ,adica pe ÎPS Teodosie? EXCLUS!
    D-na RADU, multe achitari nu sunt pe drept,ci sunt pe spagi de zeci sau sute de mii de euro,pe influente,ierarhii inalte,etc. NU NEG,SUNT SI MULTE ACHITARI CORECTE,dar nu in cazul ÎPS Teodosie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.